= Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.25 (Επίγειος Έρωτας)
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.25 (Επίγειος Έρωτας)

nyxta1320

Ο Σπύρος Γκάλτσας του Noizy επιχειρεί εδώ και μερικούς μήνες μία αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου κι όχι μόνον.

Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.
 
Εικοστή πέμπτη αναδρομή
Δεκαετία του '90
Τίτλος: "Αυτή η νύχτα μένει"
Μουσική & Στίχοι: Σταμάτης Κραουνάκης
Ερμηνεία : Δήμητρα Παπίου

"Βγήκες για να σεργιανίσεις την ζωή νωρίς-νωρίς , μα ήταν τύχη να μ'αφήσεις μεσονύχτι ώρα τρεις", Μάνος Ελευθερίου
 
   nyxta20201Όταν πρωτοάκουσα την Δήμητρα Παπίου ένοιωσα μια φυσική απέχθεια, όπως όταν μετά από χρόνια άκουσα την Λίτσα Γιαγκούση και την Πάολα, είπα, μια ακόμα τραγουδίστρια γλάστρα. Δεν μπορούσα με τίποτα να φανταστώ την μετέπειτα εξέλιξη. Παρόλ'αυτά υπήρξαν φίλοι, που μου επέστησαν την προσοχή στη φωνή της επιμένοντας ότι έχει να δώσει. Μετά εξαφανίστηκε, οι φίλοι μιλούσαν για κάποιο έρωτα, που την απομάκρυνε από το τραγούδι. Είπα μέσα μου καλύτερα, γλυτώσαμε. Και να η έκπληξη μετά από χρόνια η Παπιού αναδύεται από το αριστούργημα του Κραουνάκη "Αυτή η νύχτα μένει". Αφού το σάστισμα μου ήταν τέτοιο, που χρειάστηκε να ανατρέξω σε παλιότερες ηχογραφήσεις της για να πειστώ ότι δεν είναι κάποια συνωνυμία. Ναι λοιπόν, ήταν αυτή η Παπίου, που με το άριστο δέσιμο ήχου, στίχων και ερμηνείας του μάστορα Κραουνάκη μ' έκανε να αναθεωρήσω, έμεινα εμβρόντητος και είπα, ναι είναι ισάξιο του Χατζηδάκη, τέτοια ίχνη αφήνει στις αισθήσεις!
 
   nyxtastamatis-kraounakisΟ Κραουνάκης όταν συνέθεσε το τραγούδι ήδη είχε στην πλάτη του δώδεκα χρονιά δημιουργίας. Η μέχρι τότε πορεία του ήταν εκρηκτική, όπως άλλωστε και η κατοπινή. Ο Σταμάτης το έχει μέσα του, απόδειξη είναι και η επιλογή της Παπίου στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το τραγούδι αποτελεί το κύριο μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας και η τραγουδίστρια (Αθηνά Μαξίμου), που πρωταγωνιστεί στην ταινία μέσα σ'ένα ντελίριο ανεκπλήρωτων ονείρων με φόντο τις φτωχογειτονιές τις πρωτεύουσας και μέσα σε μια νιρβάνα απόγνωσης ερμηνεύει αξέχαστα το κομμάτι. Ένα τραγούδι φθοράς, decadence όπως λεν κι οι Γάλλοι. Ένα τραγούδι, που μόνο μια φωνή σαν της Δήμητρας Παπίου θα μπορούσε να ερμηνεύσει. Φωνή άλτο, κουρασμένη από άδικα ξενύχτια, βραχνή από τσιγάρα και καπνούς. Οι εισαγωγικοί στίχοι του Μάνου Ελευθερίου περιγράφουν επιγραμματικά την υπόθεση της ταινίας.
 
   nyxtaDimitra Papiou stin Athinaida Allagi imeras 28491Το τραγούδι είναι σταθμός στον ερωτισμό του Σταμάτη Κραουνάκη. Ένας φόρος τιμής στους ξεχασμένους εραστές, χαμένους στην ζέστα των σωμάτων τους. Διωγμένους από κάθε ευυπόληπτο πολίτη, που τους κοιτά ζηλόφθονα και τους εξοστρακίζει στο πυρ το εξώτερον, στο ανάθεμα της μαύρης ηδονής που ποτέ δεν αξιώθηκε... Όπως λέει η ίδια Δήμητρα Παπίου, υτό το τραγούδι το τραγούδησα με πολύ εσωτερική ησυχία. Δεν είχα ανάγκη να κάνω επίδειξη φωνής, κάτι που κάνουν δυστυχώς πολλοί καλλιτέχνες. Για μένα τέχνη είναι να μπορείς να μεταφέρεις το συναίσθημά σου και να αγγίζεις την ψυχή του συνανθρώπου σου. Το να δείχνουμε πόσο καλά πατάμε τις νότες δεν είναι ουσιαστικό για μένα".
 
   Είναι πράγματι μια μεγάλη στιγμή του Σταμάτη Κραουνάκη! Δυστυχώς εδώ στη Θεσσαλονίκη σπάνια έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε ζωντανά. Ίσως να πιστεύει ότι τον αγαπάμε λιγότερο! Ο γράφοντας θέλει να πιστεύει ότι ο Σταμάτης -πράγμα που η πορεία του μαρτυράει- είναι απαλλαγμένος από εμπορικές ρετσινιές που κατατρέχουν τους πλειστούς των Αθηνοκεντρικών καλλιτεχνών. Αυτο άλλωστε δείχνει η μουσική του και η εξωστρέφεια του.
 
   Όταν λέει το τραγούδι ο ίδιος Κραουνάκης ζωντανά αλλάζει δύο στίχους: "Τσιγάρα να καπνίσω" (κι όχι να τα σβήσω) και "Έκαιγε Ο Θεός το πριονίδι" (αντί για πέλαγο η φωνή του Καζαντζίδη).

   Η μουσική της ταινίας απέσπασε το Βραβείο Μουσικής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 2000. Στο αφιέρωμα έχουμε την ερμηνεία της Παπίου από το soundtrack της ταινίας, καθώς και μεταγενέστερη ζωντανή ηχογράφηση με πιάνο της νεαρής ταλαντούχας τραγουδοποιού Μόνικας.
 
"Θα'ρθούνε νύχτες άγριες και φόνισσες, να κλαις γι' αυτά που τώρα περιφρόνησες", Μάνος Ελευθερίου
 
Σπύρος Γκάλτσας
 
Πέλαγο να ζήσω δε θα βρω
σε ψυχή ψαριού κορμί γατίσιο
κάθε βράδυ βγαίνω να πνιγώ ...
πότε άστρα πότε άκρη της αβύσσου
κάτι κυνηγώ
σαν τον ναυαγό
τα χρόνια μου σεντόνια μου
τσιγάρα να τα σβήσω
 
Αυτή η νύχτα μένει
αιώνες παγωμένη
που 2 ψυχές δεν βρήκαν καταφύγιο ...
κι ήρθαν στον κόσμο ξένοι
και καταδικασμένοι
να ζήσουν έναν έρωτα επίγειο ...
 
Χάθηκα και γω κάποια βραδιά
πέλαγο η φωνή του Καζαντζίδη
πέφταν τ' άστρα μες στην λασπουργιά
μαύρος μάγκας ο καιρός και μαύρο φίδι
μου' γνέφε η καρδιά
πάρε μυρωδιά
το λάδι εδώ πως καίγεται
και ζήσε το ταξίδι
 
Αυτή η νύχτα μένει
αιώνες παγωμένη
που 2 ψυχές δεν βρήκαν καταφύγιο ...
κι ήρθαν στον κόσμο ξένοι
και καταδικασμένοι
να ζήσουν έναν έρωτα επίγειο ...

nyxtastamatis-kraounakis-proswpa-mousikh-texnh
Joomla Social by OrdaSoft!