Ζάμπια, αρχές δεκαετίας του '70. Η χώρα δεν έχει συμπληρώσει καν 10 χρόνια από τη στιγμή που ανεξαρτητοποιήθηκε από την Αγγλία και βρίσκεται σ' έναν πραγματικό μουσικό οργασμό. Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη χώρα στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν σε αυτό πολλά από τα στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix, αλλά και του φρέσκου ακούσματος της ψυχεδελικής funk με "αρχιερέα" τον πασίγνωστο James Brown.
Κάπου στην επαρχία Copperbelt δημιουργείται το label ΖΑΜ (Zambezi Records), που έμελλε να συνδέσει το όνομα του με μερικούς από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του συγκεκριμένου είδους. Μέσα σε αυτούς συγκαταλέγονται και οι WITCH (όνομα που ουσιαστικά αποτελεί ακρωνύμιο των λέξεων We Intend To Cause Havoc). Το Lazy Bones αποτελεί την τρίτη κυκλοφορία αυτής της μπάντας, την οποία αποτελούσαν οι Boidi Sinkala (drums), Chris Mbewe (lead guitar, vocals,acoustic guitar), Emanyeo Jagari Chanda (vocal, cow bells, marracas), Gedeon Mulenga (bass guitar) και John Muma (rythm guitar with wah wah, vocals). Η μουσική τους δεν μπορεί κάποιος να υποστηρίξει ότι είχε ένα καθαρόαιμο αφρικάνικο στυλ, αλλά ήταν προσανατολισμένη περισσότερο σε πιο Western και Blues μονοπάτια, διατηρώντας όμως την ψυχεδέλεια που χαρακτήριζε το Zamrock, και προσθέτοντας σε αυτήν αρκετή παραμόρφωση και πολλά στοιχεία σκληρού garage, όπως αυτό διαμορφώθηκε κυρίως στο Τέξας στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Ο ήχος του Lazy Bones αντικειμενικά δεν είναι και ο καλύτερος. Αν αναλογιστούμε όμως τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στη Ζάμπια το 1975, αλλά και την μέχρι τότε μουσική παραγωγή από την συγκεκριμένη χώρα μπορούμε να είμαστε επιεικείς. Σίγουρα όμως έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό διαμάντι ακατέργαστου ψυχεδελικού ήχου.
Ο επίδοξος ακροατής στο άκουσμα του εναρκτήριου "Black Tears" είναι πολύ πιθανό να αδιαφορήσει πλήρως για το συγκεκριμένο άλμπουμ. Ο ήχος του κάκιστος, τα φωνητικά εντελώς ερασιτεχνικά, ίσως και χειρότερα, και το όλο ηχητικό αποτέλεσμα παραπέμπει μάλλον σε σχολική μπάντα, παρά σε επαγγελματίες μουσικούς. Παρόλ' αυτά η αγάπη των WITCH για αυτό που δημιουργούσαν είναι έκδηλη και σίγουρα μεγαλύτερη από το ταλέντο τους, πράγμα που στη συνέχεια σε αποζημιώνει. Το "Motherless Child" έρχεται για να αποκαλύψει μια μπάντα, που ξέρει να groove-αρει. Το rythm section των Boidi Sinkala και Gedeon Mulenga ηχεί στιβαρό, ενώ τα κιθαριστικά μέρη σε αφήνουν πραγματικά άφωνο. Όταν δε, περνάει ο ακροατής σε τραγούδια όπως το Tooth Factory" και "Havoc" τότε μένει πραγματικά έκπληκτος. Τα στοιχεία του ήχου των Cream, οι ψυχεδελικές πινελιές των Pink Floyd και το Hendrix like παίξιμο παρασέρνουν και τον πιο δύσπιστο. Τραγούδια που πραγματικά αποτελούν παραδείγματα ατόφιου heavy psychο rock ήχου, ακόμα κι αν δεν έχουν την παραγωγή που τους αξίζει. Στο ίδιο στυλ είναι και τα "Little Clown" και "Lazy Bones", για τα οποία μάλιστα πολλοί μουσικοί της εποχής δήλωναν πως αν είχαν ηχογραφηθεί από αμερικάνικες μπάντες την εποχή εκείνη ίσως σήμερα να μιλούσαμε για μνημεία του Heavy Rock ήχου.
Οι WITCH έχουν μια εμφανέστατη δυτικότροπη προσέγγιση στον ήχο τους. Σε αντίθεση με άλλες zamrock μπάντες δε χρησιμοποιούν στα τραγούδια τους χαρακτηριστικά όργανα του αφρικανικού ήχου, παραμένουν όμως ατόφια Αφρικάνοι κυρίως χάρη στη θεματολογία των στίχων τους αλλά και χάρη στην καθαρόαιμη αφρικάνικη προφορά του Chanda.
Η πολιτική κατάσταση στην μετα-αποικιοκρατούμενη Ζάμπια, που περιγράψαμε παραπάνω, αλλά και το γεγονός ότι οι WITCH ηχούσαν περισσότερο Δυτικοί παρά εγχώριοι, τους δημιούργησε πολλά προβλήματα. Κυνηγήθηκαν πολύ σαν μπάντα και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την τμηματική ηχογράφηση του άλμπουμ τους, που ξεκίνησε στις αρχές του 1973 και ολοκληρώθηκε μόλις μερικούς μήνες πριν την κυκλοφορία του το 1975. Παρά τα προβλήματα στο κομμάτι της παραγωγής, αλλά και του περιορισμένου τιράζ της αρχικής κυκλοφορίας (μιλάμε για ένα ανεξάρτητο label στην Ζάμπια των 70's) το Lazy Bones ηχεί ωμό και αληθινό λες και δημιουργήθηκε από κάποια αντίστοιχη Δυτική μπάντα της εποχής.
Πέρα από τα όποια λάθη και τις όποιες αστοχίες του, το Lazy Bones αποτελεί ένα άλμπουμ μνημείο για τον ήχο του και ένα από τα σημαντικότερα άλμπουμ που δημιουργήθηκαν ποτέ στην Αφρική. Με τα φτωχά μέσα της χώρας τους και της εποχής, οι WITCH κατόρθωσαν να δημιουργήσουν ένα άλμπουμ γεμάτο ενέργεια, ένα άλμπουμ πραγματικά πορωτικής μουσικής, πλήρως διαποτισμένο από την αγάπη τους γι αυτό που έκαναν. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει αυτό το μέχρι πρόσφατα άγνωστο μουσικό διαμάντι μοναδικό και εξισώνει τους δημιουργούς τους με σπουδαίους καλλιτέχνες της αφρικανικής ηπείρου όπως ο Chris Zebby ή ο Paul Ngozi.
H πρώτη έκδοση του εν λόγω άλμπουμ είναι δυσεύρετη, με τις τιμές της στις λίστες των συλλεκτών να αγγίζουν απαγορευτικά τριψήφια νούμερα. Όλοι εσείς όμως μπορείτε να το απολαύσετε μέσα από τις επανακυκλοφορίες του στην Shadoks Music (2007, 2010), αλλά και την CD επανακυκλοφορία του από την Q.D.K. Media το 2009.
Lazy Bones tracklist:
Black Tears 5:22 Motherless Child 3:55 Tooth Factory 4:33 Strange Dream 3:14 Look Out 4:02 Havoc 5:19 October Night 4:40 Off Ma Boots 2:57 Lazy Bones 4:01 Little Clown 3:30
Γιώργος Παρδάλης Μusic Velocity Music is what feelings sound like ...
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.