Συναυλίες

Σωκράτης Μάλαμας live @ Στρατόπεδο Κόδρα (Καλαμαριά), 02-07-2014

malam4 
  
   Στρατόπεδο Κόδρα….χχχμμμμ….αυτή ήταν η πρώτη μου σκέψη όταν έμαθα ότι ο Σωκράτης Μάλαμας θα εμφανιστεί εκεί φέτος. Είμαι από τις ακροάτριες του, που έχουν συνηθίσει να τον ακούν και τον βλέπουν αμφιθεατρικά από κάποιο υπαίθριο θέατρο. Χθες το βράδυ, φτάνοντας εκεί, έμεινα έκπληκτη πως ένας τόσο στενός δρόμος μπορεί να φιλοξενήσει τόσο πολύ κόσμο!!! Μουσική λαοθάλασσα πλημμύρισε το παλιό στρατόπεδο, άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 15 χρονών μέχρι 65, υπομονετικά, στην ουρά και μετά στο κυνήγι μιας καρέκλας ή μιας θέσης μπροστά, για να ακούσουν όλοι τον αγαπημένο τους «Σωκρατάρα». Μπορεί η ζέστη και η υγρασία να ξεκούρδιζαν και σταμάτησαν για μερικά λεπτά τη συναυλία, ο χώρος να μην είναι ο ομορφότερος και ο πιο κατάλληλος, αλλά η χθεσινοβραδινή συναυλία ήταν μία από τις ομορφότερες του καλοκαιριού. Ο Σωκράτης Μάλαμας, είχε κέφια! Που σημαίνει ότι οι θαυμαστές του από κάτω θα περνούσαν καλά. Και έτσι συνέβη…
 
malam   Βομβαρδισμός από παλιά τραγούδια για τα οποία ο κόσμος, μαζί κι εμείς φυσικά, διψούσε να τα απολαύσει ξανά… Τα παιδιά μες την πλατεία, το ατέλειωτο τσιγάρο της μοναξιάς που μας κερνάει εννίοτε, το γράμμα, ο διάφανος, τα μεταξωτά και χίλια μύρια ακόμα βγήκαν από τα τάστα της κιθάρας του κι ήρθαν να μας ανταμώσουν. Όλοι κάνουμε τις αμαρτίες μας για να μπορούμε μετά να μετανιώνουμε, μεγάλο στίχο μας έχει χαρίσει ο εν λόγω συνθέτης. Μία μόνο μικρή κοιλιά στο πρόγραμμα του, η εκτέλεση καινούριων του κομματιών. Ο κόσμος δεν έχει προλάβει ακόμα να τα αφομοιώσει, να τα μάθει, να τα αγαπήσει και να τα τραγουδήσει και γι’ αυτό ίσως πάγωσε λίγο παραπάνω εκείνη τη στιγμή. Αλλά ο Μάλαμας δεν είναι τυχαίος, ήρθε ακριβώς μετά «το χρόνο να λαβώσει» και να μας ανταμείψει για την αναμονή. Τόσες διαφορετικές ηλικίες, τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι ο ένας δίπλα στον άλλον, όρθιοι απολαμβάνουν ο καθένας για τους δικούς του λόγους, τα τραγούδια που μας έχει χαρίσει τόσα χρόνια ο τραγουδοποιός. Όμορφο κράμα οι άνθρωποι που ενώνονται από τη μουσική! Η μαγεία του ήχου επιβάλλει στις ζωντανές εμφανίσεις του Σωκράτη Μάλαμα τη δική της ροή.
 
malam3   Η συναυλία ξεκίνησε στην ώρα της όλως περιέργως και κράτησε ένα γεμάτο τρίωρο. Ο Μάλαμας στις εμφανίσεις του κάθε φορά τιμά τον Θανάση Παπακωσταντίνου. Σαν τον «Διάφανο», και σαν το «Κάτω από το μαξιλάρι» δεν έχει. Είναι συνήθεια που έγινε λατρεία με το πέρασμα των χρόνων. Ωστόσο αρκετός ντόρος πλέον γίνεται και για τον Φώτη Σιώτα. Εντάξει ξεκάθαρα είναι ένας εκπληκτικός βιολιστής με διαφορά ο οποίος μας απέδειξε ότι μπορεί και να τα λέει κιόλας. Όποτε τραγουδάει το «Σαν παιδί» ειλικρινά κάθε φορά μα κάθε φορά πηγαίνω τόσο βαθιά στις σκέψεις μου και στις αναμνήσεις μου που τρομάζω και εγώ η ίδια ακόμη.
 
   Η Λαμπρινή Καρακώστα πιστή στα ραντεβού της με τους Μαλαματικούς βάζει το δικό της λιθαράκι στα μουσικά τούτα καλοκαιρινά ταξίδια. Έβαλε τα μεταξωτά, μετά έπιασε βροχή , και ύστερα ο Σωκράτης πάτησε πόδι και είπε πως θέλει ανοιχτά παράθυρα να μπαίνει καθαρός αέρας.
 
malam2   Δεν ξέρω κατά πόσο πια έχει καταντήσει γραφική ή μη η ανταπόκριση συναυλίας του Μάλαμα. Σίγουρα κάθε χρόνο και ιδίως τα καλοκαίρια θέλουμε όλοι τον Μάλαμα μας!Μη κρυβόμαστε τώρα! Μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια παίδες.
 
   Το ραντεβού του ο Σωκράτης Μάλαμας το ανανεώνει για το φεστιβάλ στην λίμνη Βόλβη, στο Σταυρό.
 
   Καλά μουσικά ταξίδια του ευχόμαστε και να ανταμώσουμε σύντομα!
 
Κατερίνα Βλαντώνη
Δέσποινα Τσορμπατζίδου

 

Joomla Social by OrdaSoft!