= Red Hot Chili Peppers, 04-09-2012 Live @ OAKA Stadium, Athens
Συναυλίες

loogoo

Red Hot Chili Peppers, 04-09-2012 Live @ OAKA Stadium, Athens

Red Hot Chili Peppers
Ολυμπιακό Στάδιο, Αθήνα
Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου
Red-Hot-333Chili-Peppers
   Red-Hot-Chili-Pepp222ersΚαλά το λέγαν κάτι παιδιά μπροστά μου… Τα τελευταία δέκα-και-βάλε χρόνια το να έλθουν στην Ελλάδα οι Peppers ήταν το κορυφαίο ανέκδοτο. Ξέρετε, πως λένε στις ειδήσεις ότι «πέφτουν από τα σύννεφα» κάθε φορά που «αποκαλύπτεται» ότι ένας πολιτικός τα παίρνει… Κάπως έτσι. «Φέτος έρχονται, όχι ΦΕΤΟΣ έρχονται» και ταλιμπάν και ταλιμπάν.

   Καμιά εξηντάρα χιλιάδες θα πρέπει να είχε ψες στο ΟΑΚΑ. Πολύ μεγάλο μέρος των κερκίδων γεμάτο, τίγκα η αρένα, γενικά πολύς λαός. Στο δρόμο για την αρένα λοιπόν διαπιστώνω ότι ο κόσμος πρέπει να υποστεί ένα «χωνί» κατά τη διάρκεια της εισόδου του. Τα παιδιά μπαίνουν με το σταγονόμετρο και υπάρχει ένας σχετικός εκνευρισμός. Κάποιος ρωτάει το αυτονόητο. «Τι έγινε, ρε παιδιά»; Για να εισπράξει την απάντηση από έναν εκ των ανθρώπων της ασφάλειας. «Παιδιά, μόνο μία είσοδος είναι ανοιχτή, γι αυτό…». Μάστα… Πάνω που λέγαμε ότι οι Έλληνες διοργανωτές παλεύουν να φάνουν αντάξιοι των ξένων… Άντε πάλι στο μεσαίωνα! Πάλι θα πρέπει κάποιος να τραβήξει κάποιων τα αυτιά. Το θέμα είναι αν θα το κάνει.

   red-hot-chili-peppersΟι Peppers ανεβαίνουν στη σκηνή του ΟΑΚΑ δέκα λεπτά μετά τις εννιάμιση και τα τύμπανα του Smith ακούγονται σαν βροχή! Το ταλαιπώρησε πολύ το σετ του και εμείς πραγματικά τον απολαύσαμε. Κανείς δεν αμφιβάλει για την παιχτική δεινότητα των τεσσάρων. Παλιές καραβάνες, πολλά χρόνια στις σκηνές και τα στούντιο του κόσμου, δεν μασάνε τίποτα. Τι να μασήσεις άμα είσαι σούπερ σταρ; Ο Klinghoffer, ο κιθαρίστας της μπάντας, παίζει καθισμένος σε μια καρέκλα, αφού ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο πόδι. Είναι λίγο περίεργο που σε μια τέτοια συναυλία βλέπεις αυτό το θέαμα, ο κιθαρίστας όμως χτυπήθηκε και καθήμενος, ενώ τις φορές που σηκώθηκε όρθιος έτυχε πλήθους χειροκροτημάτων και επιφωνημάτων! Ο Flea ήταν απλά ο εαυτός του, ένας σεισμικός μπασίστας που έτρεξε πάνω-κάτω τη σκηνή μπόλικες φορές, ενώ ο Kiedis τραγούδησε, ευχαρίστησε και είπε το πρώτο αντίο, σχεδόν δύο ώρες μετά την έναρξη, αφήνοντας τους υπόλοιπους τρεις (παρέα με τον πληκτρά και τον κρουστό (το Βραζιλιάνο Mauro Refosco) που συνοδεύουν) να τζαμάρουν για κάνα πεντάλεπτο ακόμα. Γενικά το σχήμα έπαιξε πολύ σ’ αυτό το μοτίβο, ξεκουράζοντας τον τραγουδιστή του. Διάφορα τζαμαρίσματα έπαιξαν κατά τη διάρκεια του σετ, δίλεπτα-τετράλεπτα, τα οποία δεν είναι καθόλου βαρετά, όπως, ας πούμε, ένα σόλο τύμπανα σκέτο. Ο Smith έκανε κι ένα μικρό σόλο στην αρχή, χωρίς – ευτυχώς – να προλάβουμε να βαρεθούμε.
2463309-flea-red-hot-chili-peppers-lollapalooza-2012-617-409
   Red-Hot-Chili-Pep444persΤο κοινό ήταν ιδιαίτερα θερμό. Χόρεψε, τραγούδησε, φώναξε και απόλαυσε τις χιτάρες και τις υπόλοιπες επιλογές του συγκροτήματος. Το μάτριξ πίσω από το σχήμα έπαιζε συνέχεια κι έτσι όλοι αυτοί που δεν μπορούσαν να δουν τη σκηνή, «τρέφονταν» από τις οθόνες. Μπορούσες να δεις όλα τα μέλη, να δεις τι κάνουν και πως συμπεριφέρονται κάθε στιγμή, σε κάθε τραγούδι.

   Όσον αφορά τον ήχο τους, είναι φυσικό με τέτοια παραγωγή να έχουν και καλή ηχητική, πλην όμως την κιθάρα του Klinghoffer την έψαχνα! Κατά τη γνώμη μου ακουγόταν πολύ πίσω, ακόμα και στα σόλο που την ανέβαζαν πάλι πίσω ήταν, ενώ στα καθαρά ήθελε προσπάθεια για να ακούσεις τι παίζει. Βρισκόμουν στην αρένα, στο πλάι της σκηνής στα δεξιά (όπως βλέπουμε τη σκηνή), κατά συνέπεια αν κάποιος/κάποια που καθόταν αλλού άκουγε καλύτερα, ας μας πληροφορήσει.

   Με το πέρας της συναυλίας ο Flea ξαναπαίρνει το μικρόφωνο. Προηγουμένως μας είχε πει πόσο ενθουσιασμένος ήταν που έπαιζαν για πρώτη φορά στη χώρα μας. Τώρα μιλούσε για τη μουσική. «Η μουσική είναι μία! Είτε Ροκ, είτε Jazz, είτε Pop, είτε Ελληνική είτε Αμερικάνικη»! Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να γράψω καλύτερο επίλογο.

Κώστας Κούλης

Setlist : Monarchy of Roses, Dani California, Can't Stop, Scar Tissue, Look Around, Strip My Mind, Parallel Universe, I Could Have Lied, The Adventures of Rain Dance Maggie, I Like Dirt, Under the Bridge, Higher Ground (διασκευή Stevie Wonder), Californication, Goodbye Hooray, By the Way, Suck My Kiss, Ethiopia, Give It Away

73
Joomla Social by OrdaSoft!