Έναν κόσμο ουράνιους Θεούς, δανειστήκαμε από τη Μεσοποταμία. Το ‘χει η κατάρα μας φαίνεται να ζούμε με δάνεια. Τους πήραμε, τους μετατρέψαμε, τους εξευγενίσαμε και τους κάναμε δικούς μας. Κακοί Θεοί σε μας δεν υπάρχουν. Οι κακίες και οι καλοσύνες βρίσκονται μέσα στον ίδιο τον Θεό, όπως βρίσκονται και μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο. Αυτά τα κακά πνεύματα των Μωαβιτών όπως ο Βαάλ Πεγκώρ, ο Θεός των αμαρτωλών ερωτικών ενστίκτων που φέρνουν συμφορές, ο Βαάλ Ζεβούθ (ο Βελζεβούλ των Εβραίων), που αντιπροσωπεύει αρρώστιες και καταστροφικές επιδημίες κλπ, δεν στέκονται στη δική μας Μυθολογία. Κι’ αν φανεί κάνα τέτοιο κακό πνεύμα πάντα ένας Θεός, ένας ημίθεος ή ένας ήρωας θα το αφανίσει! Η αναφορά μας στους δανεικούς θεούς της Μεσοποταμίας έγινε επειδή ο Κύριος Θεός τους ο Βαάλ ή Βιλού είναι πρόγονος των δικών μας. Ο βασιλιάς της Φοινίκης Βήλος πήρε το όνομα του. Ο γιος του Βήλου Νίνος, ανακάλυψε ότι είχε θεική καταγωγή, και όπως λέει η Μυθολογία μας ένας απόγονος του, είναι ο πατέρας του Αιγύπτου, του Δαναού και του Κηφέως.
Ας γυρίσουμε όμως στο Δία που μεγαλώνει και αποκτά τα πρώτα του δώρα από τους θείους του, τους Κύκλωπες. Την αστραπή, την βροντή και τον κεραυνό. Πολύτιμα και πανάκριβα δώρα, που κάνουν ζημίες και βοηθούν στην επιβολή της τάξης. Σαματατζίδικα άλλα χρήσιμα πότε-πότε. Νάχει να βαράει το παιδί καμιά τρακατρούκα όταν πάει στον ΠAOK. Μια Νύμφη η Αδράστεια του δώρισε μια χρυσή σφαίρα που την πέταγε ψηλά και έπεφτε φωτισμένη σχηματίζοντας τους διάττοντες αστέρες. Για την κατσίκα την Αμάλθεια που πήρε το τομάρι της, την «Αιγίδα» τα είπαμε. Μεγάλωνε λοιπόν ο Θεός και γινόταν δυνατός, τίποτα δεν τον ένοιαζε παρά μόνο η εξουσία που θα έπαιρνε από τον μπαμπά του τον γέρο Κρόνο. Τα συμφωνεί λοιπόν ο νέος με την μητέρα του τη Γαία που μπούχτισε από τις ιδιοτροπίες του Κρόνου. Πρώτο του μέλημα, ήταν να ελευθερώσει τα αδέλφια του από την κοιλία του μπαμπά του. Σαλτάρει στο θείο του τον Ωκεανό, βρίσκει την κόρη του την Μήτιδα, και της παραγγέλλει ένα φάρμακο από φύκια που φέρνει αναγούλα, για να ξεράσει ο γέρος τα αμάσητα θεόπουλα. Ζυγώνουν λοιπόν μάνα και γιος τον κοιμισμένο Κρόνο, και χύνουν το φάρμακο μέσα στον καταπιόνα του. Το φάρμακο έπιασε, ο θεός ξερνάει τα παιδιά του. Φυσικά τα παιδιά θεοί ήταν, δεν είχαν πεθάνει. Αμέσως ανακηρύσσουν αρχηγό τον απελευθερωτή τους Δία. Όλοι μαζί στρέφονται ενάντια στον πάτερα τους. Μετά σου λένε κάνε παιδιά να δεις χαΐρι! Ο γέρος βέβαια δεν μπορεί να τα βάλει μ’ όλες τις φατρίες , τους σιχτιρίζει και αποχωρεί. Ο Κρόνος –που είναι ο Χρόνος- χάνει τα ηνία αποσύρεται και το μόνο που κάνει στο εξής είναι να προλέγει το μέλλον σαν τις καφετζούδες και τις χαρτορίχτρες. Άλλη μια ελληνική πρωτοτυπία, εδώ ο Θεός νικά τον Κρόνο-Χρόνο και πάει κόντρα στα φυσικά φαινόμενα.
Ο νεαρός Ζευς παίρνει την εξουσία και μοιράζει τις αρμοδιότητες στα αδέλφια του. Τότε είναι που ξεκινούν οι φασαρίες με τις Τιτανομαχίες και Γιγαντομαχίες. Στο τέλος όμως το καλό νικά και τιμωρούνται οι κακοί, όπως γίνεται και στα «γιαλαντζί ηθικοπλαστικά» χολιγουντιανά φιλμ. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα στη ζωή είναι πολύ διαφορετική. Εμείς όμως δεν λέμε την αλήθεια, παραμύθια λέμε. Μη μας τσακώσει κάνας Δίας και μας αλλάξει τον αδόξαστο!
Ο τσαχπίνικος και θυελλώδης ερωτικός βίος του Θεού των Θεών, που έπεται ,μας υποχρεώνει να μιλήσουμε λίγο και περί ηθικής. Όχι τόσο για να δικαιολογήσουμε τις θεϊκές πράξεις ,όσο για να βάλουμε ορισμένα «ηθικά» θέματα στη θέση τους. Πρώτα οι βασιλιάδες . Πάρε, τον Ανδρόνικο του Βυζαντίου, πάρε τον Φραγκίσκο τον ένα, πάρε τον Ερρίκο τον οχτώ, βιβλία γεμίζεις με τα ονόματα των τσαχπίνηδων και τις βρομίτσες τους. Αμ εκείνος ο Γάλλος, ο Λουδοβίκος ο δεκατέσσερα. Ούτε γάτα θηλυκή δεν άφηνε. Να μην λέμε ψέματα όλοι οι άνθρωποι είναι ερωτικοί, εκτός βέβαια αυτών που έχουν φυσικά ελαττώματα. Οι περισσότεροι όμως προτιμούν να το κρύβουν. Κάνουν ότι κάνουν, το καλύπτουν με ένα πέπλο ηθικής και σε φλομώνουν στις συμβουλές. Υπάρχουν όμως και οι δειλοί ,οι φοβητσιάρηδες ,οι άτολμοι ,αυτοί όταν ξεπεράσουν την ηλικία των «δυνατοτήτων», τότε αρχίζουν τα τροπάρια «Αμαρτία, φρίκη, κόλαση, θείος νόμος, αξιοπρέπεια, εκφυλισμός, χαλιναγώγησις, ποταπότης» δηλαδή λέξεις για εισαγγελείς. Κανείς δεν τα πιστεύει, άλλα λέγοντας τα, δείχνει κάποια επιφάνεια, τρομάρα του. Εμ, πως θα μας δώσει η κοινωνία «τοποθέτηση και αναγνώριση». Έτσι κοροϊδεύουμε τον άλλο, άλλα και τον εαυτό μας. Ντροπή, στην ματαιοδοξία μας και στην ποταπότητα μας. Τελικά το συμπέρασμα είναι ότι «Ηθικοί είναι όσοι δεν τολμάνε, να είναι ανήθικοι». Δεν επικροτούμε έτσι την ανηθικότητα ,απολογία στην υποκρισία μας κάνουμε. Ποια όμορφη γυναίκα βρίζει τον έρωτα; Καμιά. Όσες τον βρίζουν είναι αδικημένες, στεγνές, με σκάρτο ερωτικό εξοπλισμό, ή είναι απογοητευμένες από κάποια άνοστη περιπέτεια. Οι άντρες ακόμα χειρότεροι. Παναγιά μου, φαρμάκια κρυφά! Οχυρωμένοι πίσω από το καλό τους ντύσιμο ,το παίζουν «ανώτεροι» κοτσάρουν και κάνα πολυπεριποιημένο μουσάκι και μέρα νύχτα κήρυγμα περί ηθικής, που ποτέ κανείς δεν εφαρμόζει. Εκτός βέβαια κάποιων ελαφρώς βλαμμένων ,των «εν αποστρατεία» και των συμφεροντολογικά τοποθετημένων. Αυτά περί ηθικής και ηθικών.
Διός ερωτικές περιπέτειες ακολουθούν!
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι… Pink Floyd-Marooned.
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.