= Βαγγέλης Καζαντζής: “Quartet”@ Καφωδείο Ελληνικό, Θεσσαλονίκη, 22-12-2013
Συναυλίες

loogoo

Βαγγέλης Καζαντζής: “Quartet”@ Καφωδείο Ελληνικό, Θεσσαλονίκη, 22-12-2013

 
   Την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου, στο Καφωδείο Ελληνικό στη Θεσσαλονίκη, όσοι τυχεροί παραβρέθηκαν, παρακολούθησαν ένα Κουαρτέτο από νέους και ταλαντούχους μουσικούς. Ο Βαγγέλης Καζαντζής, του οποίου ο καινούριος δίσκος “Έξω από τα μέτρα” αναμένεται εντός της εβδομάδας, μαζί με τους Κωσταντή Πιστιόλη, Διονύση Μακρή και Γιώργο Μαγαλιό, παρουσίασαν μία πολύ ωραία μουσική παράσταση, διαφορετική από τις συνηθισμένες.
 
kazatz4   Γύρω στις 22:30 έγινε η αρχή, σε ένα γεμάτο μαγαζί, που έδειχνε μικρό για το πολυπληθές κοινό που ήθελε να παρακολουθήσει το Κουαρτέτο. Οι τέσσερις καλλιτέχνες άρχισαν το μουσικό ταξίδι τους με τους “Ταξιδευτές” από τον πρώτο δίσκο του Βαγγέλη Καζαντζή, “Της Γης το μυστικό”, δίνοντας ένα έντεχνο ύφος στη βραδιά, ύφος που χαρακτήρισε το μεγαλύτερο μέρος της. Από αυτό το δίσκο ακούσαμε αρκετά κομμάτια, όπως “Το αύριο που χάνεται”, “Πρέπει να αρπάξουμε φωτιά” και “Το ριζιμιό”, αλλά ερμήνευσαν κομμάτια και από τον επερχόμενο δίσκο του, “Έξω από τα μέτρα”, όπως το ομώνυμο κομμάτι. Το πρόγραμμα όμως δεν περιελάμβανε μόνο τραγούδια του Καζαντζή αλλά ήταν διανθισμένο με κομμάτια πολλών καλλιτεχνών. Με διασκευές γνωστών και αγαπημένων τραγουδιών, όπως “Ο ακροβάτης”, “Άραγε να' μαι κάποιος άλλος”, “Πεχλιβάνης”, “Μπαταρία”, “Στον Παγασιτικό”, “Τίγρης” και πολλά άλλα, καλλιτεχνών όπως ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωσταντίνου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές, ο Νικόλας Άσιμος, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Ψαραντώνης.
 
   Από την αρχή φάνηκε η καλή ενέργειά τους πάνω στη σκηνή, παρασύροντας και το κοινό τους, μην αφήνοντας κανέναν αδιάφορο για το τι γινόταν (υπήρχε και το θετικό της πολύ χαμηλής πίστας, που προσδίδει αμεσότητα και ευκολότερη επικοινωνία μεταξύ του κοινού και των καλλιτεχνών). Και γίνονταν πολύ ωραία πράγματα πάνω στη σκηνή, στα οποία συμμετείχε το μεγαλύτερο κομμάτι του κόσμου που τους παρακολουθούσε, που φαινόταν να έχει γίνει μία μεγάλη παρέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ένα μικρό διάλειμμα, παραχωρήθηκε η πίστα και η κιθάρα σε έναν από τους θεατές, ο οποίος ερμήνευσε τον “Πυροσβεστήρα”, με τον Καζαντζή να τον συνοδεύει με κρουστά.
 
kazatz3   Το να αλλάζουν τα χέρια τα όργανα, αλλά και όργανα τα χέρια, έγινε κάτι συνηθισμένο το συγκεκριμένο βράδυ. Ο Βαγγέλης Καζαντζής άλλαζε την ακουστική κιθάρα με το σάζι, με ένα γρήγορο πέρασμα από τα κρουστά, το κοντραμπάσο αλλά και το κλαρίνο και το μπουζούκι. Ο Κωσταντής Πιστιόλης άλλαζε τα πνευστά του, ακόμα και στη διάρκεια ενός τραγουδιού. Κλαρίνο, γκάιντα, τρομπέτα και καβάλ είναι κάποια από τα πνευστά που έπαιξε, κάνοντας όμως και αυτός ένα γρήγορο πέρασμα από την κιθάρα και το κοντραμπάσο. Και όταν είχε ο Κωσταντής το κοντραμπάσο, ο Διονύσης Μακρής, που έπαιζε κανονικά το κοντραμπάσο, έπιασε ένα μπουζούκι. Μόνος πιστός στο όργανο με το οποίο άρχισε τη βραδιά, ο Γιώργος Μαγαλιός, ο οποίος έπαιζε με τα κρουστά και το τύμπανο, χωρίς να περάσει καθόλου στα έγχορδα ή τα πνευστά. Όλα τα παραπάνω όμως δείχνουν το μεγάλο ταλέντο των καλλιτεχνών, που μπορούσαν με άνεση να χειριστούν αρκετά διαφορετικά όργανα, προκαλώντας θαυμασμό και ενθουσιασμό στο κοινό που τους παρακολουθούσε.
 
kazatz   Γύρω στη μία ώρα από όταν άρχισε το πρόγραμμα, έγινε ένα 10' διάλειμμα, κάτι που συνηθίζεται στο μέσον του, δίνοντας την εντύπωση ότι δεν θα είχε πολύ μεγάλη διάρκεια η βραδιά. Τελικά όμως τα φαινόμενα απάτησαν. Μάλλον το διάλειμμα ήταν για να χωρίσει το πρόγραμμα σε δύο μέρη, το “καθαρά” έντεχνο πρώτο μέρος από το μεγαλύτερης ποικιλίας δεύτερο, που ακολούθησε. Άν και ήταν έντεχνο, κατά βάση, ήταν αρκετά τα πιο διαφορετικά κομμάτια, όπως κάποια από Βαμβακάρη και Ψαραντώνη, αλλά και άλλα παραδοσιακά. Όσο προχώραγε η νύχτα, μεταβαλλόταν και το ύφος. Σιγά σιγά προς το πιο λαϊκό, με κορύφωση το “πανηγυρτζίδικο” μέρος του προγράμματος. Ο Κωσταντής με το κλαρίνο του, ο Βαγγέλης με την κιθάρα του και ο Γιώργος με το τύμπανο του κατέβηκαν από την πίστα και ανάμεσα στο κοινό, χωρίς μικρόφωνα, μαζί τους, άρχισαν να παίζουν και να τραγουδάνε παραδοσιακά τραγούδια, όπως τα “Ζαλίζομαι”, “Τα Ξεχωρίσματα”, “Στης Πάργας τον ανήφορο” και “Τί ήθελα και σ' αγαπούσα”. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και πολύ ενθουσιώδης. Όλοι άρχισαν το χορό και το τραγούδι, προκαλώντας έναν πολύ ωραίο “χαμό”, που στιγμάτισε πολύ ευχάριστα τη βραδιά. Το τέλος του πανηγυριού αυτού έγινε με το “Bella ciao”, με τον Κωσταντή στην τρομπέτα και τον Βαγγέλη στο κλαρίνο.
 
kazatz2   Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα τι θα ταίριαζε πιο πολύ από ένα “ρεμπέτικο” κλείσιμο; Μάλλον αυτό σκέφτηκε και το Κουαρτέτο, και έπιασε ο Καζαντζής το μπουζούκι για να ακούσουμε το “Πέντε χρόνια δικασμένος”, “Στου Θωμά το μαγαζί” και να μας καληνυχτίσουν με την “Προσευχή του μάγκα” (Θεέ μου μεγαλοδύναμε). Κλείσιμο ενός πραγματικού μουσικού ταξιδιού από το έντεχνο στο λαϊκό και παραδοσιακό και τέλος στο ρεμπέτικο. Ένα απολαυστικό ταξίδι, διάρκειας σχεδόν τεσσάρων ωρών, που όμως στο τέλος δεν φαινόταν κανείς να θέλει να τελειώσει.
 
   Μία βραδιά που θα μας μείνει  αξέχαστη και που μας κάνει να περιμένουμε με ανυπομονησία την επόμενη εμφάνισή τους στην Θεσσαλονίκη. Για άλλες πόλεις έχουν κάποιες προγραμματισμένες εμφανίσεις, όπως το Σάββατο 28 Δεκέμβρη στην Αγριά Βόλου, την Κυριακή 29 Δεκέμβρη στη Βλάστη Κοζάνης και τέλος, την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στην Αθήνα στο Σταυρό του Νότου.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
 
Quartet
Βαγγέλης Καζαντζής: Φωνή, κιθάρα, σάζι
Κωσταντής Πιστιόλης: Κλαρίνο, γκάιντα, τρομπέτα, καβάλ, φωνή
Διονύσης Μακρής: Κοντραμπάσο, φωνή
Γιώργος Μαγαλιός: Κρουστά
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες