Συναυλίες

loogoo

Χειμερινοί Κολυμβητές 02-11-2012 Live @ Μύλος Club, Θεσσαλονίκη

   aaPlhrh ntaksei Mulos 02Στο γεμάτο Club του Μύλου, την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου,  παρακολουθήσαμε τους “Χειμερινούς Κολυμβητές”. Το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη με πάνω από τριάντα χρόνια παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή. Τη συναυλία άνοιξαν οι “Πλήρη 'ντάξει”, ένα καινούριο ρεμπέτικο συγκρότημα.
 
   Λίγο μετά τις 22:30, ανέβηκαν στη σκηνή του Μύλου τα μέλη του νεοσύστατου σχήματος “Πλήρη 'ντάξει”. Από τον Απρίλιο του 2012, το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη, παίζει στις σκηνές της πόλης, με ρεπερτόριο κυρίως των δεκαετιών του 20' και του 30'. Μας παρουσίασαν πέντε δικά τους ρεμπέτικα κομμάτια από τον επερχόμενο δίσκο τους, που αναμένουμε τον Ιανουάριο του 2013, με τη συνδρομή του Σταμάτη Πασόπουλου στο μπαγιάν. Τα κομμάτια που μας παρουσίασαν ήταν: “Τα Δάνεια”, “Όταν Βγαίνεις Στο Μπαλκόνι”, “Ο Χωρισμός, “Η Ανάφτρα” και “Ο Ζηλιάρης”.  Μία πολύ ωραία γεύση από τη δουλειά τους, πολλά υποσχόμενη για την πρώτη τους δισκογραφική απόπειρα. Το κλείσιμο του δικού τους μέρους του προγράμματος έγινε με ένα αντιπολεμικό κομμάτι των “Χειμερινών Κολυμβητών”, το “Τι Αξία Έχει Ένα Διαμάντι” ή “Το Στελθ”.
aaPlhrh ntaksei Mulos 03aaXeimerinoi Kolumvites Mulos 16   Τα ηνία της διασκέδασης αναλαμβάνουν οι “Χειμερινοί Κολυμβητές”, με τον, πάντα λαλίστατο επί σκηνής, Αργύρη Μπακιρτζή να προλογίζει τα τραγούδια τους με μία ιστορία, με κάποια σχόλια για την καθημερινότητα ή με κάποια αφιέρωση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του “Παίζω Πόκα, Παίζω Πινάκλ” του Γιώργου Κατσαρού, το οποίο αφιέρωσε στους τραπεζικούς υπαλλήλους. Οι ιστορίες από την στρατιωτική τους θητεία ή από εμφανίσεις του συγκροτήματος εξηγούσαν την προέλευση και την έμπνευση τραγουδιών, όπως  “Ο Δρόμος” και τα “23 Κόκκινα Φώτα” που γράφτηκαν στις αρχές της δεκαετίας του '70, όσο ήταν στρατιώτες. Συνεχάρη όσους συνεχίζουν να καπνίζουν, ενημερώνοντας μας για τα οφέλη του καπνού, σαν πρόλογο για το “Μάνα Είμαι Φθισικός” του Γιώργου Κατσαρού. Μάθαμε για τις “Ψείρες”, τον “Ξένο”, “Το Φάρμακο” ή “Το Ντιντιντί” και πολλά άλλα τραγούδια, για τα οποία όμως, αν θέλετε να μάθετε την ιστορία τους, θα πρέπει να τους παρακολουθήσετε με την πρώτη ευκαιρία που θα σας δοθεί.

   aaXeimerinoi Kolumvites Mulos 17Με προσωπικές εμπειρίες και διάφορες ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια, λοιπόν, κύλησε το πρόγραμμα, το οποίο περιείχε κομμάτια από όλη τη δισκογραφία τους, με μία εμμονή στον δίσκο του 2009 “23 Κόκκινα Φώτα”. Το θερμό και εύθυμο κλίμα του κοινού ήταν εμφανές καθ' όλη τη διάρκειά του. Όλοι συμμετείχαν με τον τρόπο τους, καταφέρνοντας έτσι οι “Χειμερινοί Κολυμβητές” να μην αφήσουν κανέναν αδιάφορο και αμέτοχο με το τι γινόταν επί σκηνής. Ειδικά στα πιο γνωστά τους, όπως τα ”Το Πολλαπλό Σου Είδωλο” και “Ο Καφές”, η πλειοψηφία του κόσμου τραγουδούσε μαζί με το συγκρότημα. Σε κάποια τραγούδια στα οποία ξεχνιόνταν οι στίχοι ή μπερδευόταν ο Αργύρης Μπακιρτζής, ξεπερνιόνταν τα όποια προβλήματα με τη βοήθεια του κοινού και κάποιες δεύτερες προσπάθειες. Μετά από κάποια μεταξύ τους συνεννόηση ερχόταν εις πέρας το κομμάτι, και τελικά δινόταν και μία πιο κωμική νότα στη βραδιά.

   Μία βραδιά που άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, με πολύ νεανικό κοινό, ειδικά αν αναλογιστούμε το είδος, την ιστορία και την προβολή του συγκεκριμένου συγκροτήματος. Ελαφρώς αρνητική εντύπωση έκανε η χρήση του όρου “πελάτες” δύο φορές, αναφερόμενοι στο κοινό τους, κατά τη διήγηση ιστοριών.

   Λίγο πριν τις 02:30, έρχεται και το κλείσιμο του ωραίου αυτού βραδιού. Για τραγούδι κλεισίματος επιλέχθηκε “Η Προσευχή Του Μάγκα”, αλλά μετά από απαίτηση του κοινού, έπαιξαν πριν από αυτό το “Γυναίκες” του Σταύρου Καραμανιώλα. Ένα πολύ ωραίο κομμάτι, που κλείνει μία όμορφη βραδιά μουσικής και κεφιού.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες : Χριστίνα Κεχαγιά
 
Οι “Χειμερινοί Κολυμβητές” είναι:
Αργύρης Μπακιρτζής (τραγούδι και αφήγηση απρόσμενων ιστοριών)
Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν, τραγούδι)
Χάρης Παπαδόπουλος (μπουζούκι)
Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρα)
Μιχάλης Σιγανίδης (κοντραμπάσο, τραγούδι)
Κώστας Σιδέρης (τζουράς, τραγούδι)
 
Οι “Πλήρη 'ντάξει” είναι:
Λευτέρης Τσικουρίδης (μπουζούκι)
Μανώλης Πορφυράκης (κιθάρα)
Κατερίνα Δούκα (κουτάλια, φωνή)
Χρίστος Παππάς (μπουζούκι, μπαγλαμά)
μαζί ο Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)
FRTOPXeimerinoi Kolumvites Mulos 04
Πρωινὸ ἐρωτηματικὸ κέφι
Σ᾿ αὐτὲς τὶς κάτασπρες αὐλὲς ὅπου φυσᾶ ὁ νοτιὰς
Σφυρίζοντας σὲ θολωτὲς καμάρες, πέστε μου εἶναι ἡ τρελλὴ ροδιὰ;
(Οδυσσέας Ελύτης)
 
   FRINSIDEXeimerinoi Kolumvites Mulos 11«Η τρελλή ροδιά» είναι ένα αριστουργηματικό ποίημα του Ελύτη που μελοποίησε ο Αργύρης Μπακιρτζής για τις ανάγκες του δίσκου «Το πέρασμα σου» το 2007. Ο Αργύρης Μπακιρτζής είναι ως γνωστόν ιδρυτικό μέλος των Χειμερινών Κολυμβητών, που το Noizy παρακολούθησε ζωντανά συναυλία τους στο stage του Μύλου. Το συγκρότημα είναι μοναδική περίπτωση μουσικού σχήματος έχοντας ιδιόμορφο δικό του ξεχωριστό ήχο, που ισορροπεί ανάμεσα σε ρεμπέτικα, λαϊκά, παραδοσιακά αλλά και λατινογενή ακούσματα. Οι στίχοι είναι πάντα καθοριστικοί για τους Χειμερινούς Κολυμβητές μιας που είναι ικανοί να σε ταξιδέψουν σ' ένα ιδεατό κόσμο, που σε συνδυασμό με την μουσική το πετυχαίνουν απόλυτα. Ο ακροατής στην παράσταση, που πάντα είναι μια μοναδική εμπειρία, νιώθει ότι μαζί τους ανεβαίνει σε μια φανταστική βάρκα, που οι ήχοι και τα λόγια τον οδηγούν σε άγνωστα, αλλά συγχρόνως οικεία, ύδατα που δεν μπορούσε ως τότε να φανταστεί. Είμαστε βέβαιοι ότι κάθε παράσταση μένει ισχυρά χαραγμένη στην μνήμη.
 
   FFFRXeimerinoi Kolumvites Mulos 07Το μουσικό σχήμα ξεκίνησε το 1979 και από τότε ηχογράφησε μόλις 8 δίσκους. οι οποίοι είναι μουσικά διαμάντια ήχου και στίχων. Τα θέματα τους είναι ο έρωτας, η ομορφιά, η μοναξιά, φευγαλέες εικόνες, το κέφι της παρέας, η μαγεία της νύχτας όπως και ιστορικές, κυρίως από τον ευρύτερο ελλαδικό γεωγραφικό χώρο, αναφορές. Οι εμφανίσεις τους είναι σπάνιες και πάντα μέσα σε ζεστή παρεϊστικη ατμόσφαιρα.
 
   Στην παράσταση που παρακολουθήσαμε η επιλογή των τραγουδιών έγινε μαζί με το κοινό, το οποίο συμμετείχε στην διαμόρφωση του προγράμματος, δημιουργώντας μια αμφίδρομη, σχεδόν οικογενειακή, σχέση με τους καλλιτέχνες. Ήταν κομμάτια από τους δυο τελευταίους δίσκους τους «23 κόκκινα φώτα» και «Το πέρασμα σου» και όσο προχωρούσε η ώρα και φούντωνε το κέφι τραγουδούσαμε όλοι μαζί τα παλαιότερα αγαπημένα τους κομμάτια όπως «Το πολλαπλό σου είδωλο», τον «Παγασητικό», την «Αρτζεντίνα» κ.α. Οι εντυπώσεις που μας άφησαν ήταν πολύ καλές και η ζεστή ατμόσφαιρα θα μείνει αξέχαστη.
 
   Εντύπωση επίσης μας έκανε το συγκρότημα που προηγήθηκε των «Κολυμβητών», το οποίο αποτελείται από νέα παιδιά που γεννάν νέα τραγούδια βασιζόμενοι σε ρεμπέτικους δρόμους.Το συγκρότημα έχει όνομα «Πλήρη 'νταξ'» και το Noizy θα τους παρουσιάσει ξεχωριστά σύντομα.
 
   Οι Χειμερινοί Κολυμβητές είναι σίγουρα μια τίμια και ποιοτική πρόταση διασκέδασης, η οποία ξεφεύγει από την μάζα των ατάλαντων που ακούσαμε φεύγοντας από τον Μύλο, από τα άλλα stage νυφοπάζαρα γύρω του Μύλου.
 
Σπύρος Γκάλτσας
Φωτογραφίες : Χριστίνα Κεχαγιά
 
FRBOTTOMXeimerinoi Kolumvites Mulos 17

Συναυλίες

Facebook Comments