= Ψαραντώνης@ Fix Factory of Sound, Θεσσαλονίκη 25-1-2014
Συναυλίες

loogoo

Ψαραντώνης@ Fix Factory of Sound, Θεσσαλονίκη 25-1-2014

 

psarantonis2

 
  Δεν είχε τύχει μέχρι τώρα να παρευρεθώ σε κάποια ζωντανή εμφάνιση του Ψαραντώνη και αυτό που είχα ακούσει από φίλους και γνωστούς που ξέρανε, ήταν πως η ατμόσφαιρα που δημιουργεί αυτός ο μάγος της λύρας, δεν έχει προηγούμενο. Οπότε, γεμάτη όρεξη και περιέργεια ξεκίνησα να παρακολουθήσω την εμφάνισή του στο συναυλιακό χώρο του Fix κοντά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
 
  Φτάνω λοιπόν περίπου στις 21.30 και ο κόσμος που περίμενε να μπει μέσα ήταν ήδη αρκετός με αποτέλεσμα ο χώρος να γεμίσει αρκετά σύντομα. Πρώτη μου φορά και στο Fix. Θεωρείται συναυλιακός χώρος αλλά τα τραπέζια ήτανε τόσα που όσοι θέλανε απλά να απολαύσουν τη βραδιά χωρίς να έχουν κάνει κράτηση, έπρεπε να στριμώχνονται στις ακριανές πλευρές του μαγαζιού. Το κοινό του Ψαραντώνη ήταν, ως επί το πλείστον, άτομα νεαρά που αγαπούν την κρητική μουσική και παράδοση και πάνω απ' όλα αγαπούν τον ίδιο τον Ψαραντώνη, καθ' ότι με το που βγήκε στη σκηνή ξέσπασε σε θερμό χειρόκροτημα. Μαζί του σε αυτό το μουσικό ταξίδι ο Λάμπης Ξυλούρης στο ούτι και ο Νεκτάριος Κοντογιάννης στο λαούτο. Πιάνουν τα όργανα, χορδίζουν και με το που ακούγονται οι πρώτες νότες επικρατεί απόλυτη ησυχία. Η αλήθεια είναι πως ξαφνιάστηκα. Δεν ακουγόταν ο παραμικρός ψίθυρος. Είμαι περίεργη να δω τι θα ακολουθήσει και ανοίγω καλά καλά τα αυτιά μου για να ρουφήξω κάθε νότα που πρόκειται να βγει και κάθε στίχο.
 
  Μυσταγωγία, δέος και δε βρίσκω άλλη λέξη να περιγράψω τη βραδιά. Κάθε ήχος από τη λύρα του, είναι απλά μαγικός. Νότες, στίχοι, κραυγές, ψίθυροι και ανεπανάληπτοι αυτοσχεδιασμοί μας έκαναν να παρακολουθούμε εκστατικοί για περίπου 3 ώρες. Ο Ψαραντώνης δίνει πραγματικά την ψυχή του, την μπλέκει με λόγια και μουσική και μας τη μοιράζει απλόχερα. Όλη η Κρήτη είναι εδώ, τριγύρω μας και μέσα μας χάρη σε αυτόν τον άνθρωπο που τραγουδά και παίζει με την καρδιά του. Ξαναλέω πως είναι δύσκολο να βρω λέξεις για να ταιριάζουν με τους ήχους, με την ατμόσφαιρα. Είμαι σίγουρη πως σε κάθε τραγούδι, σε κάθε ριζίτικο ο Ψαραντώνης βρισκόταν σε ουρανούς, σε άλλη διάσταση. Φαινόταν στη φωνή του, στα μάτια του. “Ο Δίας” ήταν εκεί, η “Πετροπέρδικα” επίσης, η “Τίγρης”, “Να κάμω θέλω ταραχή”, “Αγρίμια κι αγριμάκια μου”, ο “Ερωτόκριτος”, “Πότε θα κάνει ξαστεριά”, είναι μερικά από τα ακούσματα της βραδιάς.
 
  Είναι περίπου 2 τα ξημερώματα και ο κόσμος αποχωρεί με τα φώτα της ψυχής αναμμένα. Μαγική βραδιά. Απίθανη. Θα περιμένω να βρεθεί ξανά στο δρόμο μου ο Ψαραντώνης για να τον ακολουθήσω. Ελπίζω σύντομα και σίγουρα εάν ακούσετε για κάποια ζωντανή εμφάνισή του, σπεύσατε!!! Σας διαβεβαιώ πως δε θα το μετανιώσετε ούτε στάλα! Μοναδική εμπειρία... Απλά!
 
Γεωργία Σάλιαρη
 
Joomla Social by OrdaSoft!