Συναυλίες

Uriah Heep, Chrysilia LiVΕ @ Fuzz

 
   Με μια τρομακτική σκέψη να στριφογυρίζει στο μυαλό μου έφτασα στο Fuzz να απολαύσω για νιοστή φορά μια από τις επιδραστικότατες μπάντες στην ιστορία της ροκ μουσικής. Η δικιά μου εφηβεία απέχει από την ίδρυση των Uriah Heep (1970) όσο απέχει ένας σημερινός έφηβος από την πρώτη διάλυση των Spice Girls (2000). Αυτή η σκέψη μέσα στην ασυμβατότητά της με τα τελούμενα επί σκηνής δεν παύει όμως να αποτελεί ενδεικτικό στοιχείο μιας πολύ ενδιαφέρουσας προσέγγισης του παρευρισκόμενου κοινού σε κάθε συναυλία των Uriah Heep στην χώρα μας, που δεν γνωρίζει σαφές ηλικιακό πλαίσιο. 49 ολόκληρα χρόνια επίδρασης σε νέο και αναζωπύρωσης σχέσεων με το παλαιό κοινό είναι ένα μόνο από τα στοιχεία που κατατάσσουν τους Uriah Heep στο πάνθεον της ροκ ιστορίας.
 
heep1944     heep1945

   Ως εκφραστές του Female Fronted ιδιώματος στη χώρα μας, οι Chrysilia κλήθηκαν να παίξουν ένα πολύ παράξενο ρόλο. Αυτόν του support σε μια από τις πιο ιστορικές μπάντες ενός τελείως διαφορετικού μουσικού πλαισίου. Οι Uriah Heep είναι σαφώς μια “πρωτογενής έννοια”, που περιλαμβάνει πλήθος μεταγενέστερων υποσυνόλων της ροκ ιστορίας. Αυτή όμως η συνεπαγωγική σκέψη δεν ακυρώνει την εν μέρει άστοχη προσέγγιση του billing της βραδιάς. Η βασική μου ανησυχία πάνω στην πρώτη σκέψη μετά την ανακοίνωση της παρουσίας των Chrysilia ήταν ότι αυτό είναι πρωτίστως άδικο για τα ίδια τα παιδιά. Αν αναλογιστεί κανείς το μέσο όρο των ηλικιών και τις μουσικές εμπειρίες αυτού του μέσου όρου, τότε οι Chryslia είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πολύ δυνατό handicap απέναντι σε ένα σχετικά αμαθές ως προς τον ήχο τους κοινό. Προς επικρότησή τους όμως, η παρουσία τους μετρίασε και σχεδόν υπερκέρασε αυτό το handicap. Εξαιρετικές folk μελωδικές γραμμές που παραπέμπουν σε Nightwish αλλά και σε σαφώς πιο κέλτικης επιρροής μπάντες όπως οι Eluveitie, γλύκαναν την αναμονή για τους Uriah heep. Οι Chrysilia έκαναν ξεκάθαρο το ότι η μουσική τους αξίζει περαιτέρω διερεύνησης και η σκηνική τους παρουσία θα μπορούσε να κριθεί ως ιδιαίτερα υποσχόμενη. Το πλαίσιο μιας ογκώδους αισθητικής στα μοτίβα των μεγαθηρίων του ιδιώματος προϋποθέτει πολλά χρόνια sound designing και δομημένης δουλειάς, κάτι που οι Chrysilia αξίζει πραγματικά να πραγματοποιήσουν.

Chrysilia Setlist
Et in Arcadia ego (intro)
The Menalon trail
Arcadia
Altar of Silence
The Mummers’ Dance (Loreena McKennitt cover)
Desperate Wings
By the Gates of Ypsus
   Μετά την τελευταία εμφάνισή τους στη χώρα μας, στα πλαίσια του Over The Wall Festival στο Ηράκλειο της Κρήτης οι Uriah Heep επισκέπτονται την πρωτεύουσα με μια ολοκαίνουργια και ιδιαιτέρως ελκυστική δουλειά, όπως είναι το “Living The Dream”. Μετά το χαμό του Trevor Bolder (bass), οι Heep βρήκαν στο πρόσωπο του Davey Rimmer εκείνον που θα ρίξει το μέσο όρο ηλικίας σε τέτοια επίπεδα, που όλη η μπάντα θα συνεχίσει να μοιάζει όχι απλώς ανταγωνιστική αλλά και επικρατούσα σε πολλούς τομείς της σκηνικής της παρουσίας.
 
heep1946     heep1947     heep1952

   Μια ακόμα εκπληκτική εμφάνιση μετά από 49 χρόνια ύπαρξης είναι απόδειξη ότι μια μπάντα σαν τους Heep μπορεί να ζήσει όσο μένει ζωντανή η κληρονομιά των βασικών μελών της, ακόμα κι αν απέμεινε μόνο ένα από αυτά (βλ. Mick Box). Ο επί 33 χρόνια «νέος» τραγουδιστής των Uriah Heep, Bernie Shaw, είναι ένα κλασσικό παράδειγμα αειθαλούς rock star, που δίνει πάντα τα πάντα. Καμία φωνητική υποχώρηση, ελάχιστα sing alongs, κίνηση και παρουσία εξαιρετική δεδομένης της προχωρημένης ηλικίας και απόδοση τραγουδιών σαν το “July Morning”, που ανασηκώνουν όλη εκείνη την λάσπη αναμνήσεων του σπουδαίου προκατόχου του.

   Οι Uriah Heep μετά από 25 albums έχουν το δικαίωμα να παίξουν ζωντανά ό,τι εκείνοι επιθυμούν. Αξίζουν το σεβασμό μας σε κάθε τους επιλογή και μάλιστα τον αξίζουν ακόμα περισσότερο όταν έχουν τη διάθεση να δημιουργούν νέα και όμορφα πράγματα, όταν θα μπορούσαν απλά να περιοδεύουν είτε με επετειακές ταμπέλες είτε με Best of επιλογές. Ναι, το playlist αυτή τη φορά ήταν γεμάτο από νέα τραγούδια. Μερικά από αυτά κοιτούν κατάματα τον κατάλογο των ύμνων του παρελθόντος αλλά αναπόφευκτα δημιουργούνται και στοιχεία πτώσης στην πορεία της ζωντανής εμφάνισης, όταν έστω και ενδόμυχα γνωρίζεις ότι κάθε νέο τραγούδι παίρνει την θέση ενός τραγουδιού που μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά για εσένα, για τα παιδικά, εφηβικά, ενήλικα χρόνια σου. Ευτυχώς οι Heep γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τα όρια, εντός της οποίας αυτή η σκέψη δεν θα γίνει βάρος για τους ίδιους και το κοινό τους. Λίγες δόσεις ιστορίας (“Return To Fantasy”) με ένα Best of εκτεταμένο κλείσιμο, φιλτράρουν ιδανικά της μέτριες στιγμές των επί δοκιμή “Waters Flowin’” και “Rocks In The Road”.
 
heep1949     heep1950

   Το εις την αιωνιότητα διευρυμένο “Look At Yourself” και αυτός ο οξύς ήχος του Hammond στα χέρια του Phil Lanzon, είναι ένας πίνακας εννοιών της rock και hard rock ιστορίας που ζωντανεύει σε κάθε νότα του Shaw, σε κάθε κίνηση του χεριού του Box, σε κάθε στίχο του Byron. Μετά από 7-8 φορές (χάνεις κάποια στιγμή το λογαριασμό) που έχω βρεθεί απέναντι σε αυτή την μπάντα, μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι κάθε τους παρουσία καθρεφτίζει αυτό που κατάλαβα - ευτυχώς - νωρίς στη ζωή μου. Το Rock είναι μια μουσική για νέους που τους κρατά για πάντα νέους. Ακούς, παππού;
 
heep1951     
 
Uriah Heep Setlist
Grazed By Heaven
Return To Fantasy
Living The Dream
Too Scared To Run
Take Away My Soul
Knocking At My Door
Rainbow Demon
Waters Flowin'
Rocks In The Road
Gypsy
Look At Yourself
July Morning
Lady In Black
Encore
Sunrise
Easy Livin'
 
Δημήτρης Μπάρμπας
Φωτό: Εβελίνα Γερακίτη
 
heep1953
 
Joomla Social by OrdaSoft!