Fab Five Factilized

Σάκης Νίκας - Fab Five Factilized

 
   Η γνωριμία που έτυχε να τύχει σε μία συναυλία που… δεν έγινε! Ο Paul Di’Anno έπαιζε «κάπου εκεί», το σωτήριο έτος 2001, το LiVE αναβλήθηκε και έγινε μερικές μέρες μετά, αλλά μέσα στην απογοήτευση της αναβολής πρόλαβα και είπα «Γεια» και συστήθηκα σε ένα παιδί που στη συνέχεια θα βρισκόμαστε, πυκνά ή αραιά και θα γράφαμε για αγαπημένες μουσικές. Ο Σάκης Νίκας, σταθερή αξία και βαρβάτη πένα για το Rockpages και το Rock Hard, ένας από τους ανθρώπους που έχουμε πάει έξω μαζί και έχουμε δει συναυλίες, έχουμε γελάσει, έχουμε πιει και κουβεντιάσει κάμποσες ώρες για την καψούρα μας για το Μέταλ και τη μελωδία γενικότερα, μοιράζεται μαζί μας πέντε αγαπημένα του άλμπουμ. Και όπως θα έλεγε άνετα ένας Kick-Ass KISS-άς… Μμμ, τι έχουμε εδώ;
 
nikas22

Def Leppard – Hysteria
hysteria22
Στον αιώνα τον άπαντα το “Hysteria” δεν θα είναι απλώς και μόνο το αγαπημένο μου album των Def Leppard, αλλά το αγαπημένο μου album… από κάθε συγκρότημα, κάθε εποχής, κάθε γωνιάς της Γης! Αποτελεί τον απόλυτο ορισμό της τελειότητας σε όλα τα επίπεδα και μπορεί να έχουμε συνηθίσει να λέμε – και καλά κάνουμε – ότι η τέχνη είναι υποκειμενική, αλλά εν προκειμένω κάποια πράγματα άπτονται της αντικειμενικής και αδιαμφισβήτητης αλήθειας. Ποια είναι αυτή; Ακόμη και αν δεν σου αρέσει η μουσική και τα τραγούδια των Def Leppard, η παραγωγή του δίσκου είναι με μία λέξη «τέλεια»! Θέλετε και μία δεύτερη λέξη; «Α-χρονική»! Με λίγα λόγια, παραμένει αξεπέραστη μέχρι σήμερα. Ευχαριστούμε, Mutt Lange… ευχαριστούμε, Def Leppard!

Whitesnake – 1987
w198722
Με φίλους και γνωστούς, στις πολυαγαπημένες συζητήσεις καφενείου, είχε πέσει η ερώτηση για τον δίσκο που θα έπαιρνες μαζί σου, αν ήσουν ναυαγός σε ένα απομακρυσμένο νησί. Ξέρετε κάτι; Και μόνο που έστω και φευγαλέα σκέφτηκα να απαντήσω το “1987” αντί για το “Hysteria”, δείχνει πολλά για το πόσο ψηλά έχω το εν λόγω album. Εύκολα, το δεύτερο αγαπημένο μου album όλων των εποχών και φαντάζομαι δεν χρειάζεται να αναλύσουμε εδώ πέρα το γιατί. Σε μία εποχή που οι περισσότεροι εκεί έξω αποθεώνουν τη blues περίοδο των ‘Snake (η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι απίστευτη), εμείς παραμένουμε πιστοί σε αυτά που ξέραμε, νιώθαμε, ακούγαμε στην εφηβεία μας. Sykes, γύρνα πίσω ή έστω τηλεφώνα…

Iron Maiden – Somewhere In Time
somewhereintime22
Ετοιμαστείτε, γιατί θα σας πω πράγματα που δεν έχετε ξανακούσει! Οι Maiden είναι ό,τι καλύτερο έχει βγει ποτέ στο heavy metal και το “Somewhere In Time” παραμένει ακόμη εκατό χρόνια μπροστά από την εποχή του. Επίσης, ο Steve Harris είναι ΘΕΟΣ! Είδατε; Δεν πιστεύω να τα γνωρίζατε αυτά, έτσι; Πέρα από την πλάκα, το συγκεκριμένο album αποτελεί για μένα προσωπικά ό,τι καλύτερο έχει βγάλει ποτέ η Σιδηρά Παρθένος και είναι πολλά τα αριστουργήματά της, διάολε! Όλα εδώ είναι τέλεια… το εξώφυλλο, η παραγωγή, οι συνθέσεις, η φουτουριστική αισθητική, η περιοδεία που ακολούθησε… τα πάντα! Τι εποχές, Θεέ μου! Up The Irons… Forever!

KISS – Creatures Of The Night
creatures22
Όταν οι KISS ήταν συγκρότημα (γιατί τώρα δεν είναι, αλλά αυτό μία άλλη, μεγάλη κουβέντα), ό,τι έβγαζαν αποτελούσε για μένα Ευαγγέλιο. Ήταν σαν τους χαμαιλέοντες, αφού διαρκώς επαναπροσδιόριζαν τον ήχο τους χωρίς να χάνουν ποτέ τον πυρήνα του DNA τους! Και μπορεί το “Creatures Of The Night” να μην είναι το πιο αντιπροσωπευτικό album της δισκογραφίας των Αμερικανών, αλλά είναι αυτό που πάντα μου «μιλούσε» περισσότερο. Και πιστέψτε με, οι KISS είναι από τις πιο αγαπημένες μου μπάντες (αν όχι, η πιο αγαπημένη μου)! Το “Creatures…” είναι ο δίσκος που απέδειξε ότι οι KISS μπορούν να είναι επίκαιροι στη δεκαετία του ’80, αφήνοντας πίσω τους disco/pop/συμφωνικούς πειραματισμούς τους, που πάντα όμως μου άρεσαν. Να τα λέμε και αυτά! Το “Creatures…” είναι ένας δίσκος που τιμάει στο ακέραιο το “You Wanted The Best, You Got The Best… The Hottest Band In The World… KISS”!

Twisted Sister – Stay Hungry
stayhungry22
Δε νομίζω ότι υπάρχει κανένα άλλο album, του οποίου οι στίχοι του με επηρέασαν τόσο πολύ όταν το πρωτοάκουσα σε εφηβική ηλικία. Ο Snider είχε ένα χάρισμα να γράφει στίχους που ένιωθες ότι μιλούσαν αποκλειστικά και μόνο για σένα. Όταν, λοιπόν, είσαι δεκατριών ετών δεν θέλεις να διαβάσεις για τα προβλήματα της μεσοαστικής τάξης, αλλά θέλεις να ροκάρεις, να μην ανεχτείς πράγματα, να παραμείνεις ορεξάτος για να βγάλεις την ημέρα, να μην απογοητευτείς από το πρώτο φλερτ και όλα τα σχετικά. Προσθέστε στην εξίσωση ότι εδώ μιλάμε για έναν αψεγάδιαστο δίσκο, με μονάχα άριστα κομμάτια. Οι Sister πάντα θα κατέχουν μία πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Και το υπογεγραμμένο εξώφυλλο του “Stay Hungry” θα κοσμεί για πάντα έναν από τους τοίχους του σαλονιού μου. SMF For Life!

Κώστας Κούλης
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!