Ο Τυφωεύς σφετερίζεται τον Όλυμπο – Ο Ζεύς χάνει τα … νευρά του
Ο πόλεμος των Θεών με τους Γίγαντες κράτησε πολύ, όπως σήμερα οι δικαστικές διαμάχες με τις εφορίες, δικαστήρια, εφέσεις, κόντρα εφέσεις και πάει λέγοντας. Οι Θεοί, σαν Θεοί που ήταν, κέρδιζαν τις μάχες. Ζημίες μεγάλες όμως κάνανε και οι Γίγαντες. Φασόλια γίγαντες τρως και ανακατώνονται τα έντερα σου, όχι αληθινοί και ζόρικοι Γίγαντες. Έγινε το Σύμπαν λαμπόγυαλο. Η Γη τραβούσε τα μαλλιά της δεν μπορούσε να χωνέψει την νέα ήττα των παιδιών της. Κατεβαίνει στα έγκατα και βρίσκει τον μελαχρινό και σκοτεινό Τάρταρο και μαζί του κάνει το τελευταίο και πιο τρομερό παιδί, «το στερνοπαίδι της γης» (Ησίοδος) τον Τυφωέα (Τυφώνα).
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά, τα χέρια του αγκαλιάζανε Ανατολή και Δύση, είχε φτερά και φίδια έβγαιναν από τα πόδια του. Ήταν ότι βάζει ο νους του ανθρώπου σε φρίκη. Η φαντασία των Ελλήνων γέννησε αυτό το τρομερό τέρας που εξηγεί και αντιπροσωπεύει τη γεωλογική περίοδο των ηφαιστειακών αναβρασμών, που δώσανε την τελική μορφή στην επιφάνεια της γης ώστε να γίνει ήρεμη και κατοικήσιμη. Οι άλλοι Γίγαντες ήταν τοπικές γεωλογικές συγκρούσεις, ο Τυφωέας είναι η τελευταία και η πιο δυνατή.
Η πάλη του Δία με τον Τυφωέα βρίσκεται σε άλλη μορφή σε όλες τις ασιατικές μυθολογίες. Στις Ινδίες ο Ίντρα, ο καλός Θεός, παλεύει ενάντια στον Βρίτρα, Θεό της καταστροφής και της θύελλας. Στην Περσία, ο Τραιτάνα (κάτι σαν το Δία) παίρνει το όνομα Βερεθράγκνα, επειδή εξοντώνει τον Βερέθρα, το πνεύμα της καταστροφής. Είναι πρακτικά η ίδια μάχη του καλού με το κακό. Γενικά «καλό» είναι ό,τι συμφέρει τους ανθρώπους. Το λέει και η εκκλησία, «τα καλά και συμφέροντα».
Όταν ο Τυφωέας μεγάλωσε έγινε πολύ σαματατζής και ζόρικος στέλνει ένα «Ultimatum» (τελεσίγραφο) στους Θεούς να επιστρέψουν την εξουσία σ’ αυτόν και την μητέρα του. Οι Θεοί το πήραν αψήφιστα, πιάνει ο Δίας το τελεσίγραφο και το κάνει χαρτοπόλεμο. Ο Τυφωεύς έγινε μπαρούτι δημητσάνικο και ανεβαίνει στον Όλυμπο για τσαμπουκάδες. Όταν τον βλέπουν οι Θεοί τα χρειάζονται και την κοπανάνε για τη Αίγυπτο να σωθούν (η Αίγυπτος σαν πεδιάδα δεν έχει τόσες γεωλογικές ανωμαλίες όσες οι ορεινές χώρες). Εκεί από τον φόβο να μην τους βρει μεταμορφώνονται σε ζώα. Τώρα πώς οι Θεοί φοβούνται, αυτό είναι άλλη υπόθεση κι ας βρίσκονται στην κορυφή της ανθρώπινης πυραμίδας. Από φόβο και ζώο γίνεσαι και ξεφτιλίζεσαι και όλη την ποταπότητα σου. Δείχνεις φτάνει να μην πάθει η σεπτή σου προσωπικότης.
Μόνον η Αθηνά βρήκε το θάρρος να αντισταθεί και γι'αυτό κατηγόρησε τον Δία, που είχε μεταμορφωθεί σε κριό, ότι δείλιασε μπροστά στον κίνδυνο. Ο Δίας βρήκε και πάλι το θάρρος του και αποφάσισε να αντιμετωπίσει τον επαναστάτη. Του επιτέθηκε και τον χτυπούσε με κεραυνούς τρέποντάς τον σε φυγή και καταδιώκοντάς τον μέχρι το Κάσιον όρος (στην σημερινή Συρία). Εκεί έγινε μεγάλη μάχη, κατά την οποία αρχικά υπερίσχυσε ο Τυφωεύς σε πάλη εκ του συστάδην και με τα εκατό του σώματα περικύκλωσε τον Δία και τον ακινητοποίησε. Τι να κάνεις άμα είσαι χεροπόδαρα δεμένος κι ας είσαι και Θεός; Αφαίρεσε από τον δεμένο Δία τους κεραυνούς και την μακρυά οδοντωτή άρπη του (δρεπάνι που πολεμούσε τους γίγαντες), και με αυτήν έκοψε όλους τους τένοντες των χεριών και των ποδιών του Δία. Να τον σκοτώσει δεν μπόραγε βλέπετε, ο Δίας ήταν αθάνατος. Μετά τη νίκη του, ο Τυφωέας σαν κουτός πεχλιβάνης που ήταν, τυλίγει τα νεύρα του Δία σ’ ένα δέρμα από αρκούδα και παραδίδει τα πάντα στον αδελφό του τον Πύθωνα, εκείνος φυλάει τον αιχμάλωτο και ανήμπορο πλέον Δία μέσα στην σπηλιά του, στο Κωρύκιο Άντρο στην Κιλικία.
Ο Ερμής που πέταγε ψηλά τα είδε όλα αυτά και περίμενε. Μόλις φεύγει ο Πύθων, τρέχει μαζί με τον Πάνα, μπαίνει στην σπηλιά ψάχνει, βρίσκει τα νεύρα και τα ξαναβάζει στη θέση τους. Ο Ερμής δεν είναι μόνο ο Θεός του εμπορίου, είναι και ο Θεός της κλεψιάς, διότι το εμπόριο όσο και να’ ναι, έχει μια συγγένεια με την κλεψιά. Ο Δίας σηκώθηκε!
Συμβολικά ο μύθος αυτός είναι η εποχή που προσωρινά επικράτησαν οι καταχθόνιες γήινες δυνάμεις, αλλά όπως όλες οι τρικυμιές κόπασε και αυτή. Ο Ζεύς ξανασηκώθηκε! Τρέχει στον Όλυμπο, μπαίνει στο οπλοστάσιο του, γεμίζει με νέους κεραυνούς, παίρνει ένα Άρμα με φτερά και βγαίνει να κυνηγήσει τον σφετεριστή. Βλέπεις, από τότε τα άρματα ήταν αποτελεσματικά στις μάχες. O Ζεύς με το τσίλικο, αστραφτερό άρμα του ψάχνει και βρίσκει το τέρας. Ο Τυφωεύς μόλις τον βλέπει παίρνει ένα βουνό και του το κοπανάει, το αποφεύγει ο Δίας και τον αρχίζει στους κεραυνούς. Βουνά ο ένας, κεραυνούς ο άλλος, μαλώνανε μερόνυκτα. Οι κεραυνοί όμως πιο δυνατοί άρχισαν να πληγώνουν τον επαναστάτη. Πληγωμένος τρέχει να σωθεί, ο Θεός τον προλαβαίνει στην Σικελία, του πετάει την Αίτνα και τον πλακώνει για πάντα. Πάλι το καλό κερδίζει τη μάχη σαν τις αμερικανικές ταινίες. Η σύζυγος και οι απόγονοι όμως του Τυφωέα ζουν και συνεχίζουν να πονοκεφαλιάζουν τους Θεούς κι ας είναι και Θεοί. Ο αέναος αγώνας του καλού με το κακό συνεχίζεται και νέες περιπέτειες έπονται.
Σπύρος Γκάλτσας
* Έχουμε και το περίφημο έργο του Gustav Klimt μεγάλου Αυστριακού ζωγράφου της Art Nouveau, με θέμα τον Τυφωέα. Το έργο είναι τρισδιάστατο, κοσμεί τη ζωφόρο του Beethoven, και αποτελεί κοινό κτήμα. Δηλαδή δεν καλύπτεται από πνευματικά δικαιώματα.
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.