= Duff McKagan's Beautiful Disease
Μουσική Xρονομηχανή & Άλλες Ιστορίες

loogoo

Duff McKagan's Beautiful Disease

 00-31085 duff-and-axl

«Ο Axl μπορεί να είναι ο πιο τρυφερός και κοντινός σε κάποιον, από όλους τους ανθρώπους. Ήταν ο ιδανικός φίλος μέσα στη μπάντα ή ο ιδανικός συνεργάτης; Σίγουρα όχι. Ήταν πεισματάρης, κυκλοθυμικός, υπερόπτης και άπληστος. Για να είμαι όμως δίκαιος, ήμουν εγώ τότε πολύ καλύτερος;», Duff McKagan

   00-duff mckagan 11Ο Duff McKagan κατά τη διάρκεια της γιγάντιας περιοδείας για τα “Use Your Illusion” άλμπουμς και ειδικά με το πέρας αυτής, έπινε σε τέτοιο βαθμό, που άγγιξε πάτο και έφτασε ένα βήμα πριν το θάνατο ... ή μάλλον πέθανε. Αυτός που πέθανε όμως ήταν ο παλιός εαυτός του, ο Duff McKagan των Guns N’ Roses. Διότι, αυτός που επέστρεψε, ουδεμία σχέση είχε με τον άνθρωπο του παρελθόντος.

   Τρομερά αδυνατισμένος, με κομμένα μαλλιά, αθλητικός, υγιής πλέον, γεμάτος όρεξη για ζωή και νέες εμπειρίες. Πήρε αποφάσεις πολύ σημαντικές για το υπόλοιπο της ζωής του : ξανακάθισε στα θρανία, προκειμένου να πάρει το απολυτήριο λυκείου αρχικά (στη συνέχεια να σπουδάσει κιόλας), επένδυσε σε επιχειρήσεις και κέρδισε πολλά λεφτά, οι πολεμικές τέχνες και ο αθλητισμός έγιναν τρόπος ζωής για τον ίδιο, παντρεύτηκε τη γυναίκα που είχε ερωτευτεί και ... απέκτησε την 1η του κόρη. Όλα αυτά, κι άλλα πολλά φυσικά, είχαν ως φυσικό επακόλουθο να εγκαταλείψει τους Guns N’ Roses. Δεν το ένιωθε πλέον, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν ήθελε να ξανασυνθέσει ή να παίξει μουσική. Ακριβώς το αντίθετο συνέβαινε μάλιστα ...

   Ο αναγεννημένος Duff McKagan επέστρεψε δυνατότερος από ποτέ άλλοτε. «Το φθινόπωρο του 1998 είχα ήδη ένα ολόκληρο άλμπουμ έτοιμο, το οποίο η Geffen Records σχεδίαζε να κυκλοφορήσει την ημέρα των γενεθλίων μου, στις 5 Φεβρουαρίου του 1999». Σε αντίθεση με το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, το αρκετά επιτυχημένο “Believe In Me” (1993), στο οποίο τον συνόδευε πλήθος μουσικών και σχέδον όλοι οι Gunners (με την εξαίρεση βέβαια του Axl Rose), στο “Beautiful Disease” επέλεξε ο ψηλόλιγνος μουσικός από το Seattle να ηχογραφήσει τα πάντα μόνος του, ακόμη και τα τύμπανα. Σε μερικά κομμάτια συναντάμε τον Mike Bordin (τότε Faith No More και μετέπειτα Ozzy Osbourne να παίζει ντραμς), ενώ στο δίσκο συμμετέχουν επίσης οι Αbe Laboriel Jr, Izzy Stradlin (στο “Put You Back”, ένα όμορφο, χαλαρό κομμάτι, το οποίο συνέθεσε μαζί με τον Duff) και Slash (σε 2 τραγούδια, τα “Hope” & “Mezz”).

   «Μέχρι το τέλος του 1998 promo κόπιες του δίσκου είχανε σταλεί σε περιοδικά και η προωθητική καμπάνια βρισκόταν στο απώγειό της. Πέρασα από το Tower Records ένα απόγευμα και είδα το άλμπουμ να φιγουράρει στη λίστα με τους πλέον αναμενόμενους δίσκους του 1999. Γαμώ! Σχημάτισα και μια μπάντα, προκειμένου να είμαι πανέτοιμος να περιοδεύσω για το άλμπουμ αυτό (Michael Barragan & Dez Cadena στις κιθάρες και ο Taz Bentley στα ντραμς). Το συγκεκριμένο σχήμα ήταν ο πρόδρομος των μετέπειτα Loaded, της μπάντας που από τότε έχει στιγματίσει όσο καμία άλλη τη ζωή μου.

   00-duff393775bΓια τις περισσότερες συνεντεύξεις, πήγαινα στα γραφεία της Geffen Records και συνομιλούσα στο τηλέφωνο με τους συντάκτες, που επρόκειτο να παρουσιάσουν τη δουλειά μου ή να γράψουν γι’αυτήν. Μία ημέρα λοιπόν, τον Δεκέμβριο, πήγα κανονικά στα γραφεία για τις συνεντεύξεις, που είχα προγραμματισμένες. Όταν μπήκα μέσα, όλοι ήταν πανικόβλητοι, έκλαιγαν. «Τι συμβαίνει;», ρώτησα με ένα ύφος αφέλειας. «Μόλις μας αγόρασαν, θα υπάρξουν ομαδικές απολύσεις», ήταν η άμεση απάντηση που έλαβα. Μερικές ημέρες αργότερα ξαναπήγα στα γραφεία για να μιλήσω με τον νέο επί κεφαλής της εταιρείας πλέον. Με έβαλαν σε μια αίθουσα συνεδριάσεων και κάποια στιγμή ένας τύπος εμφανίστηκε και μου έδωσε το χέρι του. «Λοιπόν, τα πράγματα έχουν ως εξής», μου είπε. «Πάω για διακοπές και σκι. Σκοπεύω να ακούσω όλες τις επερχόμενες κυκλοφορίες με τα παιδιά μου. Όλοι μαζί θα αποφασίσουμε αν αυτές έχουν μέλλον στην εταιρεία ή όχι. Όταν επιστρέψω θα ενημερώσω σχετικά τους πάντες. Θα καλέσω τον κάθε καλλιτέχνη ξεχωριστά στο γραφείο μου, προκειμένου να τον ενημερώσω για το πού θα βρίσκεται στην εταιρεία». Φυσικά ποτέ δεν έμαθα τι πιστεύανε τα γαμημένα παιδιά του για το άλμπουμ μου. Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν ξανάκουσα κάτι από τον τύπο. Την ημέρα των γενεθλίων μου κάποιος από τη δισκογραφική κάλεσε σπίτι μου, αφήνοντας μήνυμα στον τηλεφωνητή, πως το δίσκος δεν επρόκειτο να κυκλοφορήσει την ημέρα εκείνη, όπως και καμία άλλη ημέρα». Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη ή μόνη ιστορία τέτοιου είδους. Ανάλογο θύμα (των πολυεθνικών, των στελεχών και των περίεργων αποφάσεών τους) θυμίζω πως είχε πέσει και ο Dee Snider, των Twisted Sister, ο οποίος είχε ηχογραφήσει ένα δίσκο με τους Desperado, που ποτέ δεν κυκλοφόρησε και μετά η εταιρεία τον εξανάγκασε να πληρώσει τεράστια ποσά αν ήθελε οποιοδήποτε δικό του τραγούδι να το πάρει και να το χρησιμοποιήσει – πράγμα που έκανε τελικά μονάχα με 2-3, τα οποία επανηχογράφησε και κυκλοφόρησε με τους Widowmaker στη συνέχεια.

   Duff McKagan - Beautiful Disease - Front«Προσφέρθηκα λοιπόν να αγοράσω το δίσκο από την εταιρεία και να τον κυκλοφορούσα με όποιον τρόπο μπορούσα εγώ. Είχα επενδύσει τρομερή δουλειά στο συγκεκριμένο δίσκο και αισθανόμουν περήφανος για το τελικό αποτέλεσμα. Τους είπα πως θα πλήρωνα όλα τα έξοδα ηχογράφησης, περίπου 80,000$. Η απάντησή τους ήταν πως λυπούνται και πως θα πουλήσουν το δίσκο μου μόνο με κέρδος. Μπορούσα να τον πάρω πίσω πληρώνοντας 250,000$, αλλιώς θα τον άφηναν να σκονίζεται σε ένα υπόγειο», όπως και έγινε τελικά, αφού το “Beautiful Disease” ποτέ δεν κυκλοφόρησε και οι περισσότεροι το άκουσαν όταν η ανταλλαγή αρχείων στο διαδίκτυο έλαβε τρομακτικές διαστάσεις. Ορισμένοι διέθεσαν το δίσκο, από τις promo κόπιες που είχανε στην κατοχή τους και ο κόσμος βρήκε την ευκαιρία να το αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο και να το προσθέσει στη συλλογή του.  

  00-duffcrowd Ήταν κάτι παραπάνω από εγκληματική η απόφαση της Universal/Polygram πλέον να μην κυκλοφορήσει το “Beautiful Disease”, αφού πρόκειται για μία αξιόλογη μουσική πρόταση, ίσως καλύτερη του “Believe In Me”, σε κάθε περίπτωση πάντως πιο ώριμη και στοχευμένη. «Νοίκιασα ένα βανάκι και οι Loaded πραγματοποίησαν την πρώτη τους περιοδεία σε εντελώς punk-rock στυλ, παίζοντας κυρίως από το ακυκλοφόρητο άλμπουμ, κατά μήκος ολόκληρης της δυτικής ακτής των Ηνωμένων Πολιτειών». Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης μίνι-περιοδείας ήταν και η πρώτη επίσημη κυκλοφορία των Loaded, “Episode 1999 : Live”.

   Εν τέλει όλη αυτή η ιστορία ίσως βγήκε σε καλό στον Duff McKagan, αφού μετέτρεψε την απόλυτη απογοήτευση και αηδία που αισθανόταν από και για τη μουσική βιομηχανία σε πάθος για μάθηση. Έκατσε και πάλι στα θρανία και συγκεντρώθηκε στις σπουδές του. Την μετέπειτα πορεία τη γνωρίζουμε όλοι αρκετά καλά.

Μίλτος Λυμπιτσούνης
*Δηλώσεις του μουσικού παρμένες σε ελεύθερη μετάφραση από την αυτοβιογραφία του “It’s So Easy And Other Lies”.
00-duff  sheehan 359
Joomla Social by OrdaSoft!