Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε Τραγούδι Και Μια Ιστορία Pt.18 (Επετειακό Αφιέρωμα - Αλβανία)

katsarospythagoras

Ο Σπύρος Γκάλτσας του Noizy επιχειρεί εδώ και μερικούς μήνες μία αναδρομή σε τραγούδια που σημάδεψαν την μουσική ιστορία του τόπου κι όχι μόνον. Πώς δημιουργήθηκαν, πώς ενεπνεύσθηκαν από τους δημιουργούς τους και τι ρόλο διαδραμάτισαν στην εποχή τους.  

 
Δέκατη όγδοη αναδρομή
Δεκαετία του '70
Τίτλος: "Μάνα μου κρύψε το Σπαθί" (1973)
Μουσική: Γιώργος Κατσαρός
Στίχοι: Πυθαγόρας
Ερμηνεία: Μαρινέλλα  
 
   katsarosmousikorama marinella 002Αρχίζουμε από αυτό το τραγούδι ένα αφιέρωμα πέντε τραγουδιών σε ισάριθμες ιστορίες, που καταγίνεται με την σκοτεινή και αιματηρή δεκαετία 1940 έως 1950. Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί! Θα ήταν άδικο κατά την γνώμη μας να μην γίνουν γνωστά έστω και σήμερα, εξηγώντας τους λογούς που έμειναν στην αφάνεια.
 
   Πρώτο μας τραγούδι είναι το «Μάνα μου κρύψε το Σπαθί» από τον δίσκο «Αλβανία» του 1973, του ταλαντούχου και πολυσχιδούς συνθέτη Γιώργου Κατσαρού. Ο Κατσαρός, απόφοιτος του Ελληνικού Ωδείου και της Παντείου, διατέλεσε κατά την περίοδο της επταετίας διευθυντής ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Ο λόγος που δεν έγιναν ευρέως γνωστά τα τραγούδια αυτού του δίσκου είναι ακριβώς αυτός! Είναι αδιανόητο ο ένας Έλληνας να καταδικάζει τον άλλο Έλληνα στερώντας την ελευθερία έκφρασης κατά οποιονδήποτε τρόπο και από οποιαδήποτε πολιτική κατεύθυνση.
 
   Του στίχους γράφει ο Πυθαγόρας Παπασταματίου, γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα «Πυθαγόρας», που σημειωτέον ήταν στον ΕΛΑΣ. Διατέλεσε κατά την επταετία διευθυντής ορχήστρας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Έχει γράψει στίχους για δεκάδες πασίγνωστα τραγούδια, όπως για παράδειγμα το επικό έργο του Απόστολου Καλδάρα «Μικρά Ασία». Τραγουδίστρια του δίσκου είναι η μεγαλύτερη Ελληνίδα τραγουδίστρια Μαρινέλλα, η οποία σφραγίζει ανεξίτηλα με την ερμηνεία της το έργο.
 
   Η «Αλβανία» παρουσιάστηκε για πρώτη φόρα σε εντυπωσιακή εκδήλωση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά το 1973 με μεγάλη επιτυχία και απήχηση στον κόσμο. Καλύφτηκε ζωντανά στην επέτειο του «ΟΧΙ» από το ΕΙΡΤ και αποτέλεσε δικαίως μουσικό γεγονός. Μετά την επταετία Σιωπή!! Παρουσιάζουμε λοιπόν ένα από τα τραγούδια του δίσκου, που εξάρει το μεγαλείο της φυλής κατά την περίοδο του 40ʼ. Ένα αξεπέραστο δημιούργημα μουσικής, στίχων και ερμηνείας.
 
Σπύρος Γκάλτσας
KATSAROS 1
Joomla Social by OrdaSoft!