Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Κάθε τραγούδι και μια ιστορία. Pt.61 (Τζένη Βάνου - Χωρίς εγκώμια και διθυράμβους)


Εξηκοστή πρώτη αναδρομή
Τίτλος: «Σκλάβα»
Μουσική: Γιώργος Μουζάκης Στίχοι: Γιώργος Γιαννακόπουλος
Ερμηνεία: Τζένη Βάνου.
 
«Αν είχα την φωνή της Τζένης Βάνου θα ήμουν η μεγαλύτερη τραγουδίστρια στο κόσμο»
Νανά Μούσχουρη

mxpt61   Εστί απλά, λιτά, χωρίς εγκώμια και διθυράμβους. Υπήρξε, τραγούδησε, προίκισε την ελαφρολαϊκή μας μουσική, με την απέριττη άλλα συνάμα μεγαλειώδη ερμηνεία της, στόλισε με το ήθος της το καλλιτεχνικό στερέωμα και το ίδιο απλά, ανώδυνα, αθόρυβα έφυγε στην αγκαλιά κάποιου δικού της μουσικού αγγέλου.
 
   Με την δήλωσή της η Νάνα Μούσχουρη είπε τα πάντα για την Βάνου. Εμείς είναι φλυαρία, να προσθέσουμε τα βαρετά καλά λόγια της τηλεόρασης, για αυτές τις περιπτώσεις. Εμείς θα θυμόμαστε τη γλυκεία, βαθιά φωνή της, μέσα από τα τραγούδια της, όποτε τα ακούμε ή όποτε ακούμε να τα δολοφονεί ένα άλλος μεταγενέστερος «εκτελεστής».
 
mxpt613   Το πραγματικό της όνομα ήταν Ευγενία Βραχνού, το οποίο και άλλαξε για να μην την αναγνωρίσει ο πατέρας της, καθώς ήταν κάθετος στην απόφασή της να ασχοληθεί με το τραγούδι. Αρχικά σκόπευε να σπουδάσει στη Φυσικομαθηματική Σχολή, αλλά μετά τη γνωριμία της με τον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, τον οποίο θεωρούσε μέντορά της, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας. Ξεκίνησε την καριέρα της το 1959, ως τραγουδίστρια ελαφράς ορχήστρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ. Τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό το 1964, όπου με το τραγούδι του Πλέσσα «Τώρα», πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Ελαφράς Μουσικής της Θεσσαλονίκης. Σύντομα καθιερώθηκε ως τραγουδίστρια του ελαφρού τραγουδιού και ερμήνευσε ντουέτα κυρίως με τον Γιάννη Βογιατζή.
 
   Τα τελευταία χρόνια της ζωής της, βρισκόταν μακριά από τη δισκογραφία. Η τύχη όμως, της έπαιξε άσχημο παιχνίδι, εκεί ακριβώς που ήταν κρυμμένο το μεγάλο της ταλέντο, στις φωνητικές της χορδές. Τον Αύγουστο του 2013 έκανε επέμβαση στον λαιμό για να της αφαιρεθεί ένας όγκος. Στις αρχές του 2014, αντιμετώπισε πάλι σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις 5 Φεβρουαρίου 2014 άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο Μεταξά, στον Πειραιά, όπου νοσηλευόταν.
 
mxpt612   Η μεγάλη σεμνότητά της απαυγάζεται από μια λιτή απάντηση σε μια δημοσιογραφική ερώτηση! Όταν ο δημοσιογράφος την ρώτησε αν έκανε λάθη στη ζωή της εκείνη απάντησε: «Μόνο λάθη έκανα. Έγινα αυτό το όνομα μόνο επειδή ήθελε ο Θεός. Προσωπικά δεν έκανα τίποτα ουσιαστικό, δεν είχα ποτέ στη ζωή μου δημόσιες σχέσεις, δεν κυνήγησα τίποτα. Το μεγάλο λάθος μου, όμως, είναι ότι δεν αγάπησα όπως έπρεπε τον εαυτό μου». (Δημοσιογραφική συνέντευξη στην ιστοσελίδα ''i love style'').
 
   Αποτίουμε λοιπόν ένα ύστατο φόρο τιμής στη σεμνή Ελληνίδα τραγουδίστρια, ακούγοντας το υπέροχο τραγούδι «Σκλάβα», ένα από τα πιο κλασικά ερωτικά τραγούδια της δεκαετίας του 60, μέσα από την εκθαμβωτική της ερμηνεία.
 
Γκάλτσας Σπύρος


Παιδί μου παράξενο
παιδί μου περίεργο
παιδί μου ωραίο
 
Τυχαία σε γνώρισα
τυχαία σ’ αγάπησα
γιατί ήταν μοιραίο
 
Παιδί μου αλλιώτικο
παιδί μου απίθανο
καρδιά μου μεγάλη
 
Τα πάντα χαλάλι σου
χαλάλι τα δάκρυα
κι οι πίκρες χαλάλι
 
Δεν ξέρω που πάω
δεν ξέρω τι κάνω
και τι θα απογίνω
 
Η σκλάβα σου ήμουν
η σκλάβα σου είμαι
και σκλάβα θα μείνω
Joomla Social by OrdaSoft!