Η μαγεία των ολιγοήμερων διακοπών στο νησί τελείωσε, εσύ μέσα στο καράβι της επιστροφής, το νησί μακραίνει, μέσα σου μια θύελλα από σκέψεις. Το τραγούδι επισφραγίζει το γεγονός! Έτσι να το ‘χεις, να σε τυραννάει και να το θυμάσαι όποτε τ’ ακούς!
Είναι ορισμένα τραγούδια σύμβολα που χαράσσονται στη μνήμη σαν ένας υπέργειος μύθος. Συνδέονται με γεγονότα που σημάδεψαν σημαντικές στιγμές τη ζωή του ανθρώπου και άξαφνα επανέρχονται, εκεί που δεν το περιμένεις, αραδιάζοντας όλα τα συμβάντα, ανάβουν τη σπίθα στο μυαλό και λαμπαδιάζουν την ανάμνηση! Όταν μάλιστα συνδέονται με ανεπανάληπτες ερμηνείες τότε το παιχνίδι με τις αισθήσεις… χοντραίνει!
Το ψάχνεις λοιπόν αυτό το πρώτο το ανεπανάληπτο, μετά από καιρό και ενώ το θεωρείς κρητικό νησιωτικό έρχεται μια μέρα και βλέπεις την αλήθεια. Ούτε ο Μουντάκης το συνέθεσε, ούτε έγραψε τους στίχους, ούτε καν ο ήρωας σου ο Ξυλούρης είναι ο πρώτος που το είπε. Κ’ ας τόπε ανατριχιαστικά! Όχι κύριε, το γνήσιο λέγεται «Θάλασσα» και όχι «Αποχαιρετισμός» ή όπως αλλιώς το θέλουν οι διάφοροι εμποροφωστήρες. Το τραγούδι ηχογραφήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1911, η ερμηνεία από τον πρωτοδιδάξαντα Μενεμενλή, φέρνει ρίγη. Τ’ ακούς και είσαι μέσα στη θάλασσα… που σαν πραγματικό θηλυκό, θέλει να σε γελάσει, να σε αδικήσει, να σε τυραννήσει! Έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα με τις ερμηνείες. Όχι μόνο απλές διεκπεραιώσεις, δηλαδή κάτι σαν διακανονισμοί δανείου. Καλά το λέει ο ψαρονίκος αλλά ο Μενεμενλής το ερμηνεύει!
Ας πούμε τώρα λίγα για τον ξεχασμένο και για πολλούς άγνωστο συνθέτη του, Νικόλαο Κόκκινο: (Αθήνα 1861 - Κωνσταντινούπολη 1920). Πρόκειται για διακεκριμένο συνθέτη λαϊκών χορωδιακών τραγουδιών (καντάδες), από τους μεγαλύτερους Έλληνες τραγουδοποιούς όλων των Εποχών. Γνήσιος τροβαδούρος, σχεδόν αυτοδίδακτος, εξαιρετικός κιθαρίστας, προσέγγισε όλα τα είδη του λαϊκού τραγουδιού, με ευκολία, επιδεξιότητα και ποικιλία, δημιουργώντας παράλληλα ιδιαίτερο είδος αθηναϊκής καντσονέτας, άλλοτε εύθυμης και άλλοτε αισθηματικής. Ο Κόκκινος δεν έκανε ποτέ θεωρητικές μουσικές σπουδές. Όλες οι ελλείψεις του αναπληρώνονταν από τη μαγική λέξη «ταλέντο»!
Τραγουδιστής της «θάλασσας», όπως και προηγούμενα αναφέραμε, είναι ο περίφημος Λευτέρης Μενεμενλής. Τροβαδούρος της ξακουστής σμυρναίικης σχολής που ήρθε το 1922 με τις ανταλλαγές. Μαζί με τους τραγουδιστές, Κώστα Νούρο, Γιώργο Βιδάλη και Στελλάκη Περπινιάδη. Αποτέλεσαν την μαγιά της νέας σχολής του λαϊκού τραγουδιού που τότε αρχίζει να διαμορφώνεται.
Στο αφιέρωμα έχουμε φυσικά την γνήσια, την πρώτη ερμηνεία, από τον Μενεμενλή. Όσο για τις άλλες… -τις ανάξιες λόγου-λίγο πολύ είναι γνωστές ( Ξυλούρηδες, Πάριοι, Λιδάκηδες) και δεν συμμαζεύεται. Όπως λεν οι αμερικανοί «Ο Πρώτος είναι Πρώτος ο δεύτερος είναι Τίποτα»!!
Γκάλτσας Σπύρος
Θάλασσα λεβεντοπνίχτρα, θάλασσα φαρμακερή Όπου κάμνεις το νησί μας, πάντα μαύρα να φορεί.
Δεν εχόρτασες ακόμα, θάλασσα τόσον καιρό Από τα κορμιά που τρώει, τ' αρμυρό σου το νερό, Θάλασσα, τ' αρμυρό σου το νερό.
Τ' αγριεμένο τούτο κύμα, η θωριά σου η θολή Κάνει δύστυχες μανάδες, τα καΐκια σαν φιλεί.
Διώχνεις από το νησί μας, ευτυχία και χαρά Και σκορπάς σε κάθε σπίτι πόνους, λύπη, συμφορά.
Μ' όσα βάσανα κι αν έχεις, πάλι ο ναύτης δεν μπορεί Μια στιγμή χωρίς εσένα, τη ζωή του να χαρεί.
Πότε αχόρταγη νεράιδα, πότε θάλασσα πλατιά Θα στερέψεις να γλυτώσουν του νησιού μας τα παιδιά, Θάλασσα, του νησιού μας τα παιδιά.
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.