= Μυθολογία Μετά Μουσικής Pt.1 (Oxygene)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Μυθολογία Μετά Μουσικής Pt.1 (Oxygene)

00ajean-michel-jarre-laser-harp1

   Πρόκειται για μια σειρά άρθρων-κειμένων της ελληνικής μυθολογίας. Τα κείμενα βασίζονται σε πηγές έγκυρες και καταξιωμένες, από αρχαίους συγγραφείς όπως Ησίοδο, Όμηρο κ.α. καθώς και από νεότερους όπως Schwabl, Hans, Καρλ Κερένυι, Ιωάννη Κακριδή, Νίκο Τσιφόρο κ.α. Το ύφος τους θα είναι ευχάριστο, με παιχνιδιάρικη διάθεση, για να αποφύγουμε την μονότονη περιγραφή και να είναι ευχάριστα στο διάβασμα και εύπεπτα. Η δομή και η συνέχεια τους θα ξεφεύγει από τα δυτικά τετράγωνα δεδομένα μιας αντίληψης σήριαλ. Δηλαδή κάθε κείμενο θα αποτελεί αυτόνομη ενότητα που θα μπορεί να διαβαστεί μόνο του βασισμένο σε ελληνική δομή κειμένων. Επίσης θα εγχειρήσουμε μια καινοτομία, θα προσπαθήσουμε να δέσουμε το κάθε κείμενο με μια μουσική ακολουθία. Η μουσική θα επιλέγεται με προσωπικά κριτήρια από ελληνικά αλλά και ξένα οργανικά κομμάτια. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε γνωστά ευρέως στοιχεία που διαμόρφωσαν το σημερινό μας κόσμο, είναι από την ελληνική Μυθολογία και ποτέ δεν διδάχτηκαν στα σχολεία ή διδάχτηκαν αντιδανεισμένα σαν γεγονότα άλλων μυθολογιών. Πολύ χρήσιμη επιθυμητή και αποδεκτή θα είναι κάθε διόρθωση, παρατήρηση και επιπλέον γνώση των αναγνωστών. Επίσης καλοδεχούμενες θα είναι και οι απόψεις προσαρμογής μουσικών κομματιών στα κείμενα. Επιθυμία του γράφοντα είναι η δημιουργία ενός αμφιδρόμου παιγνιδιού γνώσεων με τους αναγνώστες κάτι σαν φιλοσοφικός διάλογος ανταλλαγής γνώσεων και τεκμηρίωσης θέσεων. Καλή αρχή λοιπόν!!
 
   00aHesiod"Eν αρχή ην το χάος". Έτσι ξεκινάει ο Ησίοδος την "Κοσμογονία". Το χάος είναι παντού και από απαρχής κόσμου, θέλεις στην πολιτική, θέλεις στα μέσα ενημέρωσης που θολώνουν τα νερά να φάνε τις συντάξεις, θες στην παγκοσμιοποίηση που στερεί τους μη προνομιούχους από το ψωμί τους. Από το χάος ξεπηδάει ο άνθρωπος και εκεί καταλήγει, αφού τον παιδεύει μια ζωή. Νερουλό-πηχτο, σκοτεινό, μυστηριακό και άγνωστο. Ο Ησίοδος λέει ότι ήταν ο Χώρος, σοφός ήταν ο Ησίοδος τα έλεγε όπως ήθελε, είχε και μακρύ μούσι. Σήμερα αν έχεις μούσι είσαι ή μοντέρνος ή διανοούμενος ή της καρπαζιάς. Τότε ήσουν σοφός.
 
   Ο Χώρος είχε μέσα του το σπέρμα και όλα τα συστατικά του σύμπαντος. Τιμώντας τον Ησίοδο πρέπει να πούμε ότι η κοσμογονική θεωρία του είναι ανατριχιαστικά σύμφωνη με την σημερινή επιστημονική εξήγηση της Κοσμογονίας. Οι θεωρίες του Έντιγκτον, του Ρωσέλ, του Λεμαίτρ, του Χέρτζμπουργκ, του Λαπλάς και πολλών άλλων συγγενεύουν με την "Κοσμογονία" του Ησίοδου. Ο Όμηρος λέει ότι πρώτος ήταν ο Ωκεανός με την Θέτιδα, αλλά ο Όμηρος ήταν ποιητής και ρομαντικός. Εμείς είμαστε με τον Ησίοδο!
 
   00aJean-Michel-Jarre-Water-forΟύτε ο Ησίοδος καλά-καλά δεν εξηγεί πώς γεννάει παιδιά το Χάος. Η επιστήμη λέει θερμότης, Bing Bang, κ.α. Τα παιδιά που γεννά το Χάος, σύμφωνα με τον Ησίοδο, είναι με την σειρά, το πρώτο το Έρεβος. Έρεβος λέγαν οι Αρχαίοι, ό,τι βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας, μέσα στη Γη και ό,τι είναι τόσο μακριά όσο ο ουρανός. Μαζί με το Έρεβος γεννιέται η Νύχτα θηλυκιά! Πονηρές οι σχέσεις του Ερέβους με την Νύχτα και χωρίς προφυλάξεις. Γεννούν λοιπόν δικά τους παιδιά τον Αιθέρα (η ατμόσφαιρα πάνω από την γη) και την Ημέρα. Κατόπιν βγαίνει η Γαία-Γη και ο πρώτος θεός ο Έρως. Μη γνωρίζοντας με ποιό μπαμπά πήγε η Γη, μαθαίνουμε ότι γεννοβολάει τον όμορφο Ουρανό, που την περιτριγυρίζει και τον ερωτεύεται -βοήθησε και ο Έρως λιγάκι- τον κάνει άντρα της και οι δυο τους γεννούν την πρώτη φάρα θεών. Ο Έρως είναι η ένωση των αντιθέτων ομοιογενών στοιχείων, που προκαλεί την δημιουργία. Ο Ησίοδος τον λέει "ωραιότερον και γλυκύτερον από πάντας τους αθανάτους". Είναι η δύναμη, που δεν τις ξεφεύγει κανένα από τα ζωντανά της φύσης.
 
   00ajeanmichaeljarre wideweb  4703120Έτσι μεγαλώνει η οικογένεια, ο Ουρανός και η Γη δουλειά δεν είχαν, παιδιά κάνανε, πρώτα τους δώδεκα Τιτάνες. Έξι αρσενικούς και έξι θηλυκούς. Ωκεανός, Κοίος, Κρείος, Υπερίων, Ιαπετός, Κρόνος - οι άρρενες και Τηθύς, Θεία, Θέμις, Μνημοσύνη, Φοίβη και Ρέα - τα θήλεα. Κατόπιν φτιάχνουν τους Κύκλωπες, αυτοί είχαν μόνο ένα μάτι στο μέτωπο. Οι Κύκλωπες ήταν τρεις: ο Βρόντης που ήταν η βροντή, ο Στερόπης που ήταν η αστραπή, και ο Άργης που ήταν ο κεραυνός. Η τρίτη σειρά παιδιών τους είναι οι τρεις Εκατόχειρες : ο Αιγέων ή Βριάρεως που ήταν φύλακας των Ηράκλειων στύλων εξ' ου και το όνομα "Γιβραλτάρ", ο Κόττος, και ο Γύγης.
 
   Έτσι λοιπόν ξεκινά η Μυθολογία μας, το παραμύθι που έστησε τον κόσμο μας. Έπεται πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια, γεμάτη περιπέτειες, ίντριγκες, έρωτες, θεϊκές απιστίες και όλα τα χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισμού, που γεννήθηκαν όλα ανεξαιρέτως στον τόπο μας. Μείνετε συντονισμένοι!!!
 
   Σαν κομμάτι ακολουθίας της Κοσμογονίας διαλέγουμε το "Oxygene" του Jean Michel Jarre.
 
Σπύρος Γκάλτσας

00ajean-michel-jarre-2

Joomla Social by OrdaSoft!