Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Ιστορίες από Βινύλιο Pt.10 (Midnight Call-The Sea b/w Sunshine 7" & Perceive b/w I-22 7")

ivpt104

   H ιστορία της μουσικής είναι γεμάτη από συγκροτήματα που μοιάζουν σα να δημιουργήθηκαν σε μια εντελώς λάθος εποχή, μια εποχή όπου στάθηκε σχεδόν αδύνατο να αναγνωριστεί η πραγματική τους αξία και μια εποχή στην οποία δυστυχώς αγνοήθηκαν επιδεικτικά από κοινό και μουσικό τύπο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν υπήρξε απαραίτητα κακό. Στις περιπτώσεις, όμως, που ο ήχος ενός συγκροτήματος έφτασε στο επίπεδο να εκφράζει με τρόπο τόσο λιτό τα συναισθήματα και τα όνειρά μας, αυτή η λάθος χρονική συγκυρία μοιάζει πραγματικά άδικη! Θύματα μιας τέτοιας ιδιότυπης αδικίας υπήρξαν και οι Midnight Call.
 
ivpt10   Οι Midnight Call δημιουργήθηκαν κάπου στο 1991 στο Sommerville της Μασαχουσέτης από τους Shawn Keve (φωνητικά/κιθάρα/synthesizer), Jeff Udell (keyboards/ synthesizer/ sampler) και Jeff Johnson (κιθάρα). Κανείς από τους τρεις τους δεν ήταν καταρτισμένος μουσικός και η όλη προσπάθεια ξεκίνησε σαν ένα εγχείρημα για να περνούν το χρόνο τους και να μπορούν να διοχετεύουν δημιουργικά τις μουσικές ανησυχίες που τους προκαλούσαν συγκροτήματα, όπως οι The Chameleons UK, The Kitchens of Distinction, The Red House Painters και The Church. Την εποχή εκείνη στην Βοστόνη, αλλά και σε ολόκληρη την πολιτεία της Μασαχουσέτης, πλην ορισμένων κολεγιακών ραδιοφωνικών σταθμών, ο new wave ήχος ήταν ένα άκουσμα μάλλον άγνωστο γεγονός που έκανε την προσπάθεια των τριών ακόμη δυσκολότερη. Παρά τις προφανείς δυσκολίες και μέσα από ατελείωτες ώρες πρόβας οι Midnight Call αποφασίζουν να γίνουν πιο εξωστρεφείς και να παρουσιάσουν την μουσική τους σε ένα πιο ευρύ κοινό.

ivpt102   Η αρχική ιδέα ήταν να κυκλοφορήσουν κάτι υπό το όνομα Midnight Mass. Ο ήχος τους όμως ήταν σαφώς πιο ήπιος συν το γεγονός ότι η θρησκόληπτη κοινωνία του Sommerville δεν θα έβλεπε το όνομα αυτό με καλό μάτι, τους αναγκάζουν να αλλάξουν το όνομα τους σε Midnight Call. Με δικά τους έξοδα νοικιάζουν στούντιο και την άνοιξη του 1992 κυκλοφορούν το πρώτο τους 7", «The Sea b/w Sunshine» με την βοήθεια του Lance Keve (κιθάρα/2α φωνητικά/ midi/ drums).To αποτέλεσμα είναι πραγματικά κάτι το μαγικό. Το «The Sea» είναι πιθανότατα ένα από τα ομορφότερα τραγούδια του new wave ήχου με την μελωδία, αλλά και τα φωνητικά του Shawn Keve να σε καθηλώνουν, ενώ το «Sunshine» είναι τόσο πολύ βουτηγμένο μέσα στον βρετανικό ήχο των 80's, που δύσκολα μπορείς να το ξεχωρίσεις και ακόμη πιο δύσκολα να μην το λατρέψεις. Όπως ήταν αναμενόμενο το 7" πάτωσε κυριολεκτικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας ένα σχετικά μικρό airplay στις γύρω πολιτείες κυρίως από κολεγιακούς σταθμούς. Αντιθέτως, οι κόπιες που έφτασαν στην Ευρώπη και την Αυστραλία βρήκαν ευήκοα ώτα και αποθεώθηκαν μάλιστα σε μερικές χώρες όπως η Γερμανία και η Σουηδία.

 
ivpt103   Δυστυχώς, η αδιαφορία που αντιμετώπισαν στην χώρα τους, τους οδήγησε στα πρόθυρα της διάλυσης. Το 1994 ο Jeff Johnson αποχωρεί οριστικά και ο Lance Keve γίνεται πλήρες μέλος του συγκροτήματος! Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να κάνουν το βήμα προς την αναγνώριση κυκλοφορούν το 1996 ένα ακόμη 7" το «Perceive b/w I-22».Σε αυτό το μουσικό στυλ είναι ελαφρώς διαφοροποιημένο με το «Perceive» να κινείται πιο κοντά στον neoromantic ήχο, ενώ το I-22 έχει εμφανέστατες επιρροές από τον ήχο των Cure. Δυστυχώς και αυτή η προσπάθεια πέφτει στο κενό και η μπάντα οδηγείται σε επ’ αόριστον διάλυση, μέχρι και το 1998 που ηχογράφησαν ένα CD-R demo με σκοπό να προσεγγίσουν κάποιο label. Πλήρως αγνοημένοι και πλέον με ήχο εκτός της τότε εποχής αποτυγχάνουν ξανά και οδηγούνται σε οριστική διάλυση, έχοντας αφήσει όμως πίσω τους δύο πραγματικά διαμάντια!
 
 
   Μέσα από blogs και zines το μεγαλείο των Midnight Call έγινε προσιτό στο κοινό του σήμερα, ενώ δεν είναι λίγοι οι μουσικοκριτικοί που αποθεώνουν την παρθενική τους κυκλοφορία κατατάσσοντάς την σαν μια από τις καλύτερες βινυλιακές κυκλοφορίες του είδους. Δυστυχώς οι Midnight Call είχαν την ατυχία πέραν του να δράσουν σε λάθος εποχή, να εμφανιστούν και σε λάθος χώρα, μιας και εκείνη την εποχή το grunge επικρατούσε κατά κράτος έναντι κάθε άλλου μουσικού είδους! Ευτυχώς για εμάς υπήρξαν αντίτυπα που έφτασαν στα χέρια μας εδώ στην Ευρώπη, αλλά υπήρξαν και άνθρωποι μου κατάφεραν να μοιράσουν την μουσική αυτού του σπουδαίου συγκροτήματος σε ευρύτερα ακροατήρια, δίνοντάς τους έτσι, έστω και κάπως καθυστερημένα την αναγνώριση που θα έπρεπε να έχουν.
 
Οι λεπτομέρειες και τα tracklist των κυκλοφοριών των Midnight Call είναι:
 
ivpt1061. The Sea b/w Sunshine 7" 331/3rpm (1992)
[Idol Worship Music IDOL009]
A1 - The Sea
B1 - Sunshine
{transparent green vinyl
A side etchings: Shadows Fall Upon The Walls Of My Mind
B side etchings: When I Dream It's All In Black And White}
 
2. Perceive b/w I-22 7" 45rpm (1996)
[Idol Worship Music IDOL011]
A1 - Perceive
B1 - I-22
{A side etchings: I'm Waiting}
 
isvpt105
3. 1998 CD-R demo
1 - Wanted
2 - Simple Silence
3 - Outside
4 - Shadow's Fall
 
Γιώργος Παρδάλης
 

 

Μουσική Χρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες