= Σαν...Ξέμπαρκοι, 18-02-2013 @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Σαν...Ξέμπαρκοι, 18-02-2013 @ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
   Στη Ζωντανή Μαύρη Τρύπα παρακολουθήσαμε το συγκρότημα “Σαν Ξέμπαρκοι” τη Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου, με ένα ωραίο και ταξιδιάρικο πρόγραμμα με τίτλο «Της Σαλονίκης μοναχά της πρέπει το καράβι…». Ακούσαμε μελοποιημένα, από τους ίδιους, ποιήματα του Νίκου Καββαδία και άλλων ποιητών και στιχουργών, όπως και κάποια τραγούδια άλλων καλλιτεχνών.

ksemp   Το συγκρότημα “Σαν Ξέμπαρκοι” είναι η αναβίωση, ή ίσως και η εξέλιξη, του παλιού συγκροτήματος “Ξέμπαρκοι”. Οι “Ξέμπαρκοι” ήταν οι Νότης Χασάπης και Ηλίας Αριώτης, οι οποίοι το 1986 εκδίδουν το δίσκο «S/S Ionion 1934» που περιέχει δικές τους μελοποιήσεις ποιημάτων του Νίκου Καββαδία, στον οποίο συμμετέχει και η Δήμητρα Γαλάνη. Αν και ο συγκεκριμένος δίσκος δεν είχε την εμπορική επιτυχία άλλων παρόμοιων εγχειρημάτων, η καλλιτεχνική του αξία είναι αναγνωρισμένη και θεωρείται από τις καλύτερες προσεγγίσεις του έργου του ποιητή. Με λιτές ενορχηστρώσεις που βασίζονται στην κλασική κιθάρα, στην ουσία απαγγέλλουν μελωδικά τα ποιήματα, κάτι πολύ ταιριαστό στο ποιητικό έργο ενός ναυτικού, όπως και στον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχουν τα ποιήματα του. Δεν ξανά εμφανίζονται στη δισκογραφία, αλλά ο ένας και μοναδικός τους δίσκος έφτασε για να γραφτεί το συγκρότημα αυτό στην ελληνική μουσική ιστορία.

ksemp4   Για τη συνέχεια της ιστορίας που άρχισε με το σχηματισμό των “Ξέμπαρκων” και κατέληξε στη συγκεκριμένη συναυλία, μας ενημέρωσε από σκηνής ο Νότης Χασάπης. Πριν από λίγα χρόνια, ο Νικόλας Καραγκούνης και ο Θανάσης Ματθαίου τον βρίσκουν στο Ναύπλιο, όπου είναι η μόνιμη κατοικία του, και αποφασίζουν να γίνουν οι “Σαν Ξέμπαρκοι”, γιατί ταίριαζαν στο ύφος και τη νοοτροπία του. Το ρεπερτόριο τους αποτελείται, μέχρι τώρα, από τη δουλειά των “Ξέμπαρκων” και άλλες μελοποιήσεις του Νότη Χασάπη, αναμένοντας τη συνέχεια με αγωνία. Τα τραγούδια των “Ξέμπαρκων” λοιπόν μας παρουσίασε το σχήμα, σε ένα πρόγραμμα διανθισμένο με καινούριες μελοποιήσεις.

ksemp2   Γύρω στις 22:30 ανέβηκαν στη σκηνή, με τον παλιό “Ξέμπαρκο” να παίρνει την κεντρική θέση, μπροστά σε ένα μικρόφωνο, και το Νικόλα Καραγκούνη στην ακουστική κιθάρα και αργότερα στο πιάνο, τον Θανάση Ματθαίου στην κλασική κιθάρα, την Απολλωνία Κατσαβούνη στα πνευστά και στο ακορντεόν να τον πλαισιώνουν. Με πολύ απλό τρόπο και συμπεριφορά, όλοι τους, δημιούργησαν γρήγορα μία ζεστή ατμόσφαιρα στο κοινό, η οποία διατηρήθηκε μέχρι και το τέλος του προγράμματος. Ύφος ταιριαστό στη δουλειά που μας παρουσίασαν και όλο το κοινό που τους παρακολουθούσε έγινε μία παρέα. Όλα τα τραγούδια είχαν ωραίες μελωδίες και ελαφρές και γλυκιές ενορχηστρώσεις, μιας και απουσίαζαν τα πιο σκληρά όργανα, ηλεκτρική κιθάρα, μπάσο και drums. Στο τραγουδιστικό κομμάτι συμμετείχαν όλοι, με βασικές φωνές των τριών “Σαν Ξέμπαρκων” και φωνητικά από τους άλλους δύο καλλιτέχνες. Όλα εκτελεσμένα πολύ ωραία.

ksemp3   Το βασικό μέρος του προγράμματος, που χωρίστηκε σε δύο μέρη με ένα δεκάλεπτο διάλειμμα, περιείχε όλα τα κομμάτια του δίσκου «S/S Ionion 1934» καθώς και κάποια ακυκλοφόρητα, όπως το “Μαραμπού”,”Ο λύχνος του Αλλαδίνου”,”Παραλληλισμοί” και ”Γκαμπριέλ Ντιντό”. Εκτός αυτών όμως, μας παρουσίασαν και κάποια τραγούδια τη μουσική και τους στίχους των οποίων έχει γράψει ο Νότης Χασάπης, όπως την “Ιστορία”, ”Έτσι είναι το τραγούδι μου”, ”Ο καθρέφτης”, ”Η Πόρσε”, ”Το κόκκινο της αγιογραφίας”, ”Κραυγή θα βγει” και άλλα. Ειδική μνεία έγινε για δύο κομμάτια, τους στίχους των οποίων έδωσε ένας ναυτικός ονόματι Φώντας στον “Ξέμπαρκο” ο οποίος τα μελοποίησε, το “Θαλλασόβρεχτα λεφτά” και το ”Άσπρο φομάλο”. Τα τραγούδια που δεν ήταν μελοποιημένα από ποιήματα του Καββαδία αποτέλεσαν, κυρίως, το δεύτερο μέρος του προγράμματος, το οποίο είχε και τη μεγαλύτερη ποικιλία. Αρχικά, ο Θανάσης Ματθαίου με την Απολλωνία Κατσαβούνη ερμήνευσαν μόνοι τους κάποια κομμάτια όπως το “Παπάκι” του Νικόλα Άσιμου και την ”Κουτσή κιθάρα” του Μάνου Λοΐζου, με τον Νικόλα Καραγκούνη να παίρνει τη σκυτάλη με το “Γκεβάρα” σε ποίηση Νίκου Καββαδία και μουσική Χάρη Παπαδόπουλου. Συνεχίζουν να παίζουν όλοι μαζί μέχρι το τέλος, με μία ευχάριστη έκπληξη στο ενδιάμεσο που ερμηνεύει μόνος του, με την κιθάρα του, ο Νότης Χασάπης κάποια δικά του κομμάτια. Όπως ήταν αναμενόμενο, το κλείσιμο του προγράμματος γίνεται με μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, προτιμήσεις κάποιων από το κοινό που έδιναν “παραγγελίες” όταν δόθηκε το “σήμα” των τελευταίων κομματιών. Μετά το πέρας της συναυλίας μοίρασαν στους παρευρισκόμενους αντίτυπα του δίσκου «S/S Ionion 1934».

ksemp5   Μία ωραία συναυλία, με αρκετό κόσμο, που έκανε εντύπωση ότι την παρακολούθησε αρκετά νεαρό κοινό, αν αναλογιστεί κανείς την ελάχιστη προβολή του συγκεκριμένου σχήματος και το μοναδικό δίσκο των “Ξέμπαρκων”, ο οποίος είναι και αρκετά παλιός. Αυτό όμως θεωρώ ότι δείχνει την καλλιτεχνική αναγνώριση που έχαιρε το συγκρότημα και κληροδοτήθηκε στους “Σαν Ξέμπαρκους”, όχι άδικα. Η επόμενη ζωντανή εμφάνιση του σχήματος είναι προγραμματισμένη για το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου στη “Μυροβόλο”, στην Πολίχνη.

Δημήτρης Σταυρόπουλος
Φωτογραφίες: Χριστίνα Κεχαγιά
 


Οι "Σαν Ξέμπαρκοι" είναι:
Νότης Χασάπης : Τραγούδι -Κιθάρα
Νικόλας Καραγκούνης : Κιθάρα – Πιάνο – Φωνή
Θανάσης Ματθαίου : Κιθάρα – Φωνή
 
Στη συναυλία συμμετείχε και η Απολλωνία Κατσαβούνη (Πνευστά - Ακορντεόν)

 

Joomla Social by OrdaSoft!