Fab Five Factilized

loogoo

Χάκος Περβανίδης - Fab Five Factilized

 
   Η δουλειά του στο Metal Hammer και το TV War είναι γνωστή εδώ και δυο δεκαετίες και οδεύει υπερήφανα προς την τρίτη. Ο Χάκος Περβανίδης έχει συνεντευξιάσει τους πάντες στο στερέωμα του ιδιώματος, από τα θηρία-θηρία μέχρι το καινούργιο σχήμα που ξεκίνησε να κάνει πρόβες δυο τετράγωνα πιο κάτω από το σπίτι του. Και το κάνει με την ίδια ευσυνειδησία και τον ίδιο επαγγελματισμό. Παίζει να είναι ο πιο ψηλός οπαδός των Ryche στη χώρα μας, αλλά αυτό θα το κουβεντιάσουμε κάποια άλλη στιγμή, που θα έχουμε αποφασίσει να μιλήσουμε για δύο εβδομάδες σερί, χωρίς κοινό. Οι επιλογές από καρδιάς, το κείμενο ανοξείδωτο και θορυβώδες και… μμμ, τι έχουμε εδώ;
 
hakos21

Ο Mr. Noizy που έκανε την τιμή να μου ζητήσει να πω μερικές κουβέντες για πέντε αγαπημένα μου album. «Τα 5 αγαπημένα όλων των εποχών;» ήταν η ρελάνς, αλλά ευτυχώς η ανταπάντηση δεν ήταν η αναμενόμενη. «Ό,τι γουστάρεις» μου είπε και αυτό έκανα. Έγραψα για τα πέντε album που γουστάρω πολύ αυτήν την περίοδο.

JUDAS PRIEST - Firepower
firepower21
Είναι αλήθεια πως τη σήμερον ημέρα καταναλώνουμε μουσική με αδηφάγο και άκομψο τρόπο. Είναι αλήθεια επίσης πως δεν είναι πολλά τα συγκροτήματα που έρχονται από τη δεκαετία του ’70 και οι καινούριες τους δουλειές συναγωνίζονται ευθέως τα κλασσικά τους album. To ‘Firepower’ έρχεται για να αμφισβητήσει τις αλήθειες αυτές, γιατί πρώτον δεν το ξεχάσαμε άμα την κυκλοφορία του, το αντίθετο μάλιστα, ενώ, χωρίς ενδοιασμούς βρίσκεται στο top 10 όλων των κυκλοφοριών των Ένδοξων. Μη ρωτάτε ποιοι είναι οι ένδοξοι. Είναι προφανές.

CELTIC FROST – Into The Pandemonium
intothepandemonium21
Για μερικά χρόνια, εκεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, οι Celtic Frost ήταν εκτός ελέγχου, κάνοντας αδιανόητα πράγματα και παρουσιάζοντας ιδέες ανήκουστες για την εποχή. Το ‘Into The Pandemonium’ είναι ουσιαστικά το δεύτερό τους album και εδώ ακούς από heavy metal μέχρι industrial και από gothic μέχρι opera και new wave, αναφορές σε ποιητές όπως ο Baudelaire και η Emily Brontë, όπως φυσικά και τη διασκευή τους στο ‘Mexican Radio’ των Wall Of Voodoo. Πιο avant garde στο metal δεν έχει υπάρξει ποτέ. Μετά από αυτό, ακούγεται κάπως λογικό το ότι το έριξαν στο glam metal με το ‘Cold Lake’.

SILVER TALON - Decadence And Decay
decadence21
Έχω φάει κόλλημα επιπέδου αρχών δεκαετίας ‘90 με αυτόν τον δίσκο. Αυτό σημαίνει ότι τον ακούω ασταμάτητα, τον διαβάζω, τον επεξεργάζομαι, ψάχνω κρυφά νοήματα εκεί που δεν υπάρχουν, τον τραγουδάω στον ύπνο και στον ξύπνιο μου και γενικά βρίσκομαι ένα βήμα πριν το επίπεδο της εμμονής, πράγμα που φυσικά απεύχομαι να συμβεί, αλλά ακόμα και αν συμβεί, τα βαθιά γεράματα στα οποία βρίσκομαι και οι εμπειρία που αυτά συνεπάγονται, θα με βοηθήσουν να το αντιπαρέρθω. Εδώ έχουμε ένα all metal album και με αυτό εννοώ ότι έχουμε έναν classic metal στη βάση του δίσκο, που διανθίζεται από prog, death, goth και power metal, με δραματικούς τόνους και φαντεζί παιξίματα. Ωραία πράγματα.

WARDRUM - Mavericks
mavericks21
Εντάξει, εδώ γίνονται αδιανόητα πράγματα που μας αναγκάζουν να επιστρατεύσουμε τα παλιά καλά cliché που λένε «Αν υπάρχει θεός, οι τάδε πρέπει να αναγνωριστούν» και άλλα τέτοια γραφικά. Οι ‘τάδε’ στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι Wardrum, που στον νέο τους δίσκο βρίσκονται εκτός ελέγχου, τόσο συνθετικά όσο και εκτελεστικά. Ακόμα το ότι κατάφεραν να ξεπεράσουν με τόση άνεση τον χωρισμό τους με τον σπουδαίο Γ. Παπαδόπουλο, παρουσιάζοντας στο πρόσωπο του Μαργαριτόπουλου μια εξίσου τεράστια φωνή, μας κάνει να θαυμάζουμε εκτός από τις μουσικές και τις ντεντεκτιβικές τους ικανότητες. Παγκόσμιοι. Διαγαλαξιακοί!

TROUBLE - Manic Frustration
manic21
Αυτό το album θα μπορούσε να μετατρέψει τους Trouble σε superstars, κάτι όμως που δεν έγινε. Έχοντας κυκλοφορήσει δύο album αδυσώπητου doom και άλλα δύο με πιο ανεβασμένες ταχύτητες, οι Trouble, με τον Rick Rubin στην παραγωγή, είναι έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Το ‘Manic Frustration’ είναι μία από τις καλύτερες μεταφορές των 70’s στα 90’s, πριν όμως αυτό γίνει μόδα. Τα τραγούδα και οι ερμηνείες είναι κοντά στο τέλειο και πιστεύω ακράδαντα πως το ότι δεν έγιναν μεγάλοι και τρανοί είναι σίγουρα αποτέλεσμα μία σειράς ατυχών συμπτώσεων.

Κώστας Κούλης
 
 

Fab Five Factilized