Συναυλίες

Razastarr live @ Block 33, Θεσσαλονίκη, 31-05-2014


   Σάββατο 31 Μαΐου, και μια βραδιά που περίμενα για πολύ καιρό επιτέλους έφτασε. Είχα να δω τους Razastarr ζωντανά περίπου 5 χρόνια και, όπως κάθε φορά, ήξερα πως θα ήταν μια ακόμα ξεχωριστή εμπειρία. Κατά τις 22:00 και κάτι που φτάσαμε ο κόσμος ήταν ελάχιστος και επικρατούσε μια αμηχανία από όλους, αλλά ευτυχώς όχι για πολύ. Έχοντας δει τα βίντεο από το live στην Αθήνα μια εβδομάδα πριν, περίμενα ότι θα δω περισσότερο κόσμο, αλλά σύντομα σταμάτησε να με απασχολεί γνωρίζοντας από τις προηγούμενες φορές τι έχει να ακολουθήσει.
 
razas3   Η βραδιά ξεκίνησε με χαλαρές επιλογές από τον Junior Sp., και γύρω στις 23:00 ανέβηκαν στην σκηνή οι Razastarr (Νικόλας και Οδυσσέας) με την συνοδεία του DJ Everlast των θρυλικών F.F.C. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, στο πρώτο μέρος του live το σχήμα παρουσίασε το νέο τους δίσκο που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο που μας έρχεται. Ο κόσμος συσπειρώθηκε αμέσως φτιάχνοντας ένα ζεστό πυρήνα που προσηλωμένος ταξίδευε με τα καινούρια κομμάτια του σχήματος. Ξεκίνησαν με το "Μεγάλη δύναμη" και συνέχισαν με γύρω στα 7 καινούρια κομμάτια, άλλα κατασκευασμένα με αμιγώς Hip-Hop τεχνοτροπία (Παραγωγή+Rap), και άλλα με φυσικά όργανα, όπως άλλωστε μας έχουν συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Το αποτέλεσμα ήταν μαγευτικό και αντάμειψε όλους εμάς που περιμένουμε μια καινούρια δουλειά από τους Razastarr εδώ και 15 χρόνια.
 
   Το δεύτερο μέρος της συναυλίας αποτελούσε μια αναδρομή στην ως τώρα δισκογραφία του συγκροτήματος, αλλά και στις προσωπικές τους δουλείες, και εδώ είναι που τα πράγματα απέκτησαν μια ένταση που είχα πολύ καιρό να βιώσω σε συναυλία. Ο κόσμος ο οποίος κυμαινόταν ηλικιακά γύρω στα 25-30+ (πράγμα σπάνιο για Hip-Hop συναυλία στην Ελλάδα) δεν βρέθηκε τυχαία σε αυτό το live. Ήταν άνθρωποι που μεγάλωσαν και στιγματίστηκαν από την μουσική των Razastarr και μείνανε μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια, γιατί σπανίζουν φωνές σαν του Νικόλα και του Οδυσσέα. Είναι φωνές που μιλάνε απ' την καρδιά και που έχουν αποδείξει ότι δεν βάζουν νερό στο κρασί τους, όσον αφορά την μουσική τους. Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, ο κόσμος συμμετείχε με όλη του την ψυχή και δεν υπήρχε πλέον κανένας διαχωρισμός μεταξύ κοινού και καλλιτεχνών. Ζούσαμε απλά όλοι μια μεγάλη γιορτή και αυτό το έβλεπες στα πρόσωπα του συγκροτήματος, αλλά και στην ανταπόκριση του κόσμου.
 
raza2   Από αυτά που έχω αναφέρει ως τώρα κάποιος θα μπορούσε να συμπεράνει ότι μαζευτήκαμε μια χούφτα ανθρώπων που για καθαρά νοσταλγικούς λόγους δημιούργησαν αυτή την ατμόσφαιρα που έπαιξε τον ρόλο μιας μηχανής του χρόνου. Για να μην παρεξηγηθώ λοιπόν, πρέπει σημειωθεί εδώ ότι η εμφάνιση τους ήταν άψογη από τεχνικής άποψης. Τα κομμάτια ήταν πολύ καλά δουλεμένα, οι ερμηνείες αλάνθαστες και αληθινές, και ο DJ Everlast γέμιζε με cuts τα κομμάτια σε απόλυτη αρμονία με την υπόλοιπη σύνθεση. Ακόμα και άτομα που δεν είναι εξοικειωμένα με τον Hip-Hop ήχο, πόσο μάλλον με τους ίδιους τους Razastarr εντυπωσιάστηκαν και μείνανε με τις καλύτερες εντυπώσεις. Αυτό το live ήταν η απόδειξη του ότι εν έτη 2014 στην Ελλάδα μπορεί να στηθεί ένα Hip-Hop live με τον παραδοσιακό του τρόπο (2 MCs & 1 DJ), αλλά και ταυτόχρονα να έχει ένα εξαιρετικό επίπεδο εξέλιξης πάνω στην σκηνή. Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσεις στιγμές από αυτό το live μιας και δεν υπήρχε κανένα αδύναμο σημείο αλλά σίγουρα η θεατρική ερμηνεία του Νικόλα στο κομμάτι "Ημερολόγιο" (σε παραγωγή του Ανδρείκελου) είναι κάτι που δεν θα ξεχάσει κανένας εύκολα. Έχοντας τελειώσει το πρόγραμμα αναγκάστηκαν να επαναλάβουν κάποια κομμάτια γιατί δεν θέλανε να αφήσουν τον κόσμο ο οποίος φώναζε το όνομα του συγκροτήματος με μανία.
 
razas   Το μόνο που κάποιος ίσως θα μπορούσε να αναφέρει ως "στενάχωρο" για αυτή την συναυλία θα ήταν η μικρή προέλευση του κόσμου, αλλά ακόμα και σε αυτό εν τέλει θα διαφωνήσω. Αυτοί που βρέθηκαν εκεί ήταν ένας και ένας. Δεν ξέρω αν οι Razastarr χρειάζονται περισσότερο κόσμο, αλλά σίγουρα ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο Razastarr. Τέλος αν μου λέγανε ότι δεν μπορούσα να γράψω όλα αυτά που έγραψα ως τώρα και ότι έπρεπε απλά να πω μια λέξη για αυτό που ζήσαμε το περασμένο Σάββατο είναι ξεκάθαρο ποια θα ήταν αυτή η λέξη:

"ΑΛΗΘΙΝΟ"
 
   Ενδεικτικά κάποια από τα κομμάτια που παίχτηκαν είναι : "Όλοι οι θεοί", "Μεγάλη Δύναμη", "Στιγμές που ξεφεύγεις", "Όπως τότε", "Το τέλος", "Τα πιο όμορφα όνειρα είναι ανώνυμα", "Ημερολόγιο", "Η πανσέληνος του Ιούνη", "Κανένας πόνος δεν είναι αρκετός", "Το φως του ήλιου", "Λόγια", "Το κελί", "Βύρωνας"
 
Βαβαλίδης Γιώργος
 
Δισκογραφία:
Razastarr - "Όπως λειώνει το κερί" (1997)
Razastarr - "Το κελί" (1999)
Razastarr - "Τα πιο όμορφα όνειρα είναι ανώνυμα" (1999)
Οδυσσέας - "Από το μηδέν στο είμαι" (2005)
Νικόλας - "Εν χρόνω" (2006)
Νικόλας - "Πολιτικοί στοχασμοί... 2012 (2012)
Οδυσσέας - "Not for Sale pt. 1" (2013)
Νέο Single:
Razastarr - "Όλοι οι Θεοί" (2014)
 
 
Joomla Social by OrdaSoft!