Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Tραγούδι Kαι Mια Iστορία Pt.28 (O Aσυμβίβαστος)

pavlos4226461

Εικοστή όγδοη αναδρομή  
Δεκαετία του '70
Τίτλος: «Κάποτε θα ʽρθουν»
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης
Στίχοι: Λευτέρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Παύλος Σιδηρόπουλος
 
   pavlos0003482711Πάνε είκοσι δυο χρονιά που άφησε την τελευταία πνοή του, ο Παύλος  Σιδηρόπουλος. Γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1948 και έζησε τα πρώτα του χρόνια στη Θεσσαλονίκη. Από πολλούς χαρακτηρίζεται ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Rock στην Ελλάδα, τίτλο που τον κέρδισε επάξια, αν αναλογιστούμε τη διαδρομή του σαν άνθρωπο και σαν καλλιτέχνη. Παρόλο που η δουλειά του πατέρα του ήταν αφορμή να ζει στην Αθήνα, ξεκινάει τη μουσική του πορεία πάλι στην Θεσσαλονίκη. Tο ʽ70 δημιουργεί το συγκρότημα «Δάμων και Φιντίας» μαζί με τον Παντελή Δελληγιαννίδη (κιθαρίστα των Olympians). Από το 1972 έως το 1974, το ντουέτο ενσωματώνεται με τα «Μπουρμπούλια» που έπαιζαν με τον Σαββόπουλο, και με αυτό το σχήμα ο Παύλος Σιδηρόπουλος άρχισε τα πρώτα του πειράματα για να παντρέψει το ροκ με την ελληνική μουσική.
 
   Η φωνή του Παύλου μπορούσε και ροκάριζε πάνω στις μουσικές μνήμες της Θράκης, της Ηπείρου και της Σμύρνης. Τότε  ο Παύλος άρχιζε να φανερώνει όχι μόνο την αγάπη του για την ελληνική μουσική αλλά και την άποψη του. Μια άποψη σοβαρή που ποτέ δεν κατάφερε να παρουσιάσει - όπως αυτός οραματιζόταν - στο κοινό του. Οι αρχές της δικτατορίας  χαρακτηρίζουν το  συγκρότημα επικίνδυνο και έτσι διαλύεται. Κατόπιν ο Σιδηρόπουλος συμμετέχει σαν τραγουδιστής στα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου «Οροπέδιο» και «Θεσσαλικός κύκλος». Το 1976 μαζί με τους αδερφούς Σπυρόπουλους έφτιαξε το γκρούπ «Σπυριδούλα». Με αυτό το σχήμα δημιούργησε τον σημαντικότερο ίσως δίσκο στην  ιστορία του Ελληνικού Rock, το «Φλού». Αξίζει να σημειώσουμε πως για τον δίσκο αυτό ο Σιδηρόπουλος δεν υπέγραψε συμβόλαιο, αλλά ένα «χαρτί» που έγραφε ότι αποποιείται πάσης οικονομικής απαιτήσεως από τον δίσκο. Το σχήμα διαλύεται αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο Rock ήχο και μια σειρά συναυλιών.
 
   pavlossyprosnewarticleΤο 1979 κάνει και την πρώτη του εμφάνιση στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», όπου και ερμηνεύει τα τραγούδια του soundtrack. Από αυτή τη ταινία είναι και το τραγούδι του αφιερώματος, σε μουσική του Θεοδωράκη και στίχους του Παπαδόπουλου.  Η συνεχής αλλαγή συνεργατών σταματάει το 1980, όπου ο Σιδηρόπουλος  καταλήγει σε ένα σχήμα που με λίγες αλλαγές παίζει μαζί του μέχρι το τέλος, τους «Απροσάρμοστους». Μαζί ηχογραφούν μια σειρά σημαντικών δίσκων και έχουν συνεχή ζωντανή παρουσία. Το 1982 κυκλοφορούν το άλμπουμ «Εν λευκώ». Τα τραγούδια «Η» και «Αντεργκράουντ με στρας» λογοκρίνονται, για «προτροπή στη χρήση ναρκωτικών» και το τραγούδι «Ύστατη στιγμή» για «προσβολή της δημοσίας αιδούς». Το 1985 κυκλοφορεί το «Zorba the freak». Το 1987 πραγματοποιεί μια συγκλονιστική εμφάνιση στο Ηρώδειο στη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου «Τολμηρή επικοινωνία», που κυκλοφόρησε και σε δίσκο. Το 1989 κυκλοφορεί το «Χωρίς μακιγιάζ», που είναι ένας δίσκος ηχογραφημένος ζωντανά στο Μετρό.
 
   Η χρήση όμως ουσιών, μια κατάρα των Rock Stars, κόβει το νήμα της ζωής του. Το καλοκαίρι του 1990 αρχίζει να παραλύει το αριστερό του χέρι. Οι γιατροί υπέθεταν πρόβλημα στα αγγεία, αλλά κανείς δεν ήξερε τι ακριβώς είχε. Το φθινόπωρο το συγκρότημα άρχισε τις συνηθισμένες του εμφανίσεις στο «Αν». Ο Παύλος άρχισε να εμφανίζεται με το χέρι δεμένο. Το απόγευμα όμως της 6ης Δεκεμβρίου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς λόγω υπερβολικής δόσης ηρωίνης στο σπίτι μιας φίλης του στο Νέο Κόσμο. 'Ηταν μόλις 42 ετών.
 
   Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, «ο πρίγκιπας», για τους οπαδούς του, ήταν σίγουρα κάτι το διαφορετικό στην κλειστή και συντηρητική ελληνική κοινωνία. Ασχολήθηκε στα τραγούδια του με θέματα ταμπού όπως το sex και τα ναρκωτικά, απέκτησε φανατικό κοινό και πολύ μεγαλύτερο μετά το θάνατο του. Κλασικό φαινόμενο στους Rock Star, που πεθαίνουν πρόωρα και αναπάντεχα.
 
   Το αφιέρωμα είναι από απόσπασμα της ταινίας «Ο Ασυμβίβαστος» του 1979 και η ερμηνεία του Παύλου ανατριχιαστική.
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Κάποτε θα `ρθουν να σου πουν
πως σε πιστεύουν, σ΄ αγαπούν
και πώς σε θένε
 
Έχε το νου σου στο παιδί,
κλείσε την πόρτα με κλειδί
ψέματα λένε
 
Κάποτε θα `ρθουν γνωστικοί,
λογάδες και γραμματικοί
για να σε πείσουν
 
Έχε το νου σου στο παιδί
κλείσε την πόρτα με κλειδί,
θα σε πουλήσουν
 
Και όταν θα `ρθουν οι καιροί
 που θα `χει σβήσει το κερί
στην καταιγίδα
 
Υπερασπίσου το παιδί
γιατί αν γλιτώσει το παιδί
υπάρχει ελπίδα

Μουσική Χρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες