Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Ιστορίες από Βινύλιο Pt.6 (Robbie Basho - Visions Οf The Country)

   001d023eΤο 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο. Το άλμπουμ αυτό δεν είναι άλλο από το "Visions of the Country" και ανήκει σε έναν μοναδικό μουσικό, τον Robbie Basho.
 
   O Basho γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1940 στην Βαλτιμόρη. Η μοίρα του έπαιξε άσχημο παιχνίδι, μιας και ήταν ακόμη βρέφος όταν έχασε τους γονείς του, αλλά ήταν προορισμένος για μεγάλα πράγματα. Η οικογένεια Robinson που τον υιοθέτησε φρόντισε να του δώσει μια αυστηρή καθολική παιδεία και πέραν των άλλων τον έστρεψε και προς τη μουσική. Στα σχολικά του χρόνια έπαιζε τούμπα και τραγουδούσε στις σχολικές και εκκλησιαστικές χορωδίες. Στα κολλεγιακά του χρόνια οι παρέες του με ανθρώπους όπως ο John Fahley, Ed Denson και Μax Ochs τον στρέφουν προς την ακουστική κιθάρα. Το 1959 αγοράζει την πρώτη του κιθάρα και είναι και η χρονιά που μετονομάζεται σε Basho, επωνυμία/φόρος τιμής στον σπουδαίο Ιάπωνα ποιητή Matsuo Basho.
 
   Back CoverΟι μελωδίες που συνέθετε ήταν βαθύτατα επηρρεασμένες από τις γενικότερες μουσικές και φιλοσοφικές του αναζητήσεις. Ινδική μουσική, παραδοσιακοί ιαπωνικοί ήχοι, Native Americans music και ο ήχος των Απαλλαχίων παρελαύνουν μέσα από τα έργα του, δίνοντας σε καθένα από αυτά ένα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό στίγμα.
 
   Το Visions of the Country ανήκει στην επονομαζόμενη "Native American" περίοδο του καλλιτέχνη, και είναι συνολικά η 10η επίσημη κυκλοφορία του μέχρι τότε (το 1978). Είναι η περίοδος που ο Basho διαβάζει για την ιστορία των αυτοχθόνων Αμερικάνων και μελετά σε βάθος τον ήχο των διαφόρων φυλών.
 
   Ο Βasho μπαίνει την άνοιξη του 1978 στα στούντιο της Recording Etc. Productions στο Berkeley με παραγωγό τον William Ackerman .O ίδιος ο Basho αναλαμβάνει να παίξει όλα τα όργανα πέραν του βιολιού, με την Antoinette Marcus να συμμετέχει στις ηχογραφήσεις.
 
   Μερικές μέρες αργότερα το άλμπουμ είναι έτοιμο, και με την πρώτη του ακρόαση καταλαβαίνει κανείς εύκολα γιατί είναι τόσο μοναδικό. Η φωνή του Basho είναι τόσο αισθαντική, ενώ το συναίσθημα που βγαίνει στο τραγούδι του και τη μουσική του είναι ιδιαιτέρως έντονο. Τα κιθαριστικά θέματα του Basho γεμίζουν τον ακροατή εικόνες ενώ το καθηλωτικό παίξιμο στο πιάνο στα "Orphan's Lament" και "Leaf In The Wind" αφήνει τον ακροατή αποσβολωμένο και μαγεμένο. Τα τραγούδια μπορεί να ηχούν μελαγχολικά και λυπημένα, δεν είναι όμως. Οι στίχοι είναι αφιερωμένοι στην άγρια φύση και στη ζωή σε αυτήν, ενώ το στοιχείο της αναζήτησης και της νοσταλγίας είναι πολύ έντονο. Ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο εσώφυλλο του άλμπουμ περιγράφει ξεκάθαρα τους σκοπούς του:
 
"I would paint for you a portrait of North America, as a beautiful woman, when she was young and untamed, untrammeled upon and unshamed."
 
   Το "Visions of the Country" ανήκει σε μια ιδιαίτερη κατηγορία. Είναι το ένα από τα τρία "χαμένα" άλμπουμ της Windham Hill Records. Είναι ένα από τα τρία άλμπουμ που δεν επανεκδόθηκαν και δεν είχαν παγκόσμιο distribution όταν το 1980 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Sony. Αντίγραφα της πρωτότυπης έκδοσης υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά η τιμή τους είναι σχετικά υψηλή. Παρόλα αυτά το ηχητικό και αισθητικό αποτέλεσμα ανταμοίβει και τον πιο απαιτητικό ακροατή και το συγκεκριμένο άλμπουμ, αν και ανήκει σε μια "ώριμη" καλλιτεχνική περίοδο του Basho, μπορεί άνετα να λειτουργήσει και σαν εισαγωγικό άλμπουμ γι'αυτόν τον μοναδικό καλλιτέχνη.
 
Το tracklist της συγκεκριμένης κυκλοφορίας είναι:
Α Side
A1 Green River Suite 7:46     
A2 Rodeo 2:32     
A3 Rocky Mountain Raga
(Violin – Antoinette Marcus) 7:38     
A4 Variations On Easter 4:01     
A5 Blue Crystal Fire 4:49
B Side
B1 Orphan's Lament 3:46     
B2 Leaf In The Wind 4:46     
B3 Night Way 6:14     
B4 Elk Dreamer's Lament 4:14     
B5 Call On The Wind 3:04
 
Γιώργος Παρδάλης
Μusic Velocity
Music is what feelings sound like ...

00098ikolpyhhinsert2

00099oiuyyhjinsert1

Μουσική Χρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες