Συναυλίες

Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου 20-10-2012 Live @ Love Casual Living, Θεσσαλονίκη

 

   mikroutsikosantwnopoulou 28Ο Θάνος Μικρούτσικος, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ένα πιάνο, επί σκηνής, στο Love Casual Living στη Θεσσαλονίκη. Ένα πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια του ιδίου αλλά και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών, “με λιτή αλλά όχι φτωχή ενορχήστρωση”, όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο ίδιος, προλογίζοντας την παράσταση που παρακολουθήσαμε.

   Σε ένα γεμάτο Love Casual Living, που παρόλο τον πολύ κόσμο, κατάφερε να δημιουργηθεί μία ωραία ατμόσφαιρα, χωρίς να υπάρχουν δυσαρεστημένοι λόγω θέσης ή λόγω  πολυκοσμίας. Παρ' όλη την μεγάλη προσέλευση του κόσμου, κάτι που ήταν φυσικά αναμενόμενο, λόγω της μίας και μοναδικής εμφάνισης του σχήματος στη Θεσσαλονίκη, επετεύχθη να πραγματοποιηθεί ομαλά, από κάθε άποψη, η παρουσίαση του προγράμματος, σε ευχάριστο κλίμα.
 
   mikroutsikosantwnopoulou 12Με το Θάνο Μικρούτσικο στο πιάνο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου να ερμηνεύει με το μοναδικό της τρόπο αγαπημένα τραγούδια, παρακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα δύο μερών. Το πρώτο μέρος αποτελείτο από τραγούδια, κυρίως από τον περασμένο αιώνα, του συνθέτη, και κάποια πιο καινούρια από την κοινή τους δισκογραφία, με εξαίρεση να αποτελούν η “Αθανασία” του Μάνου Χατζιδάκι, το “Πώς να σωπάσω” του Σταύρου Ξαρχάκου και ένα από ταινία του Pedro Almodovar, το “Eres todo”. Αναμενόμενο και προσδοκώμενο ήταν το κλείσιμο του πρώτου μέρους με αγαπημένα τραγούδια από τον “Σταυρό του Νότου”. Το δεύτερο μέρος, πιο ρυθμικό και με μεγαλύτερες εντάσεις, με τραγούδια του ιδίου αλλά και κάποια άλλων, όπως του Σταμάτη Κραουνάκη και του Βασίλη Τσιτσάνη. Η θεματολογία των τραγουδιών που επιλέχθηκαν, φανερά επηρεασμένα από τους δύσκολους καιρούς που περνάει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Πολιτικοποιημένα και με κοινωνική ευαισθησία.

   Φυσικά, από το πρόγραμμα δεν μπορούσαν να λείπουν οι ιστορίες του Θάνου Μικρούτσικου για κάποια τραγούδια, τί σημαίνουν για αυτόν, πώς τα έγραψε ή για κάποια σχόλια που έγιναν για αυτά. Όπως, ακόμα, και οι αυτοσχεδιασμοί του στο πιάνο, γεμάτοι από τη γνωστή ένταση του δημιουργού. Έκπληξη της βραδιάς ήταν η παρουσία του, χρόνια συνεργάτη του, Κώστα Θωμαΐδη, στο κοινό, ο οποίος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του έγινε, και ερμήνευσε την “Πιρόγα” και τη “Ρόζα”.

   mikroutsikosantwnopoulou 22Μία πολύ όμορφη βραδιά, με τη Ρίτα Αντωνοπούλου να δίνει τον καλύτερο εαυτό της στην ερμηνεία των τραγουδιών και στη σκηνική της παρουσία, με συνοδεία μόνο του πιάνου, κάτι το οποίο δημιούργησε ένα πολύ ωραίο αποτέλεσμα. Ένα πρόγραμμα, που θα ταίριαζε άνετα σε μία μπουάτ του παλιού καιρού, που όμως, κατάφερε και στήθηκε πολύ όμορφα και στον μεγάλο χώρο του Love Casual Living. Το αποχαιρετιστήριο χειροκρότημα του κοινού, παρατεταμένο και ενθουσιώδες, επιβεβαίωσε την καλή δουλειά που έγινε. Και ο αποχαιρετισμός των καλλιτεχνών προς τον κόσμο, με τον ασπασμό του ντοσιέ με τα τραγούδια του, από τον Θάνο Μικρούτσικο, και την υπόκλιση τους προς το κοινό τους, έδειξε την συγκινησιακή φόρτιση που ήταν καθολική στην αίθουσα. Ένα σχήμα, το οποίο, αν μου ξαναδοθεί η ευκαιρία, θα ξανά παρακολουθούσα με ευχαρίστηση.

   Είναι το σχήμα το οποίο επέλεξαν να παρουσιάσουν αυτό το χειμώνα. Μία χειμωνιάτικη περιοδεία, που ξεκίνησε από την Καβάλα στις 18 Οκτωβρίου, έκανε μία στάση στην Ξάνθη, στις 19, και στις 20 Οκτωβρίου το απολαύσαμε στην Θεσσαλονίκη. Το συνολικό πρόγραμμα των σταθμών της περιοδείας δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

   Κάποιες επόμενες εμφανίσεις θα είναι: 3/11 στον Πειραιά, στο “PASSPORT”, 7/11 στην Χαλκίδα, στην “ΟΔΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ”, 9/11 στο Aγρίνιο στην “ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ”, 10/11 στη Λευκάδα, στην “ΑΡΤΗΡΙΑ”, 17/11 στην Ηλιούπολη στο “ΡΥΘΜΟΣ-STAGE”, 23/11 στη Zάκυνθο, στο “KOKΚΙΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ”, 24/11 στο Κατάκολο του Πύργου Ηλείας, και 1/12 στην Ηλιούπολη, στο “ΡΥΘΜΟΣ-STAGE”

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες : Χριστινα Κεχαγιά
 
mikroutsikosantwnopoulou 14
Joomla Social by OrdaSoft!