Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε Tραγούδι Kαι Mια Iστορία Pt.19 (Eπετειακό Αφιέρωμα 2)

spyrosnewsjfufc1

Δέκατη ένατη αναδρομή
Δεκαετία του '70
Τίτλος: "Γράμμα από το μέτωπο" (1973)
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Στίχοι: Πυθαγόρας
Ερμηνεία: Γιάννης Πάριος  
 
«Ιτε παίδες Ελλήνων ελευθερούτε πατρίδα, ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων. Νυν υπέρ πάντων αγών», Αισχύλος (Πέρσαι 402-405) 
 
   spyrosnewjduucjcΔευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 ο πόλεμος κηρύχτηκε. Οι βάρβαροι εισβολείς άρχισαν τις διεισδύσεις εντός του ελληνικού εδάφους. Το έθνος σύσσωμο αντιδρά επιστρατεύοντας τα νιάτα του, που τα στέλνει στο μέτωπο της Ηπείρου. Χαρακτηριστική η πρώτη σελίδα της Βραδυνής.  
 
   Ακόμα και ο Ζαχαριάδης (ηγέτης της αριστεράς) μέσα από την φυλακή με γράμμα του, παρότι κυνηγημένος από το καθεστώς του Δικτάτορα Μεταξά, προτρέπει την ένωση όλων των Ελλήνων. Οι πολιτικές διαφορές αυτόματα παραμερίζονται μπροστά στον εθνικό κίνδυνο. Ένας πατριωτισμός που σήμερα τείνει να εξαλειφτεί. Ο Νεοέλληνας επηρεασμένος από τις σημερινές Σειρήνες ξεχνά την πατρίδα και το αίμα που χύθηκε ανά τους αιώνες για την ελευθερία της. Ουαί στην βολεμένη γενιά μας.  
 
   spyrosnewparios 3Ο Έλληνας φαντάρος υπερβαίνει τις δυσκολίες και αντιστέκεται ηρωικά στον εισβολέα. Καταπονημένος από τις αντίξοες καιρικές και εδαφολογικές συνθήκες και σφυροκοπούμενος από τα εχθρικά πυρά βρίσκει χρόνο να γράψει στην αγαπημένη του. Ένα συγκινητικό γράμμα που περιγράφει το ψυχικό του βίωμα.  
 
   Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη μόνο στον Έλληνα συναντάται η έννοια πολίτης-οπλίτης. Ο πολίτης δηλαδή που όταν γίνεται οπλίτης έχει ξεκάθαρο σκοπό γιατί πολεμάει. Όχι μισθοφόρος Αμερικανοευρωπαίος αλλοιωμένος από το χρήμα!  
 
   Το «Γράμμα από το μέτωπο» είναι γραμμένο από τον Πυθαγόρα, εύστοχα περιγράφει το περιβάλλον και την ψυχική κατάσταση του στρατιώτη, με έκδηλη την επιθυμία να μην φοβίσει τους δικούς του. Η μουσική είναι πάλι του Κατσαρού. Η ερμηνεία είναι του Γιάννη Πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Προλογίζει ο Μεγάλος θεατράνθρωπος Αλέκος Σακελάριος. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
 
Σπύρος Γκάλτσας  
 
Γράμμα από το μέτωπο, 30 Οκτωβρίου 1940
Αγαπημένη μου, μέσ' το Καλπάκι σ' ένα ρέμα, κουρνιάσανε οι στρατιώτες
βουτώ τη λόγχη μου στο αίμα, δέξου τις λέξεις μου τις πρώτες.
Είναι οι λέξεις μετρημένες σαν τις στιγμές μου εδώ πάνω
κι είναι οι σκέψεις μου δοσμένες ως την στιγμή που θα πεθάνω  
 
Τί να σου γράψω αγαπημένη; Εδώ συμβαίνουνε πολλά,
γύρω μου δέκα σκοτωμένοι, είμαι καλά... είμαι καλά...
Ό,τι να γράψω δεν μου φτάνει, τα λίγα εδώ είναι πολλά
κι αν μάθεις πως έχω πεθάνει, είμαι καλά... είμαι καλά...  
 
Επίθεση αρχίζει πάλι, νομίζω πως σου τα 'πα όλα...
είναι η στιγμή πολύ μεγάλη, τώρα μιλούν τα πολυβόλα...  
 
Τι να σου γράψω αγαπημένη, εδώ συμβαίνουνε πολλά...
Γύρω μου δέκα σκοτωμένοι, είμαι καλά... είμαι καλά...
Ό,τι να γράψω δεν μου φτάνει, τα λίγα εδώ είναι πολλά
κι αν μάθεις πως έχω πεθάνει, είμαι καλά... είμαι καλά...

spyrosnewENDarticlejdhd

 

Joomla Social by OrdaSoft!