= Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου, 13/03/2013 @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Θάνος Μικρούτσικος, Ρίτα Αντωνοπούλου, 13/03/2013 @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
   Περίμενα πως και πως να αρχίσει η βραδιά. Ήθελα τόσο πολύ να ακούσω τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου γιατί ήξερα πως θα είναι κάτι πολύ καλό. Η Μαύρη Τρύπα κατάμεστη από νωρίς με ανθρώπους κάθε ηλικίας. Κόσμος παντού, ακόμα και στα σκαλιά, περιμέναμε υπομονετικά την έναρξη.
 
mikrant2   Ώρα 22.24, στη σκηνή ο Θάνος Μικρούτσικος μόνος του μπροστά στο μικρόφωνο να μας καλωσορίζει και καλησπερίζει με τον «Άμλετ της βροχής». Δυνατό χειροκρότημα τον αγκαλιάζει, καθώς μας χαιρετά, μας ευχαριστεί για την παρουσία μας και αναφέρεται σε δύο σπουδαίους ανθρώπους του ελληνικού πενταγράμμου, τον Άλκη Αλκαίο και τον Δημήτρη Μητροπάνο, που θα βρίσκονται πάντα στις καρδιές μας. Στη σκηνή τώρα και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Μαζί στο Ανεμολόγιο. Τί να πω για τη φωνή της… Ζεστή, πηγαία, άκρως συναισθηματική. Κάθε νότα, κάθε στίχος έβγαινε από μέσα της. Από την ψυχή της. Κάθε τραγούδι το έκανε δικό της με έναν μοναδικό τρόπο, παρέα με τον Μικρούτσικο να «κεντάει» στα πλήκτρα. Κανένα του τραγούδι δεν είναι πάντα το ίδιο. Ο αυτοσχεδιασμός είναι στο αίμα του. Συνέχεια με δύο τραγούδια βασισμένα σε στίχους του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Άννα μην κλαις», «Η μπαλάντα του έμπορα». Συνεχίζει η Ρίτα την εκπληκτική της ερμηνεία «Τους έχω βαρεθεί» και αμέσως μετά ο Θάνος Μικρούτσικος τραγουδά «Για τον φτωχό Β.Β» κι έτσι κλείνει ο κύκλος με τα τραγούδια με πολιτική αναφορά. Ρίτα Αντωνοπούλου ξανά στο μικρόφωνο, απόλυτα δοτική. «Πίσω μη μ’ αφήνεις», «Πιτσιρικάς», «Άμστερνταμ», «Μία πίστα από φώσφορο», «Μικρή πατρίδα», «Άμλετ της Σελήνης».
 
mikrant3   Βρισκόμαστε στα μέσα του προγράμματος και ο Θάνος Μικρούτσικος μας παρουσιάζει το συγκρότημα «Αρμός», με την εξής φράση: «Το νέο είναι αυτό που έρχεται μετά από αυτό που καθιερώθηκε». Τέσσερεις μουσικοί που έχουν αφετηρία και βάση τους την Κρήτη, ξεκινούν με ένα τραγούδι σε σύνθεση του Θ. Μικρούτσικου. «Σαν πλανόδιο τσίρκο». Έπονται τέσσερα δικά τους τραγούδια - το ένα παρέα με τη Ρίτα – καθώς και δύο τραγούδια από τον συμπατριώτη τους και αξέχαστο, Νίκο Ξυλούρη. Όμορφα λόγια και μουσικές. Κατά τη γνώμη μου, αξίζουν προσοχή και ακρόαση.
 
   Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, επανέρχονται στη σκηνή ο Θάνος Μικρούτσικος και η Ρίτα Αντωνοπούλου. Δε θα μπορούσαν να λείπουν από το πρόγραμμα, τραγούδια από τον «Σταυρό του νότου»: «Αρμίδα», «F.G.Lorca», «Καραντί» «Μαχαίρι», «Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής» και οι «7 νάνοι στο s/s Cyrenia» όπου είχαμε την τύχη να απολαύσουμε τον Μικρούτσικο σε έναν εξαιρετικό αυτοσχεδιασμό ως εισαγωγή.
 
   Πραγματικά, έδωσε όλη του την ψυχή πάνω στα πλήκτρα. Σηκώθηκε, πήγε σε μιαν άκρη της σκηνής αποκαμωμένος και εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να τον χειροκροτούμε με όλη μας τη δύναμη. Εμείς χειροκροτούσαμε τον Θάνο, ο Θάνος χειροκροτούσε εμάς.
 
mikrant4   Η αεικίνητη Ρίτα Αντωνοπούλου ξανά πάνω. «Σ’ ακολουθώ» του Μάνου Λοϊζου , με συνοδεία του κόσμου. Δε σταματήσαμε να τραγουδάμε σε κανένα κομμάτι. Ήμασταν μια μεγάλη παρέα. Πριν αρχίσει να παίζει στο πιάνο του κάθε τραγούδι, ο Μικρούτσικος πάντα είχε και έναν πρόλογο. Μια μικρή ιστορία ή κάτι να μας πει που να αφορά αυτό που θα ακούσουμε. «Το επόμενο τραγούδι αποδεικνύει πως οι καλύτεροι συνθέτες στην Ελλάδα, είναι οι χοντροί συνθέτες» . Σταμάτης Κραουνάκης και «Αυτή η νύχτα μένει» από τη ζεστή φωνή της Ρίτας. Μαγεία… Απλά!
 
   Πόσο όμορφο είναι όταν δύο καλλιτέχνες εκτιμούν ο ένας τον άλλο και συμπορεύονται με αλληλοσεβασμό. Στο τέλος κάθε τραγουδιού χειροκροτούσαν και εμάς, αλλά και ο ένας τον άλλο. Εμένα αυτό πάντα μου κάνει πολύ καλή εντύπωση. Συνεχίζω όμως με τα κομμάτια που μας χάρισαν και γέμισαν την όμορφη τούτη νύχτα. «Αχάριστη» του Β. Τσιτσάνη με τον ενεργό ρόλο του κοινού σε θέση τραγουδιστή. Ο Θάνος στην καθοδήγηση κι εμείς στην ερμηνεία. Το «Ερωτικό» και η «Ρόζα» δε θα μπορούσαν να απουσιάζουν από το πρόγραμμα. “Βάλαμε φωτιά στα φρένα και μας έμεινε το γκάζι…” τραγουδά η Ρίτα Αντωνοπούλου, ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος σηκώνεται από το πιάνο και έχοντας στην αγκαλιά του τη Ρίτα, αρχίζει τις χορευτικές φιγούρες!! Μεγάλα κέφια!
mikrant
   Τελευταίο τραγούδι η «Θεσσαλονίκη» του Ν. Καββαδία, λίγο πριν τις 2. Δεν ήθελα να τελειώσει. Δεν κατάλαβα πώς πέρασε η ώρα και δεν το χόρτασα. Δεν τους χόρτασα. Έβλεπα γύρω μου πρόσωπα γεμάτα ευχαρίστηση. Στα χείλη μου ζωγραφισμένο ένα τεράστιο χαμόγελο και αποχωρώ…

Σάλιαρη Γεωργία
Φωτογραφίες: Αιμιλία Κουγιουμτζόγλου
 
Το συγκρότημα «Αρμός» αποτελείται από τους μουσικούς:
Λευτέρης Μουρτζάκης: φωνή
Γιάννης Κιαγιαδάκης: ηλεκτρικό μπάσο
Μάνος Σμαργιανάκης: κιθάρα – φωνή
Απόστολος Ξυριτάκης: πλήκτρα
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες