Συναυλίες

Scorpions, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών LiVE @ Παναθηναϊκό Στάδιο

 
   Στην ανακοίνωση μιας επανεμφάνισης των Scorpions στη χώρα μας, οι αντιδράσεις είναι ως επί το πλείστον καυστικές. Αυτή τη φορά υπήρξαν δύο νεωτεριστικά φίλτρα. Η ανακοίνωση μια εμφάνισης των Scorpions στο Παναθηναϊκό στάδιο, με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Αυτός ο δεύτερος παράγοντας ξύπνησε μεγαλεπήβολα όνειρα. Πολύ γρήγορα καταποντίστηκαν όταν έγινε ανακοινώσιμο ότι οι Scorpions θα εμφανιστούν όχι μαζί αλλά με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Η απευθείας μετάφραση είναι ότι δεν επρόκειτο για συνύπαρξη, αλλά για μια μορφή support act. Κι όμως αυτοί οι δύο παράγοντες αρκούσαν για να γεννήσουν ένα τέτοιο promo της συναυλίας που αύξησε τους κάτι παραπάνω από 10.000 θεατές στην Πλατεία Νερού σε παραπάνω από 60.000 στην αποψινή συναυλία του Παναθηναϊκού σταδίου.
 
scorpions662
   Όντας πιστός υποστηρικτής αυτής της μπάντας και ταγμένα επιθετικός σε οποιαδήποτε νύξη υποτίμησης λόγω της συνήθειας, δεν μπορώ παρά να χαμογελάσω λίγο ειρωνικά μπροστά στο “Once In A Lifetime” τίτλο που έφερε το event. To Καλλιμάρμαρο έχει υποδεχτεί μερικά από τα σπουδαιότερα μουσικά κι όχι μόνο events αυτού του τόπου τις τελευταίες δεκαετίες κι ελάχιστα από αυτά κατάφεραν να ξεχαστούν γρήγορα.

   Αυτό το αποψινό δεν είναι μέσα σε εκείνα για μερικούς λάθος λόγους. Μια από τις αθλιότερες διοργανώσεις ως προς την είσοδο του κόσμου στο χώρο αλλά και την εύρεση των διακεκριμένων θέσεων έμελλε να “χαλάσει” τη διάθεση ακόμα και του πιο υπομονετικού θεατή. Ώρες προσμονής σε κάποια ουρά , δίχως καμία έννοια ευθύνης λόγω αργοπορίας των θεατών, οδήγησαν σε απελπισία αλλά και σοβαρή πιθανότητα πολλές χιλιάδες κόσμου να χάσουν ένα μέρος της συναυλίας. Η Κρατική Ορχήστρα είχε ήδη ξεκινήσει όταν φωνές αντιδράσεων οδήγησαν στην απόφαση για ελεύθερη είσοδο, που έφερε εκατοντάδες καινούργια προβλήματα. Κάτοχοι διακεκριμένων εισιτηρίων δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν τη θέση τους που είχε καταληφθεί από αλλόφρονες ανθρώπους που απλά εισέβαλαν στο χώρο εξοργισμένοι. Η ελλιπέστατη, σε αριθμό, παρουσία του προσωπικού δεν κράτησε ποτέ την ψυχραιμία της και τραγελαφικές εικόνες λάμβαναν χώρα σε όλο το στάδιο την ώρα που η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών προσπαθούσε να ξεγελάσει τη χαμένη προσδοκία μας για αναπαράσταση του “Moment Of Glory”. Δεν θα μπορούσα ποτέ να μπω σε κατάσταση κριτικής στάσης απέναντι σε μια τέτοια ορχήστρα, αλλά ανάμεσα σε όλους τους πέραν της μουσικής παράγοντες, που δεν συνέβαλαν στην προσήλωση του κόσμου στα γενόμενα επί σκηνής, ήταν εμφανές ότι υπήρχε ένα θέμα ως προς τα ρυθμικά στοιχεία των εκτελέσεων. Κερασάκι επαναπροσδιορισμού διαθέσεων η εμφάνιση του Rudolf Schenker πάνω από την ορχήστρα που αν και πλήρως ανομοιογενής, ζέστανε λίγο την ατμόσφαιρα.
 
scorpions660
   Από εδώ και κάτω θα μπορούσατε απλά να ανατρέξετε στο αντίστοιχο report για την συναυλία των Scorpions το 2016. Ή μάλλον μην το κάνετε γιατί τότε είχαν πραγματοποιήσει μια πραγματικά καλή εμφάνιση. Απόψε απέδειξαν άλλη μια φορά ότι είναι μια από τις καλύτερες live μπάντες του πλανήτη όταν πρόκειται για την αλληλεπίδραση riff και κοινού και αν θες να δεις πέρα από αυτό είναι πολύ δύσκολο πραγματικά. Σε κερδίζουν με την θετική τους αύρα και τις πέντε δεκαετίες εμπειρίας τους. Αν μάλιστα δεν τρέφεις μέσα σου σαράκι εμβάθυνσης ως προς το τελικό αποτέλεσμα, τότε όλα είναι υπέροχα πραγματικά. Και πώς να μην φανούν έτσι όταν τουλάχιστον τρεις διαφορετικές γενιές έχουν κατακλείσει το Παναθηναϊκό στάδιο και κρέμονται από τα χείλη του Klaus Maine. Σε αυτό το live είδαμε από παιδάκι στο καρότσι του να πίνει το γάλα του μέχρι γηραιό άνθρωπο, που φέρει στην πλάτη του σχεδόν δύο Παγκόσμιους Πολέμους και όχι, δεν αναφέρομαι σε κανέναν από τους επί σκηνής παρόντες.
 
scorpions661
   Οι Scorpions κουβαλούν σε κάθε εμφάνισή τους μισό αιώνα δισκογραφίας, επιτυχιών και προσαρμογών στην εκάστοτε “εποχή” τους. Αν εξαιρέσουμε το “Eye II Eye” που θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως κακόγουστη φάρσα, οι Scorpions έχουν μια τεράστια γκάμα επιλογών για το εκάστοτε setlist τους. Έτσι κι απόψε επέλεξαν τραγούδια από το μακρινό παρελθόν (“Top Of The Bill”), από τα εμπορικά 90’s (“Tease Me Please Me”), αλλά και την πρόσφατη δισκογραφία τους (“We Built This House”). Ευτυχώς, θα λέγαμε, που διατηρήθηκε αυτή η ισορροπία παρόλο που οι Scorpions έρχονται στην χώρα μας ουσιαστικά με ένα Best of Rock Ballads album (“Born To Touch Your Feelings”) κι όμως δεν γεμίζουν το setlist με όλες τις αντίστοιχες στιγμές τους.
 
scorpions656

   Στα Highlights της βραδιάς ο εξαιρετικός Mikkey Dee, ταυτόχρονα ενεργητικός και ουσιαστικός. Στην εκτέλεση του “Overkill” (Motorhead Cover) “ξεσπάθωσε” και η εικόνα του Lemmy στις γιγαντοοθόνες πραγματοποίησε μια νοηματική σύνδεση των δύο συγκροτημάτων που μαγνητίζουν πάνω τους ένα τεράστιο μέρος της ροκ ιστορίας.

   Οι Scorpions δεν μπορούν να είναι αδιάφοροι επί σκηνής. Θα ήθελε τεράστια προσπάθεια για να το καταφέρουν την ώρα που τα τραγούδια τους έχουν τέτοια live δυναμική και αναγνωρισιμότητα. Μπορούν όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο να γεννηθούν μερικά προβλήματα που ίσως να είναι αντιληπτά μόνο μέσα από “μικροσκόπιο”. Ένας Klaus που πλέον είναι αντιληπτό ότι η υπέρβασή του να τραγουδά σε τέτοιο επίπεδο μέχρι τα 70 του φτάνει προς το τέλος της κι ένας Matthias Jabs που μοιάζει λίγο απρόσεχτος σε πολλά σημεία του live, συνθέτουν μερικά από τα σχετικά ελεγχόμενα προβλήματα της μπάντας πλέον. Πόσα παράπονα να έχεις όμως από ένα Live που ακόμα κι όταν έρχεται η ώρα του instrumental (βλ. Coast To Coast), δεν βαριέται ούτε η γιαγιά που καθόταν στο μπαλκόνι της στο Μετς.
 
scorpions657
 
   Βρεθήκαμε απόψε ταυτόχρονα σε ένα υπέροχο live, σε ένα από τα χειρότερα, αλλά το πολυπληθέστερο Live των Scorpions στη χώρα μας, στο αποτέλεσμα ενός από τα πιο έξυπνα Live promos και σε μια πολύωρη ταλαιπωρία, που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Ένας αντιφατικός συνδυασμός που καθιστά αυτή την εμφάνιση των Scorpions σίγουρα ως την πιο έντονη συλλογή εμπειριών από κάθε άλλη τους παρουσία στη χώρα μας.
 
scorpions658
Going Out With a Bang, Make It Real, Is There Anybody There?, The Zoo, Coast to Coast, Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train, We Built This House, Delicate Dance, Follow Your Heart / Eye of the Storm / Send Me an Angel, Wind of Change, Tease Me Please Me, Overkill (Motörhead cover), Blackout, Big City Nights, 
Encore:
Still Loving You, Rock You Like a Hurricane
 
Δημήτρης Μπάρμπας
Photos: Κική Εμμανουήλ
 
scorpions663
Joomla Social by OrdaSoft!