= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.31 (Αιγαιοπελαγίτικο Βαλς)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.31 (Αιγαιοπελαγίτικο Βαλς)

Τριακοστή πρώτη αναδρομή
Τίτλος: « Ένα τρεχαντηράκι»
Μουσική: Παραδοσιακό
Στίχοι : ποικίλουν ανά τόπο
Ερμηνεία : Γιώργος Νταλάρας με τη χορωδία Δ. Τυπάλδου
και Μιλτιάδης Πασχαλίδης
 
 enatrexanthraki01   Είναι παντελώς άγνωστο πως, το συγκεκριμένο παραδοσιακό τραγούδι συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και γενικά με τις χειμωνιάτικες γιορτές του νέου έτους. Αυτό συνέβη για πρώτη φορά μετά το 2003, όταν ο Νταλάρας με τη συνεργασία της Γλυκερίας, παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ηρώδειο ένα «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία», με τη συνοδεία της Εστουδιαντίνας Νέας Ιωνίας Βόλου, της Παιδικής Χορωδίας του Μουσικού Γυμνασίου Βόλου και τη συμμετοχή της δεκατριάχρονης τότε Αρετής Κετιμέ. Τότε αναβιώνει με μεγάλη επιτυχία το συγκεκριμένο τραγούδι μαζί και με άλλα μικρασιάτικα και νησιώτικα που ακούστηκαν σ’ αυτό το αφιέρωμα. Την εποχή εκείνη επίμονα, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, «σερβίριζαν» το τραγούδι σαν χριστουγεννιάτικο και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που επικράτησε ως τέτοιο. Φυσικά η παράλληλη ερμηνεία με την παιδική χορωδία συντελεί καθοριστικά στην ένταξη του στα γιορτινά τραγούδια.

enatrexanthraki02    Πολλά νησιά του Αιγαίου διεκδικούν την πατρότητα του «τρεχαντηριού», χωρίς κανένα να μπορεί να την αποδείξει. Πάντως στο τραγούδι διακρίνονται έντεχνα στοιχεία σύνθεσης και εκτέλεσης, με προέλευση από την Κωνσταντινούπολη. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι πρόκειται για καθαρά αστικό τραγούδι, ο ρυθμός του είναι ¾ , δηλαδή ευρωπαϊκός ρυθμός βαλς. Οι στίχοι του διαφέρουν από τόπο σε τόπο άλλα το βασικό θέμα παραμένει το ίδιο. Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία πολλά τραγούδια εξαπλώνονται από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελλόριζο και την Κύπρο, από την ανατολική Θράκη και τον Πόντο μέχρι την Κρήτη, αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς τις δυσκολίες της επικοινωνίας που υπήρχαν παλαιότερα. Αλλά πάντοτε η ντόπια παράδοση θα προσθέσει τη δικιά της πινελιά. Ξένοι εθνομουσικολόγοι έχουν παρατηρήσει ότι αυτά δεν συμβαίνουν σε χώρες ακόμα και με έκταση πολύ μεγαλύτερη από την Ελλάδα!

enatrexanthraki03    Η ερμηνεία του Νταλάρα στο αφιέρωμα, με την συνοδεία της χορωδίας Δ. Τυπάλδου, από γιορτινό αφιέρωμα της ΕΡΤ, είναι αριστουργηματική, αποδίδοντας έτσι άριστα τα κατανυκτικά συναισθήματα! Επίσης αξιολογότατη είναι και η ερμηνεία του Μιλτιάδη Πασχαλίδη από το πρώτο του άλμπουμ, "Νεάρχου Παράπλους" του 1994, που ακολουθεί.
 
 


Ένα τρεχαντηράκι λοιπόν για πραγματικά Ελληνικές γιορτές!
 
Ένα τρεχαντηράκι ένα τρεχαντηράκι
ένα τρεχαντηράκι βοριάς το μπόδισε,
και μια μελαχρινούλα τζόγια μου αμάν το κληρονόμησε
και μια μελαχρινούλα τζόγια μου αμάν το κληρονόμησε.

Θάλασσα μη θυμώνεις θάλασσα μη θυμώνεις
θάλασσα μη θυμώνεις μην κάνεις κύματα,
στην π’ αγαπώ να στέλνω τζόγια μου αμάν τα χαιρετίσματα
στην π’ αγαπώ να στέλνω τζόγια μου αμάν τα χαιρετίσματα.

Τα δίχτυα θα πουλήσω τα δίχτυα θα πουλήσω
τα δίχτυα θα πουλήσω και τη βαρκούλα μου,
κι όλα θα στα χαρίσω τζόγια μου αμάν μελαχρινούλα μου
κι όλα θα στα χαρίσω τζόγια μου αμάν μελαχρινούλα μου.

Έλα να φιληθούμε έλα να φιληθούμε
έλα να φιληθούμε σαν τ’ άγρια πουλιά,
που σμίγουν στα κλαράκια τζόγια μου αμάν κι αλλάζουνε φιλιά
που σμίγουν στα κλαράκια τζόγια μου αμάν κι αλλάζουνε φιλιά.
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
 
 
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!