= Scorpions, Firewind, George Gakis and The Troublemakers @ Πλατεία Νερού 20/07/16
Συναυλίες

loogoo

Scorpions, Firewind, George Gakis and The Troublemakers @ Πλατεία Νερού 20/07/16


   Σε μια χώρα που διψάει για ουσία στο συναυλιακό της γίγνεσθαι, εν μέσω τεράστιων προβλημάτων που την αντιμάχονται, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μια στροφή και πάλι στην υποκουλτούρα της αισθητικής του λουλουδιού και της πίστας, ειναι τουλάχιστον ατόπημα το να σχολιάζεις αρνητικά την επανεμφάνιση επί ελληνικού εδάφους μιας θρυλικής μπάντας όπως οι Scorpions. Το ατόπημα μάλιστα αυτό ορίζεται ως άτοπο όταν συνειδητοποιείς ότι αυτοί οι άνθρωποι που διανύουν την έκτη δεκαετία της καριέρας τους έχουν προσφέρει όσο ελάχιστοι σε αυτή την χώρα και στο κοινό της ακόμα και σε περιόδους όπου η παρουσία ένας “μεγάλου” ονόματος έμοιαζε ιστορία βγαλμενη από το “Κουτί με τα Παραμύθια”. Εν έτει 2016 λοιπόν οι Scorpions γιορτάζουν τα 50+1 χρόνια τους και το Noizy.gr ήταν εκεί να γιορτάσει μαζί τους.
 
Scorpions1602
 
George Gakis and The Troublemakers
   Ο Γιώργος Γάκης είναι ίσως ένα από τα μεγαλυτερα κεφάλαια αυτής της χώρας στον Hard Rock ήχο. Αποτέλεσε κι αποτελεί έναν πιστό υπηρέτη μιας σκηνής που αγαπήθηκε στην χώρα μας και ακόμα μαγνητίζει συναυλιακά ένα τεράστιο μέρος του ενεργού συναυλιακά κοινού. Ο Γιώργος Γάκης με τους για πάνω από είκοσι χρόνια συνοδοιπόρους του (με αλλαγές στο line up) Troublemakers έμοιαζε η ιδανική επιλογή για την εκκίνηση μια βραδιάς που θα κατέληγε στους Scorpions. Οι Whitesnake άλλη μια φορά τιμήθηκαν δεόντως και η μπλαζέ αλλά ταυτόχρονα επικοινωνιακή φιγούρα του Γιώργου Γάκη προσέγγισε ύμνους του Hard rock άλλοτε με ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα και άλλοτε οριακά επιτυχώς. Δυστυχώς η αιώνια “ατυχία” ενός ανθρώπου που “ειδικεύεται” στις διασκευές είναι η σύγκριση με το πρωτότυπο υλικό. Όπως είναι φυσικό οι Troublemakers δεν μπορούν μέσα σε ένα setlist 45 λεπτών να μεταμορφωθούν σε μερικές από τις σπουδαιότερες Rock Μπάντες που γεννήθηκαν ποτέ. To “Street Of Broken Dreams” και το “Μην Με Κοιτάς Στα Μάτια” ήταν οι δυο πρωτότυπες προσθήκες των Troublemakers από την τελευταία solo δουλειά του Γιώργου Γάκη “Too much Ain’t Never Enough”.
 
gakis1605
Burn (Deep Purple Cover)
Gimme All Your Love (Whitesnake Cover)
Have A Nice Day (Bon Jovi Cover)
Street Of Broken Dreams
Kashmir (Led Zeppelin Cover)
The End (The Doors Cover)/Another Brick In the Wall Pt.1 (Pink Floyd Cover)
Tutti Frutti (Little Richard Cover)
Love In An Elevator (Aerosmith Cover)
Is This Love (Whitesnake Cover)
Μην Με Κοιτάς Στα μάτια
 
Firewind
   Μετά από ένα πολυετές διάλειμμα και δύο solo albums του Gus G. οι Firewind επανεμφανίζονται μπροστά στο ελληνικό κοινό. Η υπερπροσπάθεια στα “Into The Fire” και “Head Up High” σε συνδυασμό με την ανεξήγητα κακή μίξη του ήχου σε έκαναν να αναρρωτιέσαι πως γίνεται αυτή η μπάντα που πριν μερικά χρόνια κοίταγε στα μάτια μπάντες πρότυπα του σκληρού ήχου να έχεις χάσει τόσο πολύ την φόρμα της. Ευτυχώς η κατάσταση βελτιωνόταν με κάθε κομμάτι αλλά το setlist των μόλις εννέα κομματιών δεν επιτρέπει σε οριστικά συμπεράσματα. Σε κομμάτια όπως το “Destination Forever” δεν μπορούσες να ξεχωρίσεις κανένα από τα όργανα και η διάκριση της αρμονίας έμοιαζε ακατόρθωτη. Είναι προφανές ότι οι Firewind χρειάζονται μια περίοδο προσαρμογής στα νέα φωνητικά δεδομένα και ένα εκ νέου δέσιμο όλων των μελών γύρω από τον Gus G., ο οποίος αρκετά νευρικός και αγχωμένος βρέθηκε στην χειρότερη μέρα του επι ελληνικού εδάφους. Χαρακτηριστική η αστοχία του σε μελωδικές γραμμές όπως αυτή του Mercenary Man αλλά ακόμα χαρακτηριστικότερη η προβληματική στάση της μάντας στο ρυθμικό τομέα. Αυτός που είδε για πρώτη φορά ζωντανά τους Firewind σε αυτή τους την εμφάνιση δεν ξέρω αν θα τους έδινε μια δεύτερη ευκαιρία. Οι υπόλοιποι απλά ανυπομονούν για την επόμενη φορά που πρέπει να ναι αντάξια του ονόματός που έχτισαν οι Firewind όλα αυτά τα χρόνια.
 
firewind1602
 
Into The Fire
Head Up High
Destination Forever
World On Fire
The Fire And The Fury
Few Against Many
Mercenary Man
Falling to Pieces
I am the Anger

Scorpions
   Αμέτρητες οι δηλώσεις του Klaus Meine για την αγάπη που τρέφει η μπάντα για την Ελλάδα. Άλλη μια φορά η απάντηση τoυ ελληνικού κοινού ήταν τόσο δυνατή όσο 10.000 φωνές που τραγουδούν το “Wind Of Change”. Οι Scorpions έχουν περάσει εδώ και πολλά χρόνια αυτό που κάποιος θα όριζε ως ηλικία μουσικής συνταξιοδότησης. Η απάντηση των Scorpions δώθηκε μέσω του εξαιρετικού album “Return To Forever” (2015), που τους κάνει μαλιστα να φαίνονται ακόμα πιο ζωντανοί δημιουργικά κι από τους λίγο μακροβιότερους Rolling Stones.
 
   Το “Going Out With A Bang” πoυ δινει εκκίνηση στα Live αυτής της περιοδείας θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά στον υπεραγαπημένο του ελληνικού κοινού Mikkey Dee (Motorhead) που κλήθηκε να πάρει την θέση του James Kottak σε αυτή την περιοδεία, πίσω από τα τύμπανα. Με μπλούζα “Μικη Ντυ” και με το κατάλευκο μαλλί του να ανεμίζει ρυθμικά σε κάθε χύπημα στα πιατίνια, δεν μπορεί παρά να σε γεμίσει ενέργεια μπροστά σε άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση των αγέραστων Scorpions. Ένα Setlist περιορισμένο χρονικά σε σχέση με το παρελθόν,βασισμένο στα “SOS” κομμάτια, που δεν θα μπορούσαν να λείπουν, και βαμμένο με ελάχιστες πινελιές από το σύγχρονο πρόσωπό τους.
 
   H προσέγγιση του ελληνικού κοινού από τους Scorpions δεν χρειάζεται να περάσει από κανένα ζέσταμα. Είναι πυρακτωμένη εδώ και πολλές δεκαετίες. Κάθε τους συναυλία ξεκινά με βάση αυτό και τα όποια στοιχεία αναζωπύρωσης αυτής της σχέσης μοιάζουν μόνο τυπικά. Η ελληνική σημαία έκανε δις την εμφάνισή της και οι ελληνικές λέξεις του Meine που αφορούν στην λεξη “αγαπώ”, στα παράγωγα και συνώνυμά της κατέληξαν να μελωποιούνται από τον τραγουδιστή των Scorpions στο “Αγάπη Μου” (το έχουν ξανακάνει ουκ ολίγες φορές) λίγο πριν το ακουστικό σετ που θα ξεκινούσε με το Always Somewhere.
 
Scorpions1601
   Οι εκρηκτικές στιγμές της εμφάνισης των Scorpions φέρουν τον ρυθμό των “Dynamite” και “Blackout” με τον ορμητικό Rudolf Schenker να αλωνίζει την σκηνη στο τελευταίο λίγο πριν μπει το αρχικό riff. Οι Scorpions αποτελούν πρότυπο επαγγελματιών σε αυτό που κάνουν και ταυτόχρονα ψάχνουν την κάθε ευκαιρία για να κάνουν σαν 18χρονα παιδιά επί σκηνής, ακόμα κι αν αυτό έχει προβαριστεί λεπτομερέστατα.
 
   Άλλη μια εξαιρετική εμφάνιση των Scorpions στην χώρα μας. Αυτό δεν μοιάζει και σαν κανένα μεγάλο νέο. Αλλά κάθε φορά μοιάζει σα να ναι πρώτη φορά.

Going Out With a Bang
Make It Real
The Zoo
Coast to Coast
Top of the Bill / Steamrock Fever / Speedy's Coming / Catch Your Train
We Built This House
Delicate Dance
Always Somewhere / Eye of the Storm / Send Me an Angel
Wind of Change
Rock 'n' Roll Band
Dynamite 
In the Line of Fire
Drum Solo (by Mikkey Dee)
Blackout
No One Like You
Big City Nights
Encore:
Still Loving You
Rock You Like a Hurricane
 
Δημήτρης Μπάρμπας
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες