Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt .57 (Φήμες με... αστερόσκονη!)


Πεντηκοστή έβδομη αναδρομή
Τίτλος: « Αχ Βαλεντίνα »
Μουσική - Στίχοι: Γιώργος Μητσάκης
Ερμηνεία: Μαρίκα Νίνου
 
pt56   Πριν από μερικές μέρες έγινα μάρτυρας μια συνομιλίας μεταξύ κάποιων γνωστών, με θέμα τα παλιά λαϊκά. Εκεί λοιπόν που γινόμουν κοινωνός απόψεων και σκοροφαγωμένων γνώσεων, ερωτώμαι άξαφνα, αν γνωρίζω την ιστορία της Βαλεντίνας του Μητσάκη. Αιφνιδιασμένος και χωρίς να πολυσκεφτώ απαντάω ξερά «όχι». Τότε εισπράττω την νέα... αυτή γνώση, σαν ένα σχολιαρόπαιδο γεμάτο άγνοια ανοίγοντας τα αυτιά μου με απορία. «Για την Τερέσκοβα τόγραψε ο Σμυρνιός», μου κοπανάει ο φίλος με ύφος τουλάχιστον πρυτάνεως εν διδασκαλεία. Σαν να μου λεγε, «πως εσύ ρε εξυπνάκια το αγνοείς;». Με την ουρά στα σκέλια αναγκάζομαι συγκαταβατικά να ασπαστώ την γνώση... χωρίς καλά-καλά να το σκεφτώ Λέω μέσα μου «Λες ρε γαμώτο; Βλέπεις που τον άφησες τον Μητσάκη αδιάβαστο. Να τώρα, έστειλε την Βαλεντίνα με τον Σπούτνικ στο φεγγάρι και συ σαν χάνος γνέφεις μπροστά στην θαυμαστή του γνώση!» Τότε που περνούσαν όλα αυτά από τη σκέψη μου πραγματικά δεν είχα ιδέα ότι η Βαλεντίνα του Σμυρνιού έγινε δεκατρία ολόκληρα χρόνια πριν η Τερέσκοβα εκτοξευθεί στο διάστημα.
 
pt564   Διαβάζοντας λοιπόν σαν καλός μαθητής μαθαίνω τα έξης θαυμαστά: Ο Γιώργος Μητσάκης συνθέτει την Βαλεντίνα και την ηχογραφεί με την Νίνου το 1950. Η Βαλεντίνα Τερέσκοβα καμάρι της Σοβιετικής Ένωσης από εργάτρια σε υφαντουργείο και ερασιτέχνιδα αλεξιπτωτίστρια, έγινε η πρώτη γυναίκα στον πλανήτη που ταξίδεψε στο διάστημα στις 16 Ιουνίου του 1963 με το περίφημο διαστημόπλοιο Βοστόκ 6. Όταν τα διάβασα όλα αυτά, ένιωσα σαν να με χτύπησε στο πρόσωπο μια βρεγμένη πατσαβούρα. «Φα την εξυπνάκια!» είπα «δεκατρία χρόνια ρε ανόητε και το αγνοούσες» σκέφτηκα « άντε τώρα συμμάζεψε το». Τίποτα, στις περιπτώσεις αυτές, καλύτερα να μην λες κάτι, ούτε να ξαναφέρεις την κουβέντα στο πονεμένο θέμα. Κάτσε άκου το τραγούδι. Απόλαυσε την μελωδία του μεγάλου Σμυρνιού συνθέτη και γιατί όχι, μάθε ακόμη μερικά για αυτόν.
 
pt563   Βλέποντας λοιπόν σήμερα την Βαλεντίνα του Μητσάκη, θα απορήσουμε ακούγοντας τους στίχους πόσα αυτονόητα για σήμερα, ήταν μακρινό μέλλον για τότε! Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια η ηρωίδα όχι μόνο φόρεσε παντελόνια αλλά πέταξε και στο διάστημα. Οι Αμερικανοί τότε σκάσαν. Οι κονσερβοποιημένοι σοβιετικοί, τους φορέσαν τα γυαλιά. Εκείνοι στείλαν γυναίκα στα αστέρια και αυτοί ακόμα ψάχναν πως θα γράφουν στα τεφτέρια τους χωρίς βαρύτητα. Πάνω σ΄αυτο, υπάρχει μια γουστόζικη ιστοριούλα που διαδόθηκε τότε. Δεν ξέρουμε αν είναι αλήθεια, αλλά έχει γούστο να την θυμηθούμε. Είχαν λοιπόν πρόβλημα οι φαφλατάδες γιάνκηδες, όταν φεύγαν από την βαρύτητα της γης δεν γράφαν τα στυλό τους, επειδή το μελάνι μέσα αιωρείτο. Έδωσαν 12,5 δις δολάρια, σε υπερφίαλες έρευνες, για να λύσουν τον γρίφο. Την ίδια στιγμή, οι ρώσικες αλεπούδες έγραφαν με απλά μολύβια, γελοιοποιώντας τους αφελείς γιάνκηδες.

   Όσο για την Βαλεντίνα, ήταν και παρέμεινε διαχρονική επιτυχία–διασημότητα ένθεν κα κείθεν!

Σπύρος Γκάλτσας
 
Αχ Βαλεντίνα αχ βρε τσαχπίνα
μόρτικα κομμένα τα μαλλιά σου
σαν αγοροκόριτσο η μηλιά σου
‘έχεις κούρσα και σωφάρεις
κι όπου θέλεις ρεμιζάρεις
‘έγινες και σωφερίνα
κι όπως πας σε λίγα χρόνια Ι
θα φορέσεις παντελόνια
Βαλεντίνα Βαλεντίνα
Αχ Βαλεντίνα αχ βρε τσαχπίνα
είσαι μια μποέμισσα σπουδαία
κάνεις την πιο όμορφη παρέα
στα μπουζούκια σαν πηγαίνεις
και χασάπικο χορεύεις
ξετρελαίνεις την Αθήνα
κι όλοι οι μάγκες σ’ αγαπούνε ι
και παντού σε συζητούνε
Βαλεντίνα Βαλεντίνα
‘Έχεις κούρσα και σωφάρεις
κι όπου θέλεις ρεμιζάρεις
‘έγινες και σωφερίνα
κι όπως πας σε λίγα χρόνια Ι
θα φορέσεις παντελόνια
Βαλεντίνα Βαλεντίνα

 

Joomla Social by OrdaSoft!