= Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή, live 21-3-2013@ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Δημήτρης Ζερβουδάκης, Σοφία Γεωργαντζή, live 21-3-2013@ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
   Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης παρέα με καλούς μουσικούς βρέθηκε για άλλη μια φορά στο κατάμεστο και ζεστό χώρο της Ζωντανής Μαύρης Τρύπας, την οποία αγαπά ιδιαίτερα, όπως ο ίδιος είπε. Αποτελεί πλέον γι΄ αυτόν το μουσικό στέκι του, μιας και φέτος το χειμώνα έχει εμφανιστεί αρκετές φορές στον ίδιο χώρο με πολλούς φίλους του καλλιτέχνες. Τις Πέμπτες του τις περνάει παρέα με την Σοφία Γεωργάντζη και το αξιότιμο επιτελείο του, τους μουσικούς του, με φίλους και θαυμαστές αλλά και πολλούς μουσικόφιλους στην Ζωντανή Μαύρη Τρύπα.
 
zervoud   Πραγματικά αυτό το πανδαιμόνιο κόσμου που επικρατούσε το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαρτίου ήταν εντυπωσιακό. Νέοι κάθε ηλικίας, αλλά και μεγαλύτεροι επέλεξαν για την έξοδό τους να έρθουν και να απολαύσουν μερικές από τις καλύτερες στιγμές του Θεσσαλονικιού τραγουδοποιού.
 
   Είναι κάποια τραγούδια, τα οποία όσες φορές κι αν τα ακούσεις θυμάσαι εκείνη την πρώτη φορά που είχες ανατριχιάσει από την μελωδία και τον στίχο. Ένα από αυτά είναι το «Πλατεία Ναυαρίνου». Η ίδια εικόνα ενθουσιασμού κι εκείνη την βραδιά, όλοι μαζί στο κοινό να ενώνονται σε μια στιγμή της ιστορίας μέσα από ένα τραγούδι, ακόμη κι αν βίωσαν διαφορετικές εμπειρίες λόγω εποχής. Η Πλατεία μένει ίδια όσα χρόνια και αν περάσουν…
 
   Ακόμη ένα τραγούδι, το οποίο δημιούργησε αλαλαγμό στα πλήθη όταν ξεστομίστηκαν οι πρώτοι στίχοι του είναι «Το Πέταγμά σου», σε στίχους και μουσική του πολύ καλού του φίλου και συνθέτη Γιώργου Καζαντζή. Στο άκουσμά του γίνεται πραγματικά χαμός και φαίνεται να το απολαμβάνει και ο ίδιος. Αφού ο ίδιος ο καλλιτέχνης δήλωσε επί σκηνής πως η σχέση του με το κοινό είναι άκρως ερωτική: «Νιώθω σαν να έχω κάνει απίστευτο έρωτα».
 
   Τον παρατηρούσα καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος και μου άρεσε πολύ η κίνηση στα χέρια και οι εκφράσεις του προσώπου του, καθώς ερμήνευε τα κομμάτια. Δεν σταμάταγε να συνομιλεί με το κοινό και φυσικά να τους ρωτάει «Αδέρφια πως περνάτε;». «Αδέρφια θα λέω και καμιά κουβέντα να περάσει η ώρα.., άλλωστε γι’ αυτό ήρθατε θα με υποστείτε» πρόσθετε χαριτολογώντας.
 
   Η ατμόσφαιρα της βραδιάς είχε τα σκαμπανεβάσματα της, μελαγχολική και χαρούμενη αναλόγως τις μουσικές και τα κομμάτια. Όμως, αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι το ότι το κοινό ήταν δεμένο με τους καλλιτέχνες, τόσο στην μουσική όσο και στο συναίσθημα.
 
zervoud2   Από τα τραγούδια που ακούστηκαν δεν θα μπορούσε να λείπει το «Γράμμα σε ένα ποιητή», το οποίο θεωρώ μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του. Είναι η στιγμή, εξάλλου, που ο Ζερβουδάκης μπήκε στην καρδιά όλων μας. Οι στίχοι του έγιναν το όχημα του για το ταξίδι του μέσα στη μουσική. Το κοινό ταυτίστηκε με την χαρακτηριστική χροιά και αισθαντική φωνή του και καθιερώθηκε ως ένας από τους καλυτέρους τραγουδοποιούς της έντεχνης μουσικής σκηνής.
 
   Τραγούδια μέσα από παλιές του δουλειές βγαίνουν ξανά στην επιφάνεια και η κάθε εποχή τα αγκαλιάζει από διαφορετική σκοπιά. «Σκέφτομαι να αλλάξω συμπεριφορά» , δεν το είχα ακούσει. Το αφουγκράστηκαν τα ώτα μου για πρώτη φορά. Διδακτικό θα το χαρακτήριζα. Να το ακούσετε όσοι δεν το ξέρετε.

   Το μουσικό πρόγραμμα του Δημήτρη Ζερβουδάκη κράτησε αρκετές ώρες, χαρίζοντας στο κοινό μια βραδιά που διέθετε την κατάθεση της μουσικής ψυχής του. Μέσα σε αυτή, ο προβληματισμός για την εποχή μας, αυτή της κρίσης και της αναθεώρησης.   
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Joomla Social by OrdaSoft!