= Winter Plissken Festival @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη, 5-12-2014
Συναυλίες

loogoo

Winter Plissken Festival @ Principal Club Theater, Θεσσαλονίκη, 5-12-2014

wintfest4
 
   Με την πρώτη ματιά στο line up του φεστιβάλ, λίγο καιρό πριν την πραγματοποίηση του, μου δημιουργήθηκε ένας ενθουσιασμός αλλά και μια απορία για το πως θα συνυπάρξουν, όχι τόσο τα ίδια τα γκρουπ, άλλα το μεγάλο φάσμα του κοινού του καθενός κάτω από την σκηνή. Ένα πολύ ωραίο ετερόκλητο line up με αξιοπρεπή και, αναγνωρισμένα στον ήχο τους, ονόματα και πιο συγκεκριμένα :
 
Son Lux (US)
Lee Scratch Perry (JM)
The Bug (UK)
Swans (US)
Simian Mobile Disco (UK)
 
wintfest   Λόγω της βροχής που ξέσπασε στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το απόγεμα και λόγω της κίνησης που προκλήθηκε από αυτήν, αργήσαμε να βρεθούμε στο Principal με αποτέλεσμα να χάσουμε τον Son Lux, ο οποίος άνοιγε το event, και έτσι φτάσαμε την ώρα που ξεκινούσε ο Lee Scratch Perry. Έχοντας την ευκαιρία να τον δω πριν περίπου δύο χρόνια σε ένα festival στο εξωτερικό, ήξερα τι να περιμένω και έτσι δεν κρατούσα μεγάλο καλάθι. Φυσικά μιλάμε για ένα μεγάλο μέρος της ζωντανής ιστορίας της Reggae και Dub μουσικής, με ατελείωτη δισκογραφία η οποία ξεκινάει από την δεκαετία του 60. Απόλυτο σεβασμό σε αυτόν τον θρύλο της μουσικής γενικότερα, και στο τεράστιο έργο που έχει προσφέρει, αλλά στο live, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, είχε πολύ μικρή κινητικότητα και τα φωνητικά δεν μπορούσαν να προκαλέσουν τίποτα παραπάνω από απλή συμπάθεια.
 
wintfest2   Η μπάντα έπαιζε προσεγμένα και σταθερά χωρίς όμως να μπορέσει να εντυπωσιάσει ή να καθηλώσει τον κόσμο. Η ώρα πέρασε ευχάριστα αλλά και κάπως αδιάφορα και στην συνέχεια ακολούθησε ο "The Bug". Τα decks πήραν την θέση τους σιγά σιγά στην σκηνή, και μετά από μια σύντομη αναμονή μέχρι να ετοιμαστεί ο παραγωγός, ξεκίνησε το set του με ένα σκοτεινό και απειλητικό ηχητικό που προϊδέαζε για αυτό που θα ακολουθήσει. Βαριά bass αισθητική και beats που σε βάζανε στον ρυθμό από την πρώτη μπότα. Experimental και Industrial Hip-Hop ήχοι, dub και dubstep στοιχεία μπλεγμένα με ένα ιδιαίτερο τρόπο που χαρακτηρίζει τον προσωπικό ήχο του βρετανού. Το set κράτησε περίπου μια ώρα και για τα 2/3 του συμμετείχε ο Flow Dan στον ρόλο του MC, που είχε αναλάβει να ανεβάσει το hype του κοινού. Ήταν μια άψογη εμφάνιση, με την ποιότητα που αναλογεί στο όνομα του The Bug, και από πλευράς παραγωγών αλλά και από πλευράς μίξης και ικανοτήτων του DJ. Προσωπικά θα προτιμούσα μικρότερη διάρκεια στην εμφάνιση του Flow Dan, όπου πιστεύω ότι, ότι είχε να προσφέρει, μπορούσε να το κάνει σε λιγότερη ώρα, και περισσότερη έμφαση στα beats του The Bug από μόνα τους. Σίγουρα ήταν ένα πολύ δυνατό θέαμα που ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Λίγη ώρα αργότερα θα ανέβαιναν οι πρωταγωνιστές της βραδιάς, τουλάχιστον κατά την γνώμη μου, οι Swans.
  
wintfest3   Ξεκινώντας να γράφω για τους Swans έβαλα έναν από τους τελευταίους τους δίσκους (The Seer), για να μπω καλύτερα σε αυτή την μαγική μουσική παράνοια που μας προσέφεραν στην δίωρη τους παρουσία επάνω στην σκηνή. Δεν μπορώ να προσδιορίσω το ηχητικό τους αποτέλεσμα στην συναυλία με μουσικούς όρους ή κάτι τέτοιο, ίσως δεν είμαι ο κατάλληλος, ίσως δεν υπάρχει σαφής προσδιορισμός έτσι και αλλιώς. Οι Swans είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Εντελώς αντισυμβατικοί ήχοι, ρυθμοί, μελωδίες, και μια ατμόσφαιρα που άφησε τον κόσμο από κάτω καθηλωμένο. Είναι από τις μπάντες που έχουν απογυμνωθεί από φόρμες και ρεύματα. Σαφώς υπάρχουν επιρροές όπως σε όλους και όλα, μιας και παρθενογένεση δεν υφίσταται, αλλά εδώ μιλάμε για μουσικούς που έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτό το πράγμα, και έχουν σκοπό να ξεπεράσουν τους ίδιους τους τους εαυτούς. Είναι από τις περιπτώσεις που η μουσική δεν σου προσφέρει εύκολους δρόμους για διασκέδαση ή ψυχαγωγία, αλλά είναι μια ουσιαστική γροθιά στο στομάχι και αν καταφέρεις και ξεπεράσεις τις προκαταλήψεις σου, αντιλαμβάνεσαι το νόημα της και αισθάνεσαι κάτι το μόνιμα επίκαιρο και ασυμβίβαστο.
 
   Οι μουσικοί ήταν απίστευτοι επαγγελματίες, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο. Δύο κιθάρες, φωνή, μπάσο, drums, ένα οριζόντιο έγχορδο όργανο που δεν γνωρίζω την ονομασία του, και ένας ακόμα τύπος για όλες τις χρήσεις που έπαιζε κρουστά, τρομπόνι, και ένα είδος λύρας. Η παρουσία τους ήταν πρωτόγνωρη και δύσκολο να περιγραφεί, αλλά ήταν μια από τις καλύτερες συναυλιακές εμπειρίες που είχα ποτέ.
 
   Οι Simian Mobile Disco εμφανίστηκαν στο τέλος αυτής της μεγάλης νύχτας, γέμισαν τον χώρο με πολύ ωραίες μουσικές και χαλάρωσαν την ατμόσφαιρα από αυτό που είχε προηγηθεί. Για την μία ώρα που τους παρακολουθήσαμε είχαν ένα άψογο και ενιαίο set που δυστυχώς δεν ήταν εύκολο να εκτιμηθεί όσο του άξιζε λόγω του ότι έπαιζαν μετά από αυτό το τόσο ιδιαίτερο και "πρησμένο" σε dB live των Swans. Ηλεκτρονικοί ήχοι στα καλύτερα τους που σε μια άλλη περίπτωση θα είχαν οδηγήσει σε ένα πολύ ποιοτικό πάρτι, αλλά τώρα έπαιξαν τον ρόλο του κλεισίματος του live, με μερικούς πιστούς να παραμένουν για να το απολαύσουν. Ένα φοβερό σχήμα που εξ αιτίας των συγκύριων θα τους χαρακτήριζα τους αδικημένους της βραδιάς.
 
wintfest5   Το Plissken Festival που βρέθηκε για πρώτη χρονιά στην Θεσσαλονίκη ήταν μια πετυχημένη διοργάνωση αν και σίγουρα απείχε από το άψογο. Το line up ήταν ολοκληρωμένο και χορταστικό, η τιμή της συναυλίας προσιτή σε σχέση με το τι θα έπρεπε να δώσει κάποιος αν έβλεπε όλα αυτά τα ονόματα ξεχωριστά, και οι καθυστερήσεις ελάχιστες. Υπήρχαν βέβαια και τα μειονεκτήματα, όπως η μέτρια προέλευση του κόσμου για ένα τέτοιο event, το οποίο μάλιστα είχε διαφημιστεί αρκετά και είχε ρεπερτόριο για όλα τα γούστα. Η ανταπόκριση του κόσμου γενικότερα ήταν θερμή καθ' όλη την διάρκεια της διοργάνωσης, αν και ήταν εμφανές ότι ο περισσότερος κόσμος ήρθε για τους Swans.

Κείμενο: Γιώργος Βαβαλίδης
Φωτογραφίες: Δημήτρης Σαράκης
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες