Δημοσιεύθηκε : Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013 01:12
Ο Παναμάς είναι μια χώρα με πλούσια μουσική ιστορία που την οφείλει κυρίως στις πολλές διαφορετικές φυλές που συγκεντρώθηκαν εκεί μέσα στα χρόνια. Οι μουσικοί των αυτοχθόνων Kunas,Teribes και Nobe Bulge ενώθηκε με την αφρικανική παράδοση που έφεραν στον Παναμά οι μυριάδες των σκλάβων (μιας και η χώρα λειτουργούσε σαν διαμετακομιστικός σταθμός αυτών), ενώ πήρε πολλά στοιχεία και από τους Κολομβιανούς μετοίκους που πήγαν εκεί μεταξύ 16ου και 19ου αιώνα. Η έκρηξη όμως της μουσικής του Παναμά ξεκίνησε την περίοδο κατασκευής της περίφημης διώρυγας,όταν σε αυτή τη μικρή χώρα συγκεντρώθηκαν πληθυσμοί από την Jamaica,το Trinidad and Tobago,τα Barbados και αλλού, οι οποίοι έφεραν μαζί τους την δική τους μουσική κουλτούρα, με αποτέλεσμα να δοθεί ολόφρεσκος αέρας σε μουσικά είδη όπως η Cumbia, η Salsa, η Reggae, η Calypso,η Jazz,η Funk κλπ. Ο Παναμάς καταφέρνει να γίνει ένα πραγματικό μουσικό hot spot και σταδιακά δημιουργείται σε αυτόν μια αξιοπρόσεκτη σκηνή, η οποία αρχίζει να παρουσιάζει σε ένα πιο ευρύ κοινό τα εξαιρετικά της δείγματα, κυρίως από τα μέσα της δεκαετίας του '60 και μετά. Μία από τις σημαντικότερες μπάντες που εμφανίστηκαν εκείνη την περίοδο,και η οποία κατάφερε να αγγίξει τα όρια του μύθου, ήταν οι Los Dinamicos Exciters. H μπάντα δημιουργείται το 1967 στην πόλη του Παναμά από τον ντράμερ και γνωστό μουσικό της Cumbia Horacio "Ray" Adams (drums) και σε αυτήν συμμετέχουν οι Toribio Samuel (φωνητικά), Richard Burns (φωνητικά/ντέφι), Mervin Blenam (φωνητικά/gongas), Joaquin Moore (φωνητικά), Carlos Brown (μπάσο,Antonio Rodriguez (Κιθάρα), Carlos Rodrigues (τρομπέτα), Ramon Davidson (κιθάρα) και William Laurence (τρομπέτα). Η -πέρα από κάθε αμφισβήτηση- μουσική τους ποιότητα, τους κάνει γρήγορα γνωστούς στην πόλη του Παναμά, ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις που συνδύαζαν την calypso, την ska, την funk και boogaloo μουσική έμειναν επικές!
Το κίνημα του Black Power που ήταν ιδιαίτερα ενεργό στην Αμερική στα τέλη της δεκαετίας του '60 δεν άφησε ανεπηρρέαστους και τους μαύρους πληθυσμούς του Παναμά, ενώ και η μουσική του εν λόγω κινήματος μπήκε για τα καλά στην μουσική κουλτούρα των ντόπιων μουσικών. Σε μια ιδιαίτερα ριξηκέλευθη κίνηση για την εποχή, οι los Dinamicos Exciters γίνονται συνιδρυτές του Instituto Soul του Παναμά και κάνουν σαφή στροφή στον ήχο τους, ο οποίος πλέον κινείται σχεδόν αποκλειστικά στα όρια της χορευτικής funk με σαφέστατη επιρροή τους, τον James Brown. Το 1970 υπογράφουν συμβόλαιο με την θρυλική δισκογραφική του Παναμά, Discos Jahrer και δύο χρόνια αργότερα μας καταθέτουν το μοναδικό τους άλμπουμ με την σύνθεση που προαναφέραμε παραπάνω (μιας και νωρίτερα αλλά και αργότερα εμφάνισαν δισκογραφικές δουλειές με το όνομα The Exciters,αλλά με τη συμμετοχή μόνο κάποιων εκ των βασικών μελών). Στη δισκογραφική τους αυτή προσπάθεια έρχεται να τους βοηθήσει ο απίστευτος τραγουδιστής της Funk Ralph Weeks ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν από τους πλέον αναγνωρίσιμους καλλιτέχνες χάρη στην συνεργασία του με τους Telescopes. Την άνοιξη του 1972 βγαίνει, δυστυχώς μόνο στην αγορά του Παναμά καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα για παγκόσμιο distribution, το απίθανο Lo Mejor De Los Dinamicos. To άλμπουμ είναι με βεβαιότητα μία από τις καλύτερες funk κυκλοφορίες που έχουν βγει στην ιστορία της μουσικής. Η μίξη του Αμερικάνικου funk ήχου με στοιχεία από την cumbia και την calypso δημιουργεί ένα αποτέλεσμα πραγματικά απλησίαστο, ενώ στα 8 τραγούδια που περιλαμβάνουν την κυκλοφορία οι έντονοι χορευτικοί ρυθμοί εναλλάσονται αρμονικά με πιο low tempo funk/soul μελωδίες. Μέσα σε ένα άλμπουμ η μπάντα μας αποδεικνύει την εκτελεστική της δυνότητα και μας δίνει ένα πρώτης τάξεως δείγμα για τις ζωντανές της εμφανίσεις,μαιας και το όλο concept θυμίζει περισσότερο παίξιμο σε κάποιο club. Ο Ralph Weeks δίνει ρέστα στις ερμηνείες του στα πιο χορευτικά τραγούδι και αφήνει ανεξίτηλο το στίγμα του στη συγκεκριμένη ηχογράφηση, ενώ ο Toribio Samuels αποδεικνύει το πόσο υπέροχη φωνή διαθέτει στα πιο low tempo τραγούδια.
Από την πρώτη κιόλας στιγμή ο συγκεκριμένος δίσκος γίνεται ανάρπαστος στον Παναμά, ενώ οι απειροελάχιστες κόπιες που έφτασαν σε Ευρώπη και Αμερική εξαφανίζονται, κάνοντας το συγκεκριμένο άλμπουμ στην αυθεντική του έκδοση (καθώς επανακυκλοφόρησε το 1980) πραγματικά δυσεύρετο. Την κυκλοφορία του άλμπουμ ακολούθησε ένα 45rpm single με τα τραγούδια "Let Me Do My Thing" (ίσως το πιο αναγνωρίσιμο τραγούδι της μπάντας) και "No Puedo", το οποίο κυκλοφόρησε σε λιγότερες των 300 κόπιες και μόνο στον Παναμά κάνοντας το ένα από τα δέκα πιο σπάνια singles του συγκεκριμένου ήχου με τιμές που ξεκινούν (για VG κατάστασεις κόπιες) από τα 600$ και φτάνουν μέχρι και τα 1700$ (για mint κόπιες).
Το tracklist της πρώτης έκδοσης του άλμπουμ έχει ως εξής:
Cara A:
1. Puerto Rico 2. Balansa Ya Ya 3. Verdera Tropical
Cara B:
1. No Vuelvo Amar 2. Sai Amor 3. Algo Muy Profundo 4. Cuando Llegue a Phoenix 5. Morning
Η επανακυκλοφορία του δίσκου περιέχει τα ίδια μεν τραγούδια, αλλά κατανεμημένα με διαφορετική σειρά!
Το τραγούδι, παρ' όλες τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες, περνά στα «χέρια» του Ζαγοραίου, που το μεταφέρει «αλλιώς» στη νέα γενιά της μεταπολίτευσης το 1975.
...ο Μαρκόπουλος πράττει το καλλιτεχνικό του χρέος. Ένα χρέος προς την ίδια την ιστορία. Αφού καταφέρνει και διασώζει μουσικά υπολείμματα που κληροδοτήθηκαν σμιλεμένα από τον χρόνο.
...Ο ποιητής στιγματίζεται από τα γεγονότα, εμπνέεται από την τραγική φιγούρα της σπαράζουσας μάνας και αρχίζει να γράφει τους πρώτους στίχους από τον «Επιτάφιο»....
Το "Τραγούδι του Νεκρού Αδελφού", μια λαϊκή τραγωδία εμπνευσμένη από τον Εμφύλιο, γράφτηκε το 1961 στο Παρίσι και την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε από το θίασο του Μάνου Κατράκη στην Αθ...
Το κομμάτι είναι μια εξ΄ ολοκλήρου δημιουργία του ταλαντούχου Γιώργου Ζήκα. Επηρεασμένος από το νεολαϊκό ρεύμα του ’80, άρχισε να γράφει τραγούδια μετά τα τριάντα του χρόνια...
Ο Ζουλφί Λιβανελί, είναι μια πολυσήμαντη προσωπικότητα της σημερινής Τουρκίας. Ως συνθέτης μελοποίησε ποιήματα του εξόριστου, αριστερού ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.
Θλιβερή επέτειος για την Θεσσαλονίκη! 22 Μαΐου 1963. Στυγνή δολοφονία του φιλειρηνιστή αριστερού βουλευτή, Γρήγορη Λαμπράκη από παρακρατικούς, βασιλοφασίστες.
Είναι πολλές φορές που στο μυαλό του ανθρώπου παλεύουν σκέψεις αντίθετες. Από τη μια το πραγματικό, το αληθές και από την άλλη το παραδοσιακό το τυλιγμένο από ένα μανδύα μύθου.
Το μεγαλείο της λογικής στην Μυθολογία, είναι, ότι η ιστορία με τις Μοίρες είναι πολύ βαθιά φιλοσοφημένη, αυτό όμως δεν το παραδέχονται τα σύγχρονα θρησκευτικά παραμύθια.
«Εμάς ο λαός μας τά’ δινε και μετά τα έπαιρνε πίσω, σήμερα δεν παίρνει τίποτα!», λέει ο Ζαμπέτας για τις αμοιβές των σημερινών τραγουδιστών & δημιουργών.
Πάντα ο Θεός γεννάει Θεό, πανάρχαιος συμβολισμός, ένα παραμύθι που ξεκίνησε από τους Ινδούς. Ακόμα και στις πιο σύγχρονες θρησκείες ο συμβολισμός συνεχίζεται.
Λίγοι γνωρίζουν ότι σε ένα νησί γνωστό για την ομορφιά του αλλά όχι και για την σύγχρονη μουσική του παράδοση, την Νέα Ζηλανδία, συνέβησαν πολλά ενδιαφέροντα πράγματα.
Πως άπλα και χωρίς πολλά - πολλά, ο μάγκας έλυνε το θέμα κρύο, με την αγαπημένη του. Σύνθετης είναι ο μικρασιάτης Τούντας(τα είπαμε για αυτόν στην πριγκηπέσα του).
Συνηθίζουμε πολλές φορές να αναφερόμαστε σε μπάντες χρησιμοποιώντας τον όρο cult. Λίγες είναι όμως στην πραγματικότητα οι μπάντες που παίρνουν επάξια αυτό τον τίτλο.
Το κομμάτι γνωρίζει τεράστια παγκόσμια επιτυχία, πιάνει κορυφή στα αμερικανικά charts και από το 1981 και μετά δεν υπάρχει συναυλία των Rolling Stones χωρίς να ερμηνευθεί η Angie.
Ο Τυφωεύς ήταν το πιο ζόρικο παιδί της Γης. Είχε εκατό κεφάλια και σώματα δράκου με μαύρες γλώσσες, τρομερά χέρια και πόδια, από τα μάτια πέταγε φωτιές, ήταν ψηλότερος κι από τα βουνά.
H ζωή δεν ήταν δίκαιη με τον μεγαλύτερο Γερμανό ερμηνευτή όλων των εποχών και συνέθεσε ένα από τα σπουδαιότερα ερωτικά κομμάτια. Το παρουσιάζουμε για πρώτη φορά ...
Το εν λόγω σάουντρακ είναι ένα συλλεκτικό πολύτιμο διαμάντι. Σπάνιο, με 2-3 εναπομείναντα αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, που τα έχω δει να φτάνουν και τα 400 ευρώ το ένα.
Το 6ο μέρος των ιστοριών από βινύλιο είναι αφιερωμένο σε ένα άλμπουμ, που κατέχει περίοπτη θέση στη δισκοθήκη μου και αποτελεί ένα πραγματικό κόσμημα για τον αμερικάνικο ήχο.
Έχει ιστορικό ενδιαφέρον με πολλούς παραλληλισμούς με την σημερινή πραγματικότητα, για ορισμένους είναι διασκέδαση και για άλλους αποτελεί πεδίο σκέψης γνώσης.
Κλικάρω απλά το όνομα του συγκροτήματος στο ίντερνετ και διαβάζω, «ιεραποστολικές παραλλαγές για ευλογημένο σεξ» ή «σταθερές αξίες: απλά κι ιεραποστολικά».
Το λαϊκό τραγούδι φτάνει στο απόγειο του, μια και ήταν μια εγγενής ανάγκη κατά την μεταπολεμική Ελλάδα, που ήθελε όσο τίποτα άλλο να τραγουδήσει και να ξεχάσει τις συμφορές.
Eπιλέχτηκε από τους Led Zeppelin ως ο "εκλεκτός". Ήταν η βασική επιλογή των Velvet Revolver. Κι όμως αυτός έκανε το δικό του, διάλεξε το δύσκολο δρόμο.
Για να τον βρείτε στο διαδίκτυο θα πρέπει να δοκιμάσετε και τα τρία ονόματα και πάλι δεν θα μάθετε τα πάντα γι'αυτόν. Όχι επειδή υπάρχει κάποιο κρυμμένο μυστικό, αλλά ...
Κάπου στον Άγιο Φανούριο Ιλίου έχει δημιουργηθεί ήδη μια τοπική σκηνή της οποίας οι μπάντες έπαιζαν τον λεγόμενο ήχο του San Fanourio. Μια από αυτές τις μπάντες είναι και ...
Βρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος ...
Ο δίσκος αποπνέει γαλήνη και ισορροπία ...τα μπασιστικά solos απουσιάζουν, όπως και οι δαιδαλώδεις progressive αλλαγές, που τόσο συνηθίζονται τη σημερινή εποχή.
Το κίνημα του Zamrock, που ξεκίνησε στη Zάμπια στις αρχές της δεκαετίας του '50 αναβιώνει και οι μουσικοί εντάσουν πολλά στοιχεία του ψυχεδελικού ήχου του Jimi Hendrix.
Η ερμηνεία είναι του Γιάννη πάριου από ένα μοναδικό και σπανιότατο ντοκουμέντο-βίντεο από το Θέατρο της Δευτέρας του 1979. Η ερμηνεία αυτή δεν υπάρχει στην δισκογραφία!
Τα τραγούδια που θα σχολιάσουμε είναι σπάνια, σχεδόν άγνωστα στους αμύητους. Οι λόγοι που έμειναν άγνωστα έκτος από εμπορικοί (δεν πουλούσαν) είναι και πολιτικοί!
Βρισκόμαστε στο σωτήριο έτος 1968. Οι 13th Floor Elevators δίχως να το ξέρουν βρίσκονται στη δύση της καριέρας τους. Τα προβλήματα με τα ναρκωτικά ολοένα και πληθαίνουν ...
Ιστορίες για δίσκους με άρωμα βινυλίου : O James Ramey,γνωστός και ως Baby Huey υπήρξε ένας από τους καλλιτέχνες που επηρρέασαν όσο λίγοι την hip-hop μουσική.