Συναυλίες

Ross Daly @ Στρατόπεδο Κόδρα, 17-09-2013

 
ross2   Ο Ross Daly, με εξαίρετους μουσικούς ανάμεσα του, μας χάρισε μια καταπληκτική βραδιά στο στρατόπεδο Κόδρα. Γεννημένος στην Αγγλία από Ιρλανδούς γονείς ταξιδεύει σε διάφορες χώρες του κόσμου ανακαλύπτοντας την αγάπη του για την μουσική.
 
   Αγαπώντας έντονα την ινδική μουσική μελετά για καιρό την παράδοση της. Μουσικές από το Αφγανιστάν τον μαγεύουν και ποτελούν μεγάλο κομμάτι στη μουσική του καριέρα. Το 1975 ταξιδεύει στην Κρήτη όπου και εκστασιάζεται από την λύρα και την παράδοση της. Μαθητεύει πλάι στον Κώστα Μουντάκη που είναι και ο πρώτος του δάσκαλος, πολλά χρόνια ενώ παράλληλα ανακαλύπτει και την γοητεία των τούρκικων παραδοσιακών τραγουδιών.
 
ross5   Έχει κυκλοφορήσει πάνω από 25 δίσκους με δικές του συνθέσεις εμπνευσμένες με μουσικές και χρώματα από όλο τον κόσμο. Η Κρήτη για αυτόν αποτελεί το κέντρο βάσης της έρευνας και της μελέτης του. Δεξιοτέχνης πολλών μουσικών οργάνων, πολίτικη λύρα, σαράνγκι, λαούτο, κρητική λύρα, αφγάνικο ραμπάτ, σάζι, ούτι κ.α., παντρεύει με μοναδικό τρόπο συνθέσεις από όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
 
   Η συναυλία που έδωσαν πραγματικά άξιζε, ακόμα και μόνα σαν εμπειρία και μόνο. Τα ορχηστικά κομμάτια σε κρατούσαν σε μια αγωνία διότι η μια εικόνα διαδεχόταν την άλλη μέσω του ήχου. Δεν ξέρω εσείς, αλλά εγώ προσωπικά το βιώνω λίγες φορές όλο αυτό το ταξίδι μέσα στις σκέψεις σου και στα εσώτερα σου συναισθήματα.
 
   Είναι αυτό που λέμε “ethnic”, “world music”. Αναμφίβολα εκεί τον κατατάσσεις. Εκπληκτικοί δεξιοτέχνες και οι μουσικοί του, ανάμεσα τους και ο Γιώργος Μανωλάκης, πολλά υποσχόμενος καλλιτέχνης στο χώρο της μουσικής.
 
ross4   Το κοινό σπάνια ακούει με ευλάβεια τον κάθε μουσικό, τον κάθε καλλιτέχνη, όταν δε αυτό συμβαίνει αβίαστα είναι κάτι το μαγικό. Μπαίνεις σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας, γίνεσαι μέρος της σύνθεσης της βραδιάς που κατευθείνεται από ήχους και δονήσεις βιρτουόζων του είδους και η κάθαρση επέρχεται ξαλαφρόνωντας λίγο το κορμί σου και αδείαζοντας το μυαλό σου.
 
   Εύχομαι να ήταν μόνο η αρχή των συναυλιών τους στη Θεσσαλονίκη.
 
Δέσποινα Τσορμπατζίδου
Φωτογραφίες: Στεφανία Διακάκη
 
 
ross
Joomla Social by OrdaSoft!