Το θείο βρέφος μεγαλώνει σε σπηλιά - ο Λέων διορίζεται βασιλεύς των ζώων
Μπαμπάς είναι ο Κρόνος (χρόνος), που έτρωγε τα παιδιά του, μαμά είναι η Ρέα (γη), βρέφος είναι ο «μέγιστος» των Θεών, ο Ζευς. Το παιδί γεννιέται μυστικά σε μια σπηλιά στην Κρήτη. Χωρίς τυμπανοκρουσίες, χωρίς εορταστικές τελετές. Ξεγελά η Ρέα τον Κρόνο, τυλίγει την κοτρόνα, τη σερβίρει στον αγαθιάρη άντρα της και σώζει το νεογέννητο. Σε άλλα παραμύθια κυνηγούν αλλιώς τα νεογέννητα, μη τους φαν τη πρωτοκαθεδρία! Εδώ, με αφορμή τον περιπετειώδη βίο του Δια, που θα περιγράψουμε στα επόμενά μας άρθρα, πρέπει να πούμε δυο λόγια για το φαινόμενο της πολυγαμίας. Οι συχνοί πόλεμοι και οι επιδρομές των βαρβάρων αφάνιζαν τον αντρικό κυρίως πληθυσμό. Τότε η γυναίκα «περίσσευε», είχε μικρότερη αξία κι έτσι πέρναγε η πολυγαμία. Από την Κίνα μέχρι το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, οι βασιλείς των Ιουδαίων παντρευόταν όσες θέλανε κι ο Μωάμεθ τη λανσάρισε επίσημα, για να μεγαλώσει τη θρησκεία του. Το ίδιο συμβαίνει με τους Μορμόνους Χριστιανούς της πολιτείας Γιούτα των Η.Π.Α.. Όλα είναι κοινωνικές ανάγκες και όχι «ηθικά διδάγματα». Και να μην μας λένε ανοησίες και μπούρδες οι ψευτοηθικολόγοι!
Μόλις γεννήθηκε ο Ζευς, κατέβηκαν κάτι Νύμφες (βλέπε μάγοι) από το βουνό, τη Δίκτη της Κρήτης. Πήραν το μωρό, το βάλαν σε χρυσή κούνια. Άλλοι λεν ότι ήταν οι κόρες του βασιλιά της Κρήτης Μελίσσου, η Αδράστεια και η Μέλισσα. Καλύτερα να πούμε όλες μαζί. Οικονομίες θα κάνουμε στις νταντάδες; Οικονομίες κάνεις όταν πληρώνεις απ’ την τσέπη σου. Αν πληρώνουν οι πιστοί κι ο λαουτζίκος, βάρα τους στο δόξα-πατρί! Τα παιδιά τότε μόνο γάλα έπιναν και τα θεϊκά το ίδιο. Οι Έλληνες Θεοί ήταν πάντα πλάι στον άνθρωπο και τις αδυναμίες του (αυτό είναι και το μεγαλείο τους) και αντίστροφα οι άνθρωποι ήταν πάντα πλάι στον θεό τους . Στην Αίγυπτο, ο Όσιρις έδινε να φάει ο κόσμος . Στην Ελλάδα ο κόσμος έδινε να φάει ο θεός. Και αν στην Αίγυπτο ο λαός προσεύχονταν για «τον άρτον τον επιούσιον», γονατισμένος ικέτης, να ευδοκήσει να δώσει ψωμί, φαί, κρασί, κρέας κλπ, η Ελλάδα, φτωχή και μεγαλόπρεπη, έθρεψε αυτή η ίδια τον νεογέννητο θεό, με δικό της γάλα.
Ας εξηγήσουμε όμως την λέξη θεός και την προέλευσή της. Η λέξη είναι περσική κληρονομιά. Υπάρχει εκεί η πρωτογενής κακή θεότητα Αεσκέμα Ντεβ, ο Ασμοδαίος όπως τον ξέρουμε. Το Ντεβ ή Ντηβ γίνεται Θεός στα ελληνικά και Ντέτους στα λατινικά. Τώρα, πώς το κακό πνεύμα έγινε καλός θεός σε μας, δεν έχει εξηγηθεί. Ίσως το δέος από το κακό, που μετατρέπεται σε φόβο-πίστη; Όλα αλλάζουν και μεταλλάσσονται! Παρόλα αυτά, στη βάση όλες οι μυθολογίες είναι ίδιες μεταξύ τους. Η μονή που ξεφεύγει είναι η εβραϊκή. Οι Εβραίοι σαν λαός δεν ήθελαν να εξαρτώνται από τους εχθρούς τους, τους Αιγύπτιους, και από τους γείτονές τους, που τους έτρεμαν. Προσπάθησαν έτσι να δημιουργήσουν μεταγενέστερα έναν ανεξάρτητο μυθολογικό κόσμο, χωρίς φυσικά να το καταφέρουν απόλυτα, διότι δεν απέφυγαν παραλληλισμούς όπως κατακλυσμό, Τεμέν Αν Κι, όπως λέγανε τον πύργο της Βαβυλώνας, και ένα σωρό άλλα.
Με σύνθημα από τις Νύμφες λοιπόν εξασφαλίζεται το εκλεκτότερο γάλα για το θεόπουλο. Ήταν μια φρικτή, πανάσχημη κατσίκα, η Αμάλθεια, που είχε πρώτης τάξεως γάλα. Ήταν τόσο φρικτή που ούτε οι Τιτάνες δεν μπορούσαν να την βλέπουν. Η άσχημη αλλά στοργική Αμάλθεια ήταν γεμάτη συμβολισμούς. Την είχε κρύψει στην σπηλιά η Γαία επειδή ήταν φρικτή στην όψη. Τα αγαθά της όμως πολλά. Πρώτα το κέρας της, δηλαδή το κέρατό της. Το έσπασε μια μέρα σε ένα δένδρο, το πήραν οι κόρες του Μελίσσου, το τύλιξαν σε κάτι φύλλα και το πήγαν στο παιδί. Ο Θεός το κάνει μαγικό και τους το χαρίζει, κάτι σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες που του πρόσφεραν. Έκανες μια ευχή και το κέρας γέμιζε μ’ αυτό που ζητούσες. Το περίφημο «Κέρας της Αμάλθειας». Μετά το τομάρι της. Όταν η αιξ τα τίναξε, πήρε ο Δίας το δέρμα της, το έβαλε στην πλάτη του και δεν το διαπερνούσε τίποτα. Ήταν η περίφημη «Αιγίς», η προστασία. Το χρησιμοποίησε για ασπίδα στον πόλεμο με τους Τιτάνες. Μετά το χάρισε στην Αθηνά για να την προστατεύει. Όταν τελικά νίκησε και επιβλήθηκε η εξουσία του, έκανε το Κέρας και την Αιγίδα αστερισμούς στον ουρανό.
Σχετικά με το μεγάλωμα του Δια υπάρχουν κι άλλες εκδοχές, που πρέπει να τις αναφέρουμε για να είμαστε πιο ενημερωμένοι. Ο Αθηναίος λέει ότι ο Ζευς τράφηκε από περιστέρια, που του πήγαιναν κάθε μέρα αμβροσία και ένας αητός, κάθε βράδυ, του κουβαλούσε Νέκταρ. Αργότερα ο θεός έκανε από ευγνωμοσύνη τον αητό αστερισμό και ευλόγησε τα περιστέρια να αναγγέλλουν τις εποχές. Να πούμε όμως λίγα για τα περιστέρια. Εμείς κακώς τα έχουμε για σύμβολα αθωότητας, αγνότητας, δόξας και θριάμβου, ενώ, μαζί με τα σπουργίτια, είναι τα πιο λάγνα πουλιά. Οι Βαβυλώνιοι τα γνώριζαν πολύ καλύτερα και γι αυτό τα αφιέρωσαν στην αντίστοιχη Αφροδίτη τους, την Ιστάρ, θεά του έρωτα. Από κει και το όνομά τους, Πιράχ-Ιστάρ, (περιστέρι) δηλαδή Πουλί της Ιστάρ.
Άλλος μύθος λέει ότι ο μπέμπης ήταν πολύ σαματατζής και χάλαγε τον κόσμο. Έτσι, για να μην τον ακούσει ο πατέρας του και τον κάνει μια χαψιά, τον θήλαζε μια γουρούνα, που γρύλιζε δυνατά να καλύψει το κλάμα. Ο μύθος θέλει επίσης προστάτες του τους Κουρήτες ή Κορύβαντες, κάτι γερά παλληκάρια, που μόλις έκλαιγε ο μπέμπης ψευτοπαίζαν με τα σπαθιά τους και χτυπούσαν τις ασπίδες τους χορεύοντας, για να καλύψουν το κλάμα. Όταν αργότερα το έμαθε ο Κρόνος, τους έκανε λιοντάρια για να τους τιμωρήσει. Όταν όμως ο Ζευς ήρθε στα πράγματα, έκανε το λιοντάρι βασιλιά των ζώων, από ευγνωμοσύνη, μια που δεν μπορούσε να αλλάξει τη θεϊκή απόφαση του πατέρα του.
Αυτά για την ανατροφή του θείου βρέφους, στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τα τρομερά παιχνίδια του.
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι Tchaikovsky - Waltz of the Flowers.
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.