= Κάθε τραγούδι και μια ιστορία Pt.38 (Με Σκωπτική Διάθεση)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία Pt.38 (Με Σκωπτική Διάθεση)

 
Τριακοστή όγδοη αναδρομή
Τίτλος: «Το μνι»
Μουσική: παραδοσιακή
Στίχοι: παραδοσιακοί
Ερμηνεία: Γιάννης Σβαρογιάννης
 
mxpt382   Βαθιά ριζωμένο μέσα στην ελληνική παράδοση υπάρχει ένα έθιμο, ίσως για πολλούς σήμερα ξεχασμένο, αλλά σίγουρα όχι λησμονημένο. Στις αρχές του Μάρτη που είναι η είσοδος της άνοιξης, οι νέοι δένουν στο καρπό τους ένα λεπτό σχοινάκι κοκκινόασπρου χρώματος, τον λεγόμενο «Μάρτη». Το έθιμο είναι πανάρχαιο και ο σκοπός του είναι η προστασία από τους πρώτους ανοιξιάτικους ήλιους. Είναι πάμπολλες αυτές οι συνήθειες που ακόμη έχουμε από τους πανάρχαιους χρόνους, άσχετα με τις προσταγές των εκάστοτε θρησκειών που είχε ο τόπος. Πηγή πολλών εθίμων είναι οι αρχαίες δοξασίες που λάμβαναν χώρο κατά τα «Ανθεστήρια», οι οποίες ήταν ανοιξιάτικες γιορτές κατά τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Τα «Ανθεστήρια» ήταν γεμάτα με συμβολισμούς και με έθιμα που κρατάν μέχρι και σήμερα. Πολλά δε από αυτά δανείστηκε από τους έλληνες και η υπόλοιπη Ευρώπη (καρναβάλι Βενετίας κ.α.).
 
mxpt383   Μέσα στα έθιμα αυτά ήταν και οι μεταμφιέσεις που έκαναν οι άνθρωποι για να μιμηθούν την φύση, που άλλαζε από χειμώνα, σε άνοιξη και κατόπιν σε καλοκαίρι. Έτσι σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει με διαφορετικό τρόπο διαδεδομένη η συνήθεια, οι άνθρωποι να βάζουν την περίοδο αυτή ρούχα, που συμβολίζουν αυτές τις αλλαγές. Να σκαρφίζονται τραγούδια που υμνούν την φύση, τη γονιμότητα, που είναι έκδηλη μπροστά τους και τις ανοιξιάτικες ορέξεις προς αναπαραγωγή, που όλη η πλάση επιτάσσει κατά την άνοιξη. Γεννιούνται λοιπόν μ’ αυτό τον τρόπο, τα σκωπτικά τραγούδια, που εναρμονίζονται με την φύση , όσο κι’ αν θέλει η οποιαδήποτε επιβαλλόμενη ηθικοπλασία να την χαλιναγωγήσει. Η φύση δεν μπαίνει σε αλυσίδες, η φύση ξεπετιέται και δεν λογιάζει κανένα. Οι βωμολοχίες των τραγουδιών αυτών, είναι περισσότερο εναρμονισμός, με την αλλαγή της φύσης παρά ανήθικα εφευρήματα που διαβρώνουν τα ήθη.
 
mxpt38   Έτσι βλέποντας τα, και σύμφωνοι με τις φυσικές προσταγές, σας παρουσιάζουμε το σκωπτικό παραδοσιακό τραγούδι «Το μνι». Η φαντασία και οι ασκητικές θρησκευτικές αντιλήψεις μπορεί να το θέλουν «Ακατάλληλο» αλλά η ανθρώπινη ανάγκη για διασκέδαση, το κατατάσσει στα διαμάντια της παραδοσιακής μουσικής. Τραγουδάει και παίζει γκάιντα, ο μπάρμπα Γιάννης Σβαρογιάννης από το ορεινό Δάσκιο της Ημαθίας. Πρόκειται για βλάχικο παμπάλαιο τραγούδι. Ακούγεται στο τραγούδι η λέξη «σιγκούνι» πρόκειται για το κύριο τμήμα στις φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας. Λέγεται ότι οι γυναίκες δεν το αποχωρίζονταν ούτε στον ύπνο τους, θεωρώντας ντροπή να τις δει άντρας χωρίς αυτό.
 
Αφιερωμένο σ’ αυτούς που δεν κάνουν πως ντρέπονται!
 
Σπύρος Γκάλτσας
Joomla Social by OrdaSoft!