Συναυλίες

Tiger Lillies feat. Opera Chaotique @ Principal Club Theater, 08-12-2013

 
   Η πολυαναμενόμενη συναυλία των Tiger Lillies έλαβε χώρα στο Principal Club Theater (Αποθήκη του Μύλου). Μία αρκετά σκοτεινή συναυλία, με άνοιγμα από τους έλληνες, Opera Chaotique.
 
tiger3   Γύρω στις 21:00 βγήκαν επί σκηνής οι Opera Chaotique. Ο Tennorman και ο Voodoo Drummer μας διηγήθηκαν την εναλλακτική ιστορία της Κάρμεν στην χαοτική τους όπερα. Με την αμεσότητα και τους αυτοσχεδιασμούς που μας έχουν συνηθίσει, μπλέξαν την Τόσκα με τον Δον Ζουάν και την Κάρμεν με το Φάντασμα της όπερας σε μία ενιαία ιστορία, ένα απολαυστικό ψηφιδωτό. Ακόμα και ο Δίας έχει την τιμητική του στην όπερα τους. Με πολύ κέφι, ο Tennorman, ο αφηγητής της ιστορίας, κατάφερε από την αρχή να κάνει όλο το κοινό μία παρέα, στην οποία φάνηκε από το χειροκρότημα αποχαιρετισμού τους, για να παραχωρήσουν τη σκηνή στους Tiger Lilies, το πόσο τους άρεσε το πρόγραμμα τους. Μία πολύ ταιριαστή αρχή για τους Tiger Lilies και τα σκοτεινά τους παραμύθια.
 
   Ήταν 10 ακριβώς όταν βγήκαν επί σκηνής οι Tiger Lilies. Το κοινό από κάτω αδημονούσε, περιμένοντας να εμφανιστούν. Το Principal Club Theater ασφυκτικά γεμάτο από πάνω, με τους ορθάτους, μέχρι κάτω, με αυτούς που είχαν κλείσει τραπέζι.
 
tiger   Διάφορες ηλικίες και διαφορετικά είδη ανθρώπων σε στυλ αλλά και σε μουσικά ακούσματα. Θα έλεγε κανείς για τους Tiger Lilies πως έχουν βγει μέσα από χολιγουντιανή ταινία με θέμα το προπολεμικό cabaret. Άκρως θεατράλε η εμφάνιση του συγκροτήματος, όπως κάθε φορά άλλωστε. Τα πρόσωπά τους τρομακτικά βαμμένα, ώστε να περνάνε πιο προκλητικά και έντονα τα τραγούδια τους.
 
   Ο φωτισμός κάθε τόσο, παράλληλα με τις μελωδίες, σε παρέδιδε σε μια καινούργια ιστορία που είχε να κάνει με ανθρώπους κοινωνικά αποκλεισμένους, περιθωριακούς, ναρκομανείς, πόρνες, εγκληματίες.
 
   Αθυρόστομοι και κυνικοί σε όλα τους τα κομμάτια, αλλά με μια μελωδία και ένα θέμα τόσο χαρούμενο σε νότες που ξεχνιόσουν και χανόσουν στο χορό, λες και είσαι μικρό παιδάκι και απλά γεύεσαι τη στιγμή του ρυθμού.
 
tiger4   Αναρωτιόμουν σε όλη την διάρκεια του σόου τους αν στην πραγματικότητα είναι παρανοϊκοί ή απλώς μπαίνουν πάρα πολύ καλά στο ρόλο τους επί σκηνής. Παρατηρούσα παράλληλα και την αμηχανία του κοινού από κάτω που κάθε τόσο αποθέωνε την μπάντα. Οι πρώτες θέσεις μπροστά στα τραπέζια ήταν πιασμένες από φανατικούς fans των Tiger Lilies και μάλιστα, υπερ του δέοντος εκφραστικούς. Παραδείγματος χάριν, ένας άντρας λεπτός, μετρίου αναστήματος δεν σταμάτησε λεπτό να φωτογραφίζει τα μέλη της μπάντας και δεν σταμάτησε λεπτό να τους στέλνει φιλιά και να τους αποθεώνει με διάφορα κοσμητικά επίθετα, και στα ελληνικά και στα αγγλικά.
 
   Όλα τα κομμάτια τους μπορούν άνετα να σε παρασύρουν και να εκδηλώσεις πτυχές του εαυτού σου που ίσως δεν γνώριζες. Στην άγρια μορφή τους φυσικά. Επαγγελματίες στο είδος τους χωρίς να χάσουν στιγμή, λεπτό από το προγραμματισμένο τους ρεπερτόριο. Τα παλαμάκια και οι επευφυμίες δεν σταμάτησαν. Ήταν μοναδική εμπειρία. Οι Tiger Lilies νομίζω πως ήταν η πρώτη τους φορά που μαζέψανε τόσο πολύ κοινό στη Θεσσαλονική.
 
tiger5   Όταν έφτασε η ώρα που φτάνανε προς το τέλος, το κοινό ζητούσε με όλη του τη δύναμη να ξαναβγούν. Φυσικά και βγήκαν και στο encore είπαν τέσσερα τραγούδια, δύο από αυτά που τα γνώριζα ήδη ακούγοντας τα στο σπίτι ήταν, "Gypsy Romans" και "Cruck of doom". Παίξανε πάρα πολλές διασκευές τις οποίες δεν μπορούσες να τις αναγνωρίσεις κατευθείαν μιας και έτσι όπως το προσαρμόζουν στο είδος τους και στο στυλ τους ξεγιελιέσαι εύκολα και νομίζεις πως είναι δικό τους.
 
   Το εναλλακτικό καμπαρέ που παρουσιάζουν παραμένει κάθε φορά φρέσκο, όσο παλιό και αν είναι πλέον το συγκρότημα τους. Και όπως είπε και η Άννα Καραταγλίδου στο αφιέρωμα που έγραψε για τους Tiger Lilies, "παραφυλούν στο σκοτάδι παρέα με τις μουσικές τους, περιμένοντας να χάσεις το στενό και να βρεθείς στα μονοπάτια του δικού τους μυστηρίου".
 
 Μοναδικό θέαμα που πιστεύω ότι όλοι πρέπει να πάνε μια φορά να το παρακολουθήσουν.
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Φωτογραφίες: Στεφανία Διακάκη
 

Opera Chaotique
Tenorman (Γιώργος Τζουβάρας)
Voodoo Drummer (Χρίστος Κουτσογιάννης)
 
Tiger Lilies

Martyn Jacques-Vocals, Accordion
Adrian Huge-Drums, Percussion, Toys
Adrian Stout-Contra Bass, Musical Saw, Theremin, Vocals

Joomla Social by OrdaSoft!