= Μυθολογία Μετά Μουσικής pt.16 (Λίμνη των Κύκνων)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Μυθολογία Μετά Μουσικής pt.16 (Λίμνη των Κύκνων)

 
Σεμέλη, Διόνυσος, Λήδα, Ελένη -- Κρασί, ζήλιες και… ομελέτες!
 
mythpt163   Κάτω στη Θήβα στα ολάνθιστα περιβόλια του βασιλιά Κάδμου, σεργιανούσε η μικρούλα κόρη του, η Σεμέλη. Μπουκιά και συχώριο! Μοναχούλα της καθώς ήταν, αμέριμνη, βλέπει άξαφνα έναν λεβένταρο κρυμμένο στις φυλλωσιές που την μπάνιζε. «Τι γυρεύετε κύριε στους βασιλικούς κήπους;» τον ρωτά η μικρούλα. «Περαστικός» απαντά ο λεβέντης. «Γνωστός μου φαίνεστε, μήπως έχετε κάνα συγγενή Θεό;» ξαναρωτά. «Μα, ναι, πως το καταλάβατε και γω Θεός είμαι, ο Ζευς» αποκρίνεται ο άνδρας. «Ε, πέστο μου ρε μάγκα μου να ησυχάσω και γω σε παρεξήγησα». Αυτό ήταν! Τα καθέκαστα είναι γνωστά σε όλους. Πέφτει γύρω –γύρω πυκνή ομίχλη όπως στις ακατάλληλες ταινίες και τα λοιπά και τα λοιπά. Εμείς μπορεί να μην είδαμε, επειδή δεν είμαστε Θεοί, η Ήρα όμως είδε! Είδε τις ομορφάδες, τις φρεσκάδες, της Σεμέλης, είδε στο καθρέπτη και τις δικές τις λαπατσούρες και σκύλιασε. «Αυτός ο άτιμος μαζεμό δεν έχει. Αχ, αυτό το παλιοθήλυκο εγώ θα το κάψω». Αμέσως σκέφτηκε μηχανή εκδίκησης. Ο Θεός να σε φυλάει από τις γυναίκες που στέκονται ψηλά και παίρνουν εκδίκηση στο όνομα όλων των άλλων. Θεά καθώς είναι, γίνεται γριά, βάφεται, μεταμορφώνεται σε νταντά της Σεμέλης, την πλησιάζει και τη φουσκώνει στα λόγια. «Μωρή αυτός σ’ αγαπάει ή σε κοροϊδεύει;» της λέει, «Αυτός, που σου λέει ότι είναι Θεός, μην τον πιστεύεις» της ξαναλέει, «αν είναι πραγματικός Θεός, ας σου παρουσιαστεί σαν Θεός, όπως παρουσιάζεται στην γυναίκα του, να δούμε, λέει αλήθεια;» συνεχίζει η νταντά- Ήρα. Αθώα η Σεμέλη την πιστεύει, προκαλεί λοιπόν τον Δία να της παρουσιαστεί σαν πραγματικός Θεός. Αφελής εκείνος, θέλοντας να κάνει τον καμπόσο, πιάνει τους κεραυνούς του και έτσι φωτεινός όπως είναι, εμφανίζεται μπρος την μικρούλα. Στάχτη η μικρούλα! Θνητή γαρ. Μόλις που προλαβαίνει ο Ζευς να σώσει το έμβρυο, απ’ την κοιλία της άτυχης Σεμέλης. Το παίρνει και το ράβει στην γάμπα του, να μπορεί να τραφεί από το αίμα του για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης.
 
mythpt162   Όταν έρχεται η ώρα της γέννας, ξεπετάγεται από την γάμπα του Δία, αγόρι λεβέντικο και μερακλήδικο. Διόνυσο το λέει ο μπαμπάς του και αντί να το κάνει ποδοσφαιριστή, μια που βγήκε από τη γάμπα του, το διορίζει Θεό του κρασιού. Βλέπετε το ποδόσφαιρο δεν είχε εφευρεθεί ακόμη. Το βρέφος όμως ήθελε γάλα και όπως δεν είχαν ακόμα, νουτρίτσια, έπρεπε να βρεθεί κατάλληλη μητριά, για υιοθεσία. Ήταν λοιπόν στον Ορχομενό, η Ινώ, αδελφή της Σεμέλης, γυναικά του βασιλιά Αθάμα, που ανέλαβε την υπηρεσία αυτή. Έδωσε ο Δίας το μωρό στον Ερμή, που της το πήγε. Τα είδε αυτά η Ήρα, που τελικά ήταν πολύ βρωμιάρα γυναίκα και αποφάσισε να τιμωρήσει το ζευγάρι. Έριξε στον δόλιο τον Αθάμαντα, δέκα καντάρια τρέλα. Πάνω στη τρέλα του ο βασιλιάς σκότωσε το γιο του Λέαρχο. Αμέσως μετά η μέγαιρα «στράβωσε» με τρέλα, την άμοιρη Ινώ. Θολωμένη αυτή πέταξε μέσα σε βραστό νερό, το άλλο της παιδί τον Μελικέρτη, σε ένα καζάνι. Όταν το αντιλήφθηκε, μέσα στην απελπισία της, πήρε το πτώμα αγκαλιά και έπεσε στη θάλασσα, όπου πνίγηκε. Και οι δύο αργότερα λατρεύτηκαν ως θαλάσσιες θεότητες, η Ινώ ως Λευκοθέα, και ο Μελικέρτης ως Παλαίμων. Ο μύθος του Αθάμα ενέπνευσε τον Αισχύλο, τον Φερεκύδη, τον Ευριπίδη και τον Σοφοκλή. Ο τελευταίος έγραψε δύο τραγωδίες με τον τίτλο «Αθάμας», οι οποίες όμως δεν σώζονται. Ο Ζευς μόλις τα ‘μαθε έτρεξε να σώσει τον μικρό Διόνυσο από την στρίγγλα. Τον μεταμόρφωσε κρυφά σε κατσίκι, φώναξε τον Ερμή, να τον πάρει, να τον πάει στη Νύσσα(πιθανώς στη Βοιωτία), να βρει τις Νύμφες να τον αναθρέψουν. Αυτή λοιπόν είναι η περιπετειώδης γέννηση του νέου Θεού, του Διόνυσου, που ήταν, μπάσταρδος, Θεός, άνθρωπος, κατσίκι και μπεκρής!
 
mythpt164   Δεν του φτάναν οι ελεύθερες, έπιασε και τις παντρεμένες, ο Δον Χουάν - Ζευς. Εκείνο σίγουρα που οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε, είναι η πονηρία και οι μηχανές που έστηνε να τις πλησιάσει και να τις ρίξει. Έχουμε λοιπόν τη μαντάμ Λήδα, γυναίκα του Τυνδάρεω, βασιλιά στη Λακαιδεμόνα. Βασιλοπούλα κι αυτή από την Αιτωλία. Μια ηλιόλουστη μέρα η πανέμορφη Λήδα βγήκε σε ένα ποταμό στον Ταΰγετο, να πάρει τα μπάνια της. Την κιαλάρισε ο μόρτης, την ερωτεύτηκε, αμέσως σκέφτηκε πώς να της την πέσει. Συνεννοήθηκε με την ερωτιάρα Αφροδίτη, να γίνουν πουλιά εκείνη αητός, αυτός Κύκνος και να κάνουν πως κυνηγιούνται. Τους είδε η Λήδα, λυπήθηκε τον Κύκνο, έτρεξε να τον σώσει, παίρνοντάς τον μέσα στην αγκαλιά της. Αυτό ήταν! Το αθώο κυκνάκι, καρπερό όπως ήταν, έκανε την δουλειά στην κυρά Λήδα. Λίγο αργότερα η Λήδα γέννησε δύο αυγά – καθότι Κύκνος ο Πατήρ- από τα οποία εξήλθαν από το ένα που είχε δυο σπέρματα –ένα του Δία και ένα του Τυνδάρεω-οι δίδυμοι, Διόσκουροι, Πολυδεύκης και Κάστορας και από το άλλο η ωραία Ελένη, η γνωστή, του Μενέλαου (άλλη βρωμιάρα κι αυτή). Έτσι έχουμε τα παιδιά ομελέτες!
 
mythpt16   Ας σοβαρευτούμε όμως και να αναφέρουμε μερικά ακόμα που καλό είναι να γνωρίζουμε. Όπως ήταν φυσικό ο μύθος της Λήδας, της εκλεκτής του Δία, ενέπνευσε πολλούς αρχαίους αλλά και νεότερους καλλιτέχνες, που απέδωσαν τη Λήδα με τον κύκνο της, κατά κανόνα στη σκηνή της ερωτικής τους περίπτυξης. Πλήθος τέτοιων παραστάσεων απαντώνται σε αγγεία, αλλά και σε γλυπτά, όπως η ανευρεθείσα στην Αθήνα (σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο) μαρμάρινη στήλη. Αλλά και το γλυπτό σύμπλεγμα στο Καπιτώλιο, όπου ο Δίας, ως καταδιωκόμενος κύκνος, βρίσκεται στους κόλπους της Λήδας. Ενώ δύο ακόμη γλυπτά στο μουσείο της Φλωρεντίας, παριστούν τη Λήδα να θωπεύει τον κύκνο, στο ένα μάλιστα ο χιτώνας της, φέρεται κρεμασμένος από τον ένα ώμο και αφήνεται να πέφτει μέχρι των αστραγάλων αφήνοντας το κορμί της ημίγυμνο. Τέλος, περίφημο είναι το μωσαϊκό της Ρωμαϊκής "Οικίας της Λήδας" στην Παλαίπαφο, σημερινά Κούκλια, της Κύπρου «Λήδα και Κύκνος». Το ίδιο συμβαίνει στους αναγεννησιακούς χρόνους, ακόμα και αργότερα, ο μύθος συνεχίζει να εμπνέει τους καλλιτέχνες. Όπως «η Λήδα και ο κύκνος» του Λεονάρντο ντα Βίντσι, του Ραφαήλ, του Κορέντζιο, του Βερονέζε, του Τιντορέττο, του Ρούμπενς κ.ά., πολλών Γάλλων της εποχής του Ροκοκό και μεταγενέστερων ακόμη. Αυτό για ακόμα μια φορά δείχνει, πόσο η αρχαιοελληνική κουλτούρα είναι ριζωμένη στην σύγχρονη Ευρώπη!
 
Το κομμάτι της ακολουθίας είναι. Τι άλλο; Η λίμνη των Κύκνων! Swan Lake - Tchaikovsky
 
Σπύρος Γκάλτσας
  
Joomla Social by OrdaSoft!