= Κατερίνα Κυρμιζή - Fab Five Factilized
Fab Five Factilized

loogoo

Κατερίνα Κυρμιζή - Fab Five Factilized

 
   «Πέντε album που αγαπώ» σκέφτηκε, έγραψε και έστειλε η Κατερίνα Κυρμιζή. Η κορυφαία τραγουδοποιός και ερμηνεύτρια, ίσως η καλύτερη φωνή στην Ελλάδα του σήμερα, στο μοτίβο που τραγουδά, ο άνθρωπος που ξετρελαίνει παίζοντας κλασσική κιθάρα με την ίδια ευκολία που ο λάρυγγάς της μετατρέπει λόγια και μελωδίες σε τραγούδι – βάλσαμο για τις ψυχές μας. Συνεπής, σοβαρή, μετρημένη, συνεχώς ψάχνεται στη μουσική, φροντίζει τις κυκλοφορίες της με πρωτοποριακό τρόπο και μετατρέπεται σε κολεκτίβα, μελετώντας σκηνοθετικές τεχνικές για τα βίντεό της και αρτίστικους ορίζοντες για τα εξώφυλλα των δίσκων της. Πέντε αγαπημένα άλμπουμ της λοιπόν, πραγματικός μπαχτσές της μουσικής με νόημα, πραγματικό χαλί για να ονειροπολήσεις, να ταξιδέψεις, να αφήσεις τα γκρίζα πίσω σου, να φέρεις τα φωτεινά μπροστά σου. Μια κεραία για να πιάσεις όλα εκείνα που προσμένεις, ένα παιδί που γεννήθηκε με κείνη και αυτό που όλοι και όλες περιμένατε να διαβάσετε στο τέλος αυτής της παραγράφου. Μμμ… τι έχουμε εδώ;
 
kyrmizi2164

Joni Mitchel – Blue, 1971
 
joni2144

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μουσικόφιλος παγκόσμια που να μην υποκλίνεται στην τραγουδοποιό και τραγουδίστρια Joni και ειδικά σε αυτό το άλμπουμ. Το άκουσα στα δεκαεννιά μου και από τότε με συντροφεύει στις χαρές και στις λύπες μου. Tο άλμπουμ είναι υπόδειγμα τραγουδοποιίας, θηλυκής ευαισθησίας και δύναμης. Έχει την ξεραΐλα και την ερημιά της απόλυτης γυναικείας λύπης.
 

Βruce Cockburn - Sun, Salt And Time, 1974
Καναδός φολκ ροκ τραγουδοποιός, καθόλου γνωστός στην Ελλάδα, αν και στον Καναδά έχει κερδίσει πολλές διακρίσεις και τιμές, με μεγάλη δισκογραφία και δεινός κιθαριστής. Σε αυτόν τον δίσκο, όλα τα τραγούδια είναι ουσιαστικά, βαθιά, υπέροχα. Συστήνω ανεπιφύλακτα σε όποιον αγαπάει την κιθάρα και το τραγούδι στην πιο αγνή του μορφή, να ακούσει αυτόν τον δίσκο.
 

David Sylvian – Secrets Of The Beehive, 1987
Γνωστός αρχικά ως front man των Japan, o Άγγλος τραγουδοποιός, ο πιο αγαπημένος από τους αγαπημένους μου, στη σόλο καριέρα του έχει δώσει υπέροχα τραγούδια και εσωτερικούς δίσκους, που όσο τους ακούς τόσο σε στοιχειώνουν. Αυτό το άλμπουμ, το πιο ακουστικό και ακόμα αρκετά φωτεινό σε σχέση με όσα ακολούθησαν, είναι το αιώνιο αγαπημένο μου.
 

Bjork – Post, 1995
Το διαμάντι της Art Pop και όχι μόνο, μια και ακουμπάει σε πολλά είδη μουσικής των 90’s και νομίζω από τις πιο δυνατές στιγμές της Bjork. Δεν έχω θαυμάσει και ζηλέψει καλλιτέχνη στη ζωή μου όσο αυτό το δαιμόνιο ξωτικό από την Ισλανδία για το ταλέντο, τον τσαμπουκά και το βλέμμα του, που είναι πάντα στραμμένο στο μέλλον και στην τεχνολογία.
 

Fleet Foxes – Fleet Foxes, 2008
Το δυνατό ντεμπούτο των Αμερικανών indie Folk από το Σιάτλ, είναι ένα από τα αγαπημένα μου άλμπουμ και ο πιο πρόσφατος ενθουσιασμός μου. Τραγούδια με ζουμί, βασισμένα στην ακουστική κιθάρα, με πληθωρικά θέματα, υπέροχα φωνητικά και ποιητικούς στίχους. Για εμένα είναι η τελειότερη δυνατή εξέλιξη της αμερικάνικης φολκ.
 

Κώστας Κούλης
 
kyrmizi2163
 
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!