Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

Ιστορίες από Bινύλιο Pt.4 (The Band Of Holy Joy - More Favorite Fairy Tales)

pardalisband of holy joy

   Στο τέταρτο μέρος των ιστοριών από βινύλιο θα ασχοληθούμε με μια κυκλοφορία που δεν είναι ακριβώς βινυλιακή.
 
   pardalis04aΒρισκόμαστε στο Λονδίνο, και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή New Cross, το καλοκαίρι του 1983. Ο Johny Brown έχει την αδερφή του Max για να μοιράζονται το κοινό τους πάθος για την μουσική. Κατά την διάρκεια των παιχνιδιών και των αναζητήσεων τους βρίσκουν στην αποθήκη του σπιτιού τους ένα synthesizer και ξεκινούν να το εξερευνούν. Την ίδια περίοδο στην περιοχή τους δραστηριοποιείται μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα industrial μπάντα, οι Test Dept. Oι Test Dept. είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πολύ καλό όνομα στην πιάτσα, ενώ οι ζωντανές τους εμφανίσεις παρουσίαζαν εξαιρετικό ενδιαφέρον, χάρη στις προβολές slides αλλά και videos που επιμελούνταν ο visual artist Brett Turnbull.
 
   Ο Brown γνώριζε τον Turnbull, με τον οποίο μοιράζονταν το ίδιο πάθος για την folk μουσική, τον ευρωπαϊκό cabaret ήχο και τον Jacques Brel, και τον προσέγγισε με σκοπό την δημιουργία μιας μπάντας, μιας και ο τελευταίος είχε ένα organ, αλλά γνώριζε να παίζει και διάφορα άλλα όργανα. Την περίοδο εκείνη ο Johny Brown ασχολούνταν ημι-επαγγελαμτικά με την φωτογραφία και οι λήψεις του αποτελούσαν στιχουργική έμπνευση γι' αυτόν και την αδερφή του. Τα δύο αδέφια καταφέρνουν να πείσουν τον Turnbull να ανταλλάξει την καμερά του με ένα Mouth organ, μ' ένα ντέφι και διάφορα άλλα μεταχειρισμένα μουσικά όργανα.
   pardalis04bΗ πρώτη μορφή των Band Of Holy Joy (Holy Joy εκείνη την περίοδο) είναι γεγονός και οι πρόβες είναι εντατικές. Η γνωριμία του Τurnbull με τους Test Dept. βάζει τους Holy Joy υπό την προστασία μιας μεγαλύτερης μπάντας και τους δίνει την ευκαιρία να κάνουν κάποιες ζωντανες εμφανίσεις σε κλάμπ του Manchester, Sheffield και Retford. Οι εμφανίσεις αυτές δίνουν στην μπάντα την απαραίτητη αναγνώριση και η ιδέα της κυκλοφορίας μιας δουλειάς από αυτούς είναι το επόμενο βήμα. Η πρώτη κυκλοφορία της μπάντας είναι η κασέτα "Favourite Fairytales For Juvenile Delinquents", που ηχογραφείται το Φθινόπωρο του 1983. Την κυκλοφορία αυτή ακολουθεί μια σειρά εμφανίσεων στο Λονδίνο, στο δικό τους πλέον κλαμπ The stomach Pump, αλλά και μια εμφάνιση σαν support act στους Einsturzende Neubauten.
 
   Η ανάγκη της μπάντας για ένα ακόμα πιο άρτιο ηχητικό αποτέλεσμα τους οδηγεί ξανά στο να ηχογραφήσουν, αυτή τη φορά όχι σε κανονικό στούντιο, αλλά στον χώρο που πρόβαραν με την βοήθεια ενός τετρακάναλου. Οι ηχογραφήσεις ξεκινούν στα μέσα του Φεβρουαρίου του 1984 και ολοκληρώνονται περίπου ένα μήνα αργότερα. Αποτέλεσμα είναι η κασέτα "More Favourite Fairytales", που ουσιαστικά περιέχει, εκτός από νέα τραγούδια, τραγούδια βασισμένα στα ηχητικά θέματα της πρώτης του κασετοκυκλοφορίας. H πλήρης έκδοση αυτής της κασετοκυκλοφορίας περιέχει ένα booklet 24 σελίδων καθώς και δύο κάρτες και είναι πλέον δυσεύρετη. Κατά καιρούς έχουν εμφανιστεί σε λίστες συλλεκτών και versions της συγκεκριμένης κυκλοφορίας μόνο με το booklet, αλλά και με διαφορετικό εξώφυλλο.
 
   pardalisbohj01Η ιστορία από εκεί και πέρα είναι γνωστή. Ακολουθεί ένα χρόνο αργότερα μια ακόμα κασέτα (Into The City Of Tales) και μετά έρχεται το πρώτο συμβόλαιο με δισκογραφική, την Flim Flam, στην οποία κυκλοφορούν δύο singles και δύο άλμπουμ, τα "More Tales From The City" και το live LP "When Stars Come Out To Play". Στο πρώτο μπορεί κάποιος να βρει τραγούδια από το "More Favorite Fairy Tales" επανηχογραφημένα και σίγουρα καλύτερα επεξεργασμένα.
 
Το tracklist του More Favorite Fairy Tales είναι:
Side 1
1. First Hour Of The Day
2. Today Smashes Down!
3. The Only Thing Thats Working In This Town
4. Liquid Lunch
5. I'd Dream If I Could Sleep
6. Violence, Adolescence, Nightmare
7. Maybe One Day?
Side 2
8. Peters Playground
9. Consumption
10. Mental
11. Snow White
12. Drug Virgin
13. Anticipation
14. Bedtime Again
 
Γιώργος Παρδάλης
Μusic Velocity
Music is what feelings sound like ...
Joomla Social by OrdaSoft!