Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.27 (Angie, I Still Love You Baby)

spyrosrollingrs-12072012

Εικοστή έβδομη αναδρομή
Δεκαετία του '70
Τίτλος: "Angie"
Μουσική: Mick Jagger & Keith Richards (Rolling Stones)
Νοέμβριος-Δεκέμβριος 1972
Στίχοι: Mick Jagger ή Keith Richards
Ερμηνεία: Mick Jagger
 
   spyrosrollrolling-stonesΤο 2005 το γερμανικό κόμμα CDU της Άγγελα Μέρκελ χρησιμοποιεί για την προεκλογική του εκστρατεία το παλιό τραγούδι των Rolling Stones "Angie". Πολλοί θεωρούν ότι είναι η χειρότερη στιγμή του κομματιού, επειδή χρησιμοποιήθηκε για πολιτικό -ποταπό- σκοπό. Σε κάθε περίπτωση το εγχείρημα έγινε χωρίς την άδεια του συγκροτήματος. Οι εκδοχές για την έμπνευση και δημιουργία της "Angie" είναι αρκετές, αλλά οι επικρατέστερες είναι τρεις.
 
   Η πρώτη εκδοχή θέλει τον κιθαρίστα Keith Richards, να δίνει αυτό το γυναικείο ψευδώνυμο στην ηρωίνη, κατά την αποτοξίνωση του στην Ελβετία. Το ίδιο επίσης όνομα δίνει τότε και στη νεογέννητη κόρη του, Dandelion Angela. Αυτό ακριβώς γράφουν και οι Richards στην βιογραφία τους. Μια δεύτερη εκδοχή εικάζει ότι το όνομα είναι από την ηθοποιό Angie Dickinson. Η επικρατέστερη όμως εκδοχή είναι η παρακάτω ροζ ιστορία.
 
   soyrosAngie1Την Angie γράφει ο Jagger για τη γυναίκα του David Bowie, την Angela Bowie. Πρόκειται για Ελληνοκύπρια από πατέρα Άγγλο και μητέρα Κύπρια, από ένα χωριό της Λευκωσίας. Ο Bowie την γνώρισε από σεξουαλική σχέση που είχαν με την ίδια γυναίκα. Η Angela ήταν ένα παράσιτο του κόσμου του θεάματος, αμφιφυλόφιλη, πράγμα που δεν έκρυβε και σε κάθε ευκαιρία διαφήμιζε. Αυτό ακριβώς το γεγονός σε συνδυασμό με τη σχέση της με τον David Bowie, τη έκανε διάσημη. Την εποχή εκείνη Bowie και Jagger έκαναν παρέα σε βαθμό παρεξηγήσιμο. Αυτό ακριβώς αναφέρει η Angela Bowie στο βιβλίο της "Backstage passes : Life on the wild side with David Bowie", λέγοντας μάλιστα ότι τους έπιασε μαζί στο κρεβάτι γυμνούς. Το αποτέλεσμα ήταν η ολοκλήρωση του τρίγωνου και η σχέση του Jagger με τη Angela. Διαλύονται τότε μοιραία και οι σχέσεις των δυο καλλιτεχνών. Εκείνη την εποχή ο Mick ήταν παντρεμένος με την Bianca Perez Morena de Macias. Εικάζεται μάλιστα ότι ήρθαν στα χέρια οι καλλιτέχνες έξω από ένα κλαμπ το 1972. Μέσα σε λίγα χρονιά η Angela χωρίζει από τον Jagger και το 1980 έναντι χρηματικής αποζημίωσης χωρίζει και τον Bowie, κρατώντας το επώνυμο του, παρόλο που το κανονικό του επώνυμο είναι Robert Jones.
 
   Έτσι το 1972 ο Mick Jagger μέσα σε ερωτική απογοήτευση και απογοητευμένος από τη διαμάχη με τον καλό του φίλο, συνθέτει την "Angie", την οποία συμπεριλαμβάνει στο album "Goats head soup" στο τέλος του 1972.
 
   Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie. Η μελωδία και η φανταστική εκτέλεση του Mick σε ταξιδεύουν αυτόματα στην γλυκειά εποχή που πρωτοάκουσα το κομμάτι στις νησιώτικες παμπ, όπου και είχα την πρώτη επαφή μ' αυτό.
 
Σπύρος Γκάλτσας
* Παρουσιάζουμε το κομμάτι με ένα από τα δυο promo βίντεο του 1973.
 
Angie, Angie, when will those clouds all disappear?
Angie, Angie, where will it lead us from here?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can't say were satisfied
But Angie, Angie, you can't say we never tried
Angie, you're beautiful, but ain't it time we said goodbye?
Angie, I still love you, remember all those nights we cried?
All the dreams we held so close seemed to all go up in smoke
Let me whisper in your ear:
Angie, Angie, where will it lead us from here?
Oh, Angie, don't you weep, all your kisses still taste sweet
I hate that sadness in your eyes
But Angie, Angie, ain't it time we said goodbye?
With no loving in our souls and no money in our coats
You can't say were satisfied
But Angie, I still love you, baby
Everywhere I look I see your eyes
There ain't a woman that comes close to you
Come on baby, dry your eyes
But Angie, Angie, ain't it good to be alive?
Angie, Angie, they can't say we never tried
spyrosstonedRolling-Stones
Joomla Social by OrdaSoft!