= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.30 (Ύμνος της «ωραίας» αλητείας)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.30 (Ύμνος της «ωραίας» αλητείας)

 
Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt30 (Ύμνος της «ωραίας» αλητείας)
Τίτλος : Ύμνος της «ωραίας» αλητείας.
Τριακοστή αναδρομή δεκαετία ‘80
Τίτλος: «Aδιόρθωαναρχί»
Μουσική: Άκης Πάνου
Στίχοι : Άκης Πάνου Ερμηνεία : Άκης Πάνου.. και λοιποί.
   «Είμαι αναρχικός με την πραγματική έννοια του όρου και όχι του βιτρινοθραύστη. Έχω δικό μου κόμμα, του οποίου είμαι ιδρυτής, αρχηγός και μόνος οπαδός. Προσπαθώ να βάλλω εναντίον αυτού του συστήματος με το μόνο μέσον που διαθέτω: τη συνεχώς διαμορφούμενη λογική μου».
Άκης Πάνου.
 
   Όταν για πρώτη φορά ήρθα σε επαφή με το έργο του Άκη Πάνου, ο κόσμος που είχα στο μυαλό μου για τη μουσική άλλαξε καθοριστικά. Η ψαγμένη μουσική αντίληψη και θέση που είχε ο φιλόσοφος-σύνθετης, έπεσε σαν βάλσαμο στην λογική μου. Ο Πάνου ήταν ένας τέλειος συνθέτης και, παράλληλα, ένας άριστος ποιητής. Και, όχι άδικα, χαρακτηρίζεται σαν ένας ασυμβίβαστος λαϊκός διανοούμενος.
 
download   Το 1982 το έργο του Άκη Πάνου «Θέλω να τα πω» τον έκανε ευρέως γνωστό στο πανελλήνιο. Μέχρι τότε μόνο σκόρπια τραγούδια του – αριστουργήματα - μπορούσε να ακούσει κάποιος. Το πρώτο ολοκληρωμένο ποιητικό και μουσικό έργο του, καθώς και η μοναδική αξία του σαν άνθρωπος έγιναν έκδηλες και γνωστές τότε, για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Μέσα σ’ αυτή τη μουσική συλλογή είναι και το πιο μάγκικο και παράλληλα ανατρεπτικό τραγούδι της σύγχρονης εποχής. Το «Aδιόρθωαναρχί». Ο Πάνου επινοεί και εκφράζεται με στίχους που περιέχουν μάγκικα κομμένες λέξεις. Φυσικά και είναι πρωτοπόρος! Στο δίσκο υπάρχει ακόμα ένα τραγούδι το «εφτά νομά σ’ ένα δωμά», γραμμένο με τον ίδιο τρόπο. Αυτό γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και τραγουδήθηκε και κακοποιήθηκε κατά τη γνώμη μου από πολλούς (βλέπε Τερζή). Τον δίσκο «Θέλω να τα πω» ερμήνευσε ο Νταλάρας, που εκείνη της εποχή ήταν στο απόγειο της καριέρας του. Υπήρξε διαφωνία για το εξώφυλλο του δίσκου μεταξύ τους. Ο Πάνου δεν ήθελε πρόσωπα στο εξώφυλλο, ο Νταλάρας πήγε και κοτσάρισε τα μούτρα του. Αποτέλεσμα η δίκαιη και έντονη δυσαρέσκεια του Πάνου και η διαμάχη τους επί διετία. Ο Πάνου γενικά είχε μια διαρκή διαμάχη με το μουσικό-δισκογραφικό κατεστημένο, που ήταν πάντα ενάντια στη καλλιτεχνική λογική του.
 
   Παρουσιάζουμε το τραγούδι σε δύο εκτελέσεις. Η μία είναι από τον ίδιο τον συνθέτη, όταν το ηχογράφησε ζωντανά και περιέχεται στον δίσκο «Επειγόντως» του 1989, από παραστάσεις που έδινε μαζί με τον Ρασούλη. Η δεύτερη εκτέλεση είναι από ομάδα καλλιτεχνών σε συναυλία αφιέρωμα για τον Άκη Πάνου το 2011. Μέσα σ’ αυτούς φαίνεται και ο Γιάννης Ντουνιάς (ο κύριος με το μπεζ σακάκι). Είναι γουστόζικη η ιστοριούλα με τους δύο άντρες. Κάποια εποχή πριν χρόνια (το ’72, μη μας πουν και άσχετους), όταν ζούσε ακόμα ο Πάνου , ο Ντουνιάς ηχογράφησε κάποια τραγούδια του, ήδη γνωστά, αλλά και δύο καινούρια. Όταν βγήκε από το στούντιο ο τραγουδιστής, ρωτάει τον Πάνου «Πώς τα είπα δάσκαλε;». Ο συνθέτης του απαντά «Πολύ ωραία! Άλλα μπορείς να μου πεις κάτι;», «Τι, δάσκαλε;» ρωτάει ο Ντουνιάς. «Έχεις πονέσει ποτέ στη ζωή σου;» ρωτάει ο Πάνου, «Όχι» αποκρίνεται ο Ντουνιάς, «Φαίνεται παιδί μου!» λέει ο συνθέτης.
Ιδού λοιπόν το μάγκικο, «Aδιόρθωαναρχί».
 
Σπύρος Γκάλτσας

Μαθημέ στις κακουχί
άιντε φτου κι απ΄ την αρχή
τις κουβέ και πειθαρχί
αδιόρθω αναρχί
Μαθημέ στις κακουχί
άιντε φτου κι απ΄ την αρχή
τις κουβέ και πειθαρχί
αδιόρθω αναρχί
Δεν προσκύ ποτέ κανέ
λένε όχι λέω ναι
στην κρεμά έχω ανέ
με κηδέ και ζωντανέ
Δεν προσκύ ποτέ κανέ
λένε όχι λέμε ναι
στην κρεμά έχουμ΄ ανέ
μας κηδέ και ζωντανέ
Τι με νοιά αν θα πεθά
θα πεθά που θα πεθά
δεν τρομά ο μελλοθά
με σταυρό και γολγοθά
Τι μας νοιά αν θα πεθά
θα πεθά που θα πεθά
δεν τρομά οι μελλοθά
με σταυρούς και γολγοθά
Μαθημέ στις κακουχί
άιντε φτου κι απ΄ την αρχή
τις κουβέ και πειθαρχί
αδιόρθω αναρχί
 
Joomla Social by OrdaSoft!