Συναυλίες

Rock ‘N’ Roll Children, 4bitten LIVE @ Eightball, Θεσσαλονίκη, 2-11-2013

 
Αντί προλόγου
 
   Η μεγαλειώδης (Ναι, μεγαλειώδης! Δεν κατάλαβα, από πότε οι λέξεις είναι είδος προς εξαφάνιση και δεν «προβλέπεται» να χρησιμοποιούνται κατά αυτό τον τρόπο;) μπάντα των Rock ‘N’ Roll Children είναι η απτή απόδειξη ότι «Τα πράγματα θα πάνε καλά»! Σε κάτι τουλάχιστον, στη μουσική και την τέρψη της ψυχής… Και πήγαν καλά… Δυστυχώς δεν κατάφερα να είμαι παρών στη φετινή εκδήλωση, θα είμαι όμως στην επόμενη και τη μεθεπόμενη… Και στο κάτω-κάτω, αυτό που έχει σημασία είναι η προσπάθεια αυτών των παιδιών και όχι το παραλήρημα ενός wannabe συντάκτη…

   Ο Γιώργος Παπαντώνης ανέβηκε στη Σαλονίκη, πέρασε καταπληκτικά και μου έστειλε τα κείμενα και τις φωτό. Δεν ήταν ο μόνος, ένα σωρό παιδιά από Αθήνα – και από πολλές άλλες πόλεις φαντάζομαι – επισκέφτηκαν τη Νύφη του Θερμαϊκού, με αφορμή την εμφάνιση της μπάντας στο Eightball. Βλέπετε, πέρα από την εκτελεστική δεινότητα, πέρα από το μαγικό τρόπο που αυτά τα παιδιά και οι καλεσμένοι τους αποδίδουν ΤΑ τραγούδια, πέρα από τους τόνους μελωδίας και γνήσιας αγάπης που ξεχύνονται κάθε φορά από τη σκηνή, η θύμηση του μεγαλύτερου ΜΕΤΑΛ τραγουδιστή όλων των εποχών κυριαρχεί στη σκέψη μας, ποτίζει με νεότητα την καρδιά μας, μας κάνει να παλιμπαδίζουμε υπερήφανα, μας φτιάχνει τη μέρα, τους μήνες, τα χρόνια. Η μουσική έχει τους δικούς της κώδικες, τους δικούς της μυστήριους δρόμους και τρόπους. Κι εμείς το ίδιο! Ο Ronnie James Dio θεώρησε καλό, κάποια στιγμή, να γίνει αθάνατος… Η κίνησή του αυτή λατρεύτηκε από όλους μας. Ήταν ο μοναδικός τρόπος να μας αγαπάει για πάντα! Όλα τα άλλα επιστρέψτε μου να τα θεωρώ μιζέριες. Ευχαριστούμε τους Rock ‘N’ Roll Children, ευχαριστούμε ΟΛΑ τα παιδιά που στήριξαν και στηρίζουν την προσπάθεια… Love is ALL, Love is DIO!
 
Κώστας Κούλης
 
   Παρασκευή 1η Νοεμβρίου το πρωί ξεκινήσαμε για να ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη για το δεύτερο event των Rock ‘n’ Roll Children στην πόλη της Μακεδονίας. Πάνω κάτω γνωρίζαμε το τι μας περίμενε (;) και το ταξίδι κύλησε ακούγοντας Ronnie James Dio στο στερεοφωνικό του αυτοκινήτου.
 
rnrchildren201306   Αφού τακτοποιηθήκαμε και φροντίσαμε τα της βρώσης μας, ετοιμαστήκαμε για να πάμε στον Εύοσμο και τους «Πειρατές», το μπαράκι στο οποίο έγινε το pre-show πάρτι, με αφορμή το event του Σαββάτου. Φθάνοντας στο μαγαζί και μετά τους απαραίτητους εναγκαλισμούς με τους φίλους Σαλονικιούς που είχαμε καιρό να συναντήσουμε, βρεθήκαμε στο ζεστό μαγαζί του Νίκου. Σε πολύ παρεϊστικη ατμόσφαιρα, ο Μανώλης Τσίγκος στην ακουστική κιθάρα και ο Γιάννης Παπανικολάου (αρχικά) στη φωνή ξεκίνησαν παίζοντας κάποια κομμάτια του DIO σε ένα ακουστικό σετ που είχε τα πάντα! Maiden, Journey, Judas Priest, Whitesnake, Saxon – βασικά Christopher Cross, αλλά εμείς το λέμε Saxon – μέχρι και Cutting Crew και Survivor, με συμμετοχές από διάφορους τραγουδιστές που συμμετέχουν πάντα στα event των παιδιών. Τη σκηνή με τον Μανώλη μοιράστηκαν οι Christianna (ELYSION), Νίκος Συράκος (STEAMROLLER ASSAULT, BADD KHARMA, DARK NOVA) και Αναστασία Μπάστα (NOYA). Η βραδιά κύλησε υπέροχα με μπόλικο και τους Γιάννη Παπανικολάου και Μανώλη Τσίγκο να αναλαμβάνουν τα decks των «Πειρατών».
 
SET LIST (η προθέρμανση):
1. Last In Line
2. Self Portrait
3. Temple Of The King
4. Catch The Rainbow
5. Rainbow Eyes
6. Before The Dawn
7. Diamonds And Rust
8. While My Guitar Gently Weeps
9. Sorry Seems To Be The Hardest Word
10. The Evil That Men Do
11. Wasted Years
12. Separate Ways
13. Ride Like The Wind
14. Eye Of The Tiger
15. Fool For Your Loving
16. Change Of Heart
17. Fatal Blues
18. Soldier Of Fortune
19. Only My Soul
20. Gypsy
21. Love Ain’t No Stranger
22. Looking For Love
23. Rain
24. You Do Something To Me
25. The Idol
26. If I Close My Eyes Forever
27. River Of Pain
28. Love Walked In
29. After The Love Has Gone
30. Died In Your Arms Tonight
31. Stars (Με Όλους Μας Να Τραγουδάμε)
 
rnrchildren201301   Σάββατο 2 Νοεμβρίου. Ημέρα του live! Το πρωί πέρασε σαν σίφουνας και ήρθε η ώρα να παραβρεθούμε στο Eightball, όπου, έντεκα μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση των παιδιών στη Θεσσαλονίκη, ήρθε η ώρα για το δεύτερο γύρο! Έφτασα στο venue την ώρα που ήδη οι Αθηναίοι 4bitten (με δύο άλμπουμ και περιοδείες με τον Michael Schenker και τους UFO) βρίσκονταν στη σκηνή. Έχοντας μια ιδιαίτερη επαφή με τη μπάντα, αφού όλες τις προηγούμενες φορές τους είχα δει Αθήνα, ήθελα να δω τι αντίδραση θα είχε το κοινό της Θεσσαλονίκης με τα παιδιά. Όντως, ο κόσμος που είχε ήδη αρχίσει να γεμίζει το Eightball ήταν πολύ εκδηλωτικός και το μοντέρνο Hard Rock των 4bitten έκανε τον κόσμο να ζεσταθεί. Η εκπληκτική φωνή της Φώφης Ρούσου (η οποία – by the way – είναι και η δασκάλα φωνητικής του Γιάννη Παπανικολάου), η flying V του Γιώργου Μαρούλη, αλλά και το rhythm section των Άκη και Άγγελου… σπάνε κόκαλα! Ένα μεγάλο μπράβο σε μια καταπληκτική μπάντα!
 
SET LIST: rnrchildren201302
1. Burning
2. Games You Play
3. Live For Today
4. Let It All Burn
5. Follow
6. Not This Time
7. Different Fate
8. Far From Grace
9. New Song
 
   Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά και οι ROCK N’ ROLL CHILDREN ανέβηκαν πάνω στη σκηνή υπό τους ήχους του E 5150… Κι όμως, δεν μπήκαν με το Mob Rules αλλά με το Neon Knights… Και εκεί άρχισε ο χαμός στο κατάμεστο πια Eightball!
 
rnrchildren201303   Από τη μία η ζωντάνια του κοινού, από την άλλη μια μπάντα που οργώνει και σαρώνει τη σκηνή, σε κάνανε να θέλεις να χτυπιέσαι όλη την ώρα. Πραγματικά κρατιόμουνα για να βγάλω καμιά φωτογραφία της προκοπής (σιγά που έβγαλα… λέμε τώρα – (σ.σ. Όχι, δεν έβγαλες!)) και να παρακολουθήσω το live… Όλοι το καταευχαρηστήθηκαν… Είμαι σίγουρος ότι ο Ronnie από κάπου μας έβλεπε να χαιρόμαστε. Δεν ξέρω από πού, αλλά σίγουρα μας έβλεπε… Στις πρώτες νότες του “Still I’m Sad” ένα ρίγος με πέρασε σαν ηλεκτρικό ρεύμα… εκεί πήγα μπροστά… Tα κομμάτια πέρναγαν, οι καλεσμένοι ανέβαιναν και κατέβαιναν, μέχρι που ήρθε η στιγμή να παίξει ακουστικά ο γιατρός με το Βασίλη Παπαδόπουλο των Konan τα “Catch The Rainbow” και “Rainbow Eyes”… βούρκωσα… δεν ήμουν ο μόνος… Είμαι σίγουρος ότι κι ο ίδιος ο Ronnie θα βούρκωνε με αυτή την ερμηνεία… Είδα πολύ κόσμο γύρω μου να σκουπίζει τα μάτια του από δάκρυα συγκίνησης. Η αλήθεια είναι ότι τώρα που τα γράφω ανατριχιάζω και βουρκώνω στη θύμηση εκείνης της στιγμής. Μία λέξη το περιγράφει… ΜΑΓΕΙΑ! Τέλος! Και στα καπάκια ανεβαίνει η Αναστασία Μπάστα, με πατερίτσες, για να πει το “Lady Of The Lake”… Αψήφησε τους πόνους στο γόνατο, ανέβηκε με όλους μας στη Θεσσαλονίκη και είπε το κομμάτι εξαιρετικά μαζί με τον Γιάννη… Τα λεπτά περνούσαν τόσο ευχάριστα που δεν μας έβγαλε καν κούραση η ορθοστασία.
 
rnrchildren201304    Λίγο πριν το τέλος, ο Γιάννης Παπανικολάου προλόγισε ένα κομμάτι «τσόντα» που έβαλαν τα παιδιά στο set list τους. Δεν ήταν από καμία δουλειά του Ronnie James Dio… “Edge Of Thorns” από Savatage. Ευχαριστώ εδώ πάρα πολύ τα παιδιά που με τίμησαν, αναφέροντας ότι η ιδέα να παίξουν αυτό το κομμάτι ήρθε από μια κουβέντα που κάναμε με το Γιάννη πριν κανένα μήνα, όταν του είχα πει ότι το live στη Θεσσαλονίκη είναι μερικές ημέρες μετά την εικοστή μαύρη επέτειο του χαμού του Criss Oliva. Και εκεί ρίγος… Ο Criss με το Ronnie, κάπου μέσα στο μαγαζί, έπιναν μπύρα και απολάμβαναν την εξαιρετική εμφάνιση των Rock ‘n’ Roll Children.
 
SET LIST
1. E 5150 / Neon Knights
2. Children Of The Sea
3. Night People
4. Straight Through The Heart
5. Still I’m Sad
6. Voodoo
7. Holy Diver (Ηρακλής Ζώτος – XIX/Anastasio Farini)
8. Gates Of Babylon
9. Naked In The Rain
10. Evil Eyes (Λυμπέρης Οκλαλιώτης – Burning Sermons)
11. Too Late
12. One Night In The City (Βασίλης Τοπαλίδης – Crosswind/Silent Commitment)
13. The Sign Of The Southern Cross
14. 16th Century Greensleeves
15. Mistreated (Νίκος Συράκος – Steamroller Assault)
16. Egypt
17. Catch The Rainbow / Rainbow Eyes acoustic (Βασίλης Παπαδόπουλος – Konan)
18. Lady Of The Lake (Νατάσα Μπάστα – NoYa)
19. Sacred Heart
20. Last In Line
21. Falling Off The Edge Of The World (Διονύσης Κόντης)
22. TV Crimes (Φώφη Ρούσσου – 4bitten)
23. King Of Rock ‘N’ Roll
24. Starstruck / Long Live Rock ‘N’ Roll (Γιάννης Παπαδόπουλος – Until Rain/Wardrum)
25. Stargazer (Maxi Nil – Visions Of Atlantis)
26. All The Fools Sailed Away
27. Die Young (Δημήτρης Θεοδώρου – Illusory)
28. Edge Of Thorns
29. Rainbow In The Dark (Christianna – Elysion)
30. Don’t Talk To Strangers
31. Heaven And Hell
32. Stars (με όλους τους τραγουδιστές/τριες επί σκηνής)
 
rnrchildren201305   Γιάννη Παπανικολάου, Μανώλη Τσίγκο, Γιάννη Τσιμά, Νίκο Αναστασιάδη, Γιώργο Γεωργίου, σας ευχαριστούμε για τις μουσικές που για ακόμη μια φορά μας προσφέρατε. Επίσης μεγάλο μπράβο στους Βαγγέλη Φώσκολο (stage manager) και Δημήτρη Κόκκινο που βοηθήσαν τα παιδιά να έχουν άνετη ζωή στο live!
 
   Τελευταίους (όχι όμως καταϊδρωμένους) άφησα τους Γιώργο Γαλάνη, Νίκο Σβαρνιά, Αποστόλη Randolph Carter, Γιώργο Σιάμο North Saxonas, Νίκο Πειρατή, Μίλτο Λυμπιτσούνη και όλους τους άλλους Σαλονικιούς που ξεχνάω για την όμορφη παρέα και φιλοξενία! Σύντομα να τα ξαναπούμε και να τα ξαναπιούμε.
 
   Τέλος, να μιλήσω για μια φίλη, μία ψυχάρα, η οποία κάνει μια απίστευτη κίνηση στη Θεσσαλονίκη και κάθε Τρίτη και Σάββατο κάνει βραδινά γεύματα για απόρους. Ο λόγος για τη Μαίρη Διακοπούλου και τα Γρανάζια Ζωής! Ας δώσει ο καθένας από ότι μπορεί για να καταφέρνει η Μαίρη και τα άλλα παιδιά να μπορούν να προσφέρουν στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΙΡΗ!!! Ευχόμαστε ό,τι καλύτερο!
 
Κείμενα και φωτογραφίες: Γιώργος "Dr. P" Παπαντώνης
 
rnrchildren201307
Joomla Social by OrdaSoft!