= Tarja Turunen & Meden Agan
Συναυλίες

loogoo

Tarja Turunen & Meden Agan

 tarja3

 
28-1-2012 Live @ Principal club, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

   tarja2Η τελευταία συναυλία στο χώρο του Principal δε θα μπορούσε να είναι “άλλη μια συναυλία”! Κάτι για το οποίο φρόντισαν οι υπεύθυνοι και μας έδωσαν τη δυνατότητα να δούμε τη Φινλανδή diva το βράδυ του Σαββάτου. Τελευταία βραδιά στη θέση που ξέρετε το Principal club, διότι από αρχές Φεβρουαρίου ο χώρος μεταφέρεται στο Μύλο, κάτι που λύνει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα της πρόσβασης. Μέχρι και το Σάββατο, το κοινό εξυπηρετούσαν λεωφορεία, τα οποία εκτελούσανε τη συγκεκριμένη διαδρομή.

   Η βραδιά ξεκίνησε λίγο μετά τις 21:30 με τους Meden Agan να εμφανίζονται στη σκηνή ακριβώς την ώρα που μπήκα στο χώρο, συγχρονισμός που μου έφτιαξε τη διάθεση. Το female fronted συγκρότημα απ' την Αθήνα κατάφερε, στην περίπου μισή ώρα που ήταν στη σκηνή, να προετοιμάσει το, ήδη ζεστό, κοινό (παρά το τσουχτερό κρύο έξω) για τη συνέχεια με τη “θεά” όπως χαρακτηριστικά αποκάλεσε την Tarja η τραγουδίστρια τους, Ηλιάνα. Το πρώτο μισό του set τους αποτελούνταν κυρίως από τραγούδια βασισμένα σε οπερετικά φωνητικά, ενώ η συνέχεια έγινε με ελαφρώς πιο “κλασικό” ήχο. Παίξανε κυρίως δικά τους τραγούδια από το ντεμπούτο τους, "Erevos Aenaon", τα οποία το κοινό δέχτηκε σχεδόν με όση χαρά δέχτηκε και τη διασκευή τους στους Within Temptation ("Stand My Ground").

tarja6   Ο κόσμος από ώρα είχε γεμίσει το Principal, ακόμα και τον όροφο, και η ατμόσφαιρα στα περίπου τρία τέταρτα της αναμονής ήταν αρκετά ευχάριστη και θορυβώδης απ' τις κουβέντες των οπαδών. Η αρχή της εμφάνισης της Tarja έγινε με το "Boy and the Ghost" απ' τον προηγούμενό της δίσκο, "My Winter Storm", απ' τον οποίο επίσης είπε και μερικά ακόμα όπως το "I Walk Alone", το οποίο όλο το κοινό ευχαριστήθηκε και τραγούδησε στο ρεφρέν. Το μόνο που φάνηκε να λείπει απ' αυτή τη συναυλία ήταν η διάρκεια, καθώς στα δεκαέξι τραγούδια που παίχτηκαν υπήρχαν τα πάντα : καινούρια και παλιά, κάποια που δεν έχουν κυκλοφορήσει ακόμα (μας άφησαν ποικίλες εντυπώσεις), μερικά άλλα από τις μέρες της με τους Nightwish ("Bless the Child"), αλλά και ένα όμορφο ακουστικό μέρος στο οποίο ακούσαμε και το "Sing For Me" μεταξύ άλλων. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που περίμεναν να ακούσουν λίγα παραπάνω τραγούδια, όπως έγινε κατανοητό από τις ηχηρές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της αποχώρησης, αλλά σίγουρα κανείς δεν έφυγε απογοητευμένος.

tarja7   Στην επονομαζόμενη What Lies Beneath Final Tour 2012, μέρος της οποίας υπήρξαν οι εμφανίσεις της σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα αντίστοιχα, στο πλευρό της Φιλανδής και επάνω στη σκηνή βρέθηκαν ο Alex Scholpp στην κιθάρα (πρώην μέλος των Farmer Boys), ο Kevin Chown στο μπάσο, ο οποίος έχει παίξει με Tony MacAlpine, Artension, Cosmosquad και δεκάδες άλλες μπάντες (παλιός κολλητός και συνοδοιπόρος του ντράμερ της Tarja Turunen, από τις ημέρες, στα μέσα της δεκαετίας του '90, κατά τις οποίες οι δυο τους διέμεναν στο Los Angeles παλεύοντας για την επιβίωσή τους), στα πλήκτρα ο Christian Kretschmar, που παίζει με τον γνωστό καλλιτέχνη Schiller και φυσικά ο Mike Terrana στα τύμπανα, το drum kit του οποίου δεν ήταν στη γνώριμη θέση του, πίσω από όλους, αλλά μπροστά στη σκηνή στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους μουσικούς. Κατ'αυτόν τον τρόπο συνηθίζεται αρκετές φορές να στήνονται τα τύμπανα κατά τη διάρκεια εμφανίσεων συγκροτημάτων σε drum clinics, διότι διευκολύνει το κοινό να παρακολουθεί τι ακριβώς παίζει ο εκάστοτε μουσικός. Ο Mike Terrana, ένας απ' τους καλύτερους και πιο καταξιωμένους drummer της metal σκηνής μας, με πλήθος συνεργασιών με μεγάλα ονόματα κι όχι μόνο στο βιογραφικό του (Rage, Tony MacAlpine, Axel Rudi Pell, Artension, Masterplan κ.α.) αποτελεί τα τελευταία χρόνια αναπόσπαστο μέρος των ζωντανών εμφανίσεων της Tarja Turunen. Με την ικανότητα, την εμφάνισή (λεπτή μοϊκάνα με ξυρισμένο το υπόλοιπο κεφάλι) και τη δύναμη που παίζει, δίνει την εικόνα πως κάποιο “κτήνος” είναι πίσω από τα πολλά πιατίνια και τύμπανα. Κάτι που δε δυσκολεύτηκε να μας αποδείξει στο solo του, περίπου μετά το πέμπτο τραγούδι. Ξεφτίλισε τα drums διατηρώντας στο ακέραιο το γρήγορο ρυθμό του διπέταλου για πάνω από ένα λεπτό, ενώ παράλληλα τα μάτια μας προσπαθούσαν να προλάβουν τα χέρια του. Solo που συνεχίστηκε σε μικρότερη διάσταση απ' όλο το συγκρότημα ώσπου λίγα λεπτά αργότερα μπήκε και η Φινλανδή και συνέχισαν όλοι μαζί στο "Little Lies", για να το διαδεχθεί το "Into The Sun" και μετά να ξεσηκωθεί για τα καλά το κοινό με το αγαπημένο "Bless The Child".

   Άξιο αναφοράς είναι το ότι η Tarja δεν αρκέστηκε στο “ευχαριστώ” και είπε, με μικρή δυσκολία έστω, αρκετές παραπάνω φράσεις στα ελληνικά. Στο τέλος της συναυλίας αρκετά άτομα απ' το κοινό προσέφεραν διάφορα μικρά δωράκια και λουλούδια στην καλλιτέχνιδα. Μία αρκετά όμορφη βραδιά, κατάλληλη για το “κλείσιμο” αυτής της σκηνής, με μια συναυλία η οποία κατάφερε να με πείσει (μιας και δεν είμαι ο πιο τρελαμένος οπαδός) γιατί αρέσει τόσο πολύ αυτό που κάνει η Tarja Turunen. Έδωσε την υπόσχεση, πως δε θα αργήσει να επιστρέψει, κάτι που πιθανότατα θα γίνει μετά την κυκλοφορία του επόμενου δίσκου της, μέσα στα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό κοινό αναμφίβολα θα την περιμένει!

Δημήτρης Όρλης
Επιμέλεια : Μίλτος Λυμπιτσούνης

tarjafinal
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες