= Πέτρο Τσέλα - Γιάννης Ανδριανόπουλος - Μπαρόκ LIVE
Συναυλίες

loogoo

Πέτρο Τσέλα - Γιάννης Ανδριανόπουλος - Μπαρόκ LIVE

 
   Στα πόδια ενός σεμνού εκκλησιαστικού οργάνου, με φόντο γοτθικά βιτρό κι έναν επιβλητικό ξύλινο σταυρό ύψους πέντε μέτρων, μία μυσταγωγική τελετή μας οδήγησε σε ένα ταξίδι στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα στην περίοδο του μπαρόκ. Η ημερομηνία ήταν η 4η Ιουνίου του 2016, αλλά ελάχιστη σημασία είχε αυτό καθώς ο ακροατής εύκολα χανόταν στους δαιδάλους του χρόνου, μέσα από τις χρονικές σήραγγες που μόνο η τέχνη μπορεί να δημιουργήσει. Οι «ιερουργοί» - χρονοναύτες  που μας οδήγησαν σε αυτή τη διαδρομή ήταν ο Ιωάννης Ανδριανόπουλος στην κιθάρα και ο Πέτρο Τσέλα στο βιολί, οι οποίοι ερμήνευσαν έργα του μπαρόκ.
 
and322
   Το αντίτιμο, ταπεινό - χαμηλό, στα 8 ευρώ το κανονικό και 5 ευρώ για φοιτητές και ανέργους. Ίσως αντιστάθμιζε την ανηφόρα που έπρεπε να ανέβουμε ως το τέλος της Σίνα, στο κέντρο της Αθήνας, όπου και βρίσκεται η Γερμανική εκκλησία στην οποία έλαβε χώρα η συναυλία. Αυτή η ανηφόρα ήταν σαν προάγγελος της πνευματικής εξύψωσης που προσφέρει μία θρησκευτική βιωματική εμπειρία και συχνά έχουμε τέτοιες αναφορές στη Βίβλο, όπου ο προφήτης ανεβαίνει στο βουνό για να ακούσει τη φωνή του Θεού. Έτσι ψυχολογικά κανείς προετοιμάζεται για έργα σαν και αυτά που ερμήνευσαν οι δύο καλλιτέχνες, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό.
 
Το πρόγραμμα ήταν το εξής:
N. Paganini: Sonata Concertata
Allegro Spiritoso
Adagio assai espressivo
Rondeau
M. Giuliani:
Grand Duo Concertant op.85
A. Vivaldi: Sonate d-dur op.2
Preludio
Fantasia
Gavotte
F.M. Veracini: Largo
Α.Corelli: La Follia
 
and323
 
  Το έργο του Paganini ήταν κατάλληλο για εισαγωγή, καθώς εξυπηρετούσε για προθέρμανση του κοινού και των εκτελεστών. Η ερμηνεία ζεστάθηκε στο Giuliani, όπου υπήρχαν αρκετά δεξιοτεχνικά στοιχεία τόσο στην κιθάρα όσο και το βιολί. Μετά το διάλειμμα ο Vivaldi ήρθε γλυκά με γνώριμα μοτίβα και κατόπιν το έργο του Veracini έριξε τους τόνους με το αργό αλλά μελωδικότατο μοτίβο του.

   Τέλος ακολούθησε ένα έργο που αποδίδεται στον Corelli, το La Follia, με μια σειρά από παραλλαγές οι οποίες ήταν λίγο απαιτητικές για τελείωμα συναυλίας, λόγω των πολλών αρμονικών αλυσίδων. Μολαταύτα η ερμηνεία του Πέτρου Τσέλα και του Ιωάννη Ανδριανόπουλου αντιστάθμιζε αυτό το εφέ της επανάληψης, γεμίζοντας με ζωντάνια τις μελωδικές γραμμές και με έντονη ρυθμικότητα τα συνοδευτικά σημεία.

   Ενημερώθηκα πως πρόκειται να ακολουθήσει και άλλη μία συναυλία με το ίδιο ρεπερτόριο στις αρχές του χειμώνα. Ανυπομονούμε.

Μιχάλης Ανδριτσόπουλος
 
and325
 
Βιογραφικά στοιχεία των εκτελεστών

O Γιάννης Ανδριανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα. Πήρε δίπλωμα κιθάρας με Άριστα παμψηφεί στη τάξη του Κώστα Κοτσιώλη στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές με τον ίδιο καθηγητή. Είναι κάτοχος πτυχίου Φούγκας στη τάξη του Καλλιανιώτη Αργύρη και πτυχιούχος Πληροφορικής στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π). Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Clerch Joaquin, J. Castro Balbi, Steidl Pavel, Roland Hoffman στο Διεθνές Φεστιβάλ κιθάρας Βόλου. Το 2002 αποσπά το 1ο βραβείο στο 23ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου και το 2ο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Κιθάρας στη Χαλκίδα.
 
Το 2003 γίνεται μέλος του Ελληνικού Κιθαριστικού Συνόλου (Ε.Κ.Σ.) και συμμετέχει σε εκπομπές και ηχογραφήσεις για την ΕΡΤ. Έχει δώσει ρεσιτάλ και έχει εμφανιστεί ως μέλος μουσικών συνόλων στην Αθήνα και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Διδάσκει κιθάρα στα Ωδεία «Αναγέννηση», στο «Εθνικό Ωδείο» Νέας Σμύρνης, καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Καλλιθέας.
 
 
and324
 
Ο Πέτρο Τσέλα σπούδασε βιολί με υποτροφία ως αριστούχος στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών (τάξη Σπ. Στεργίου) απ’ όπου έλαβε σε ηλικία 18 ετών δίπλωμα με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο. Με την χορηγία της εταιρίας JET OIL συνέχισε τις σπουδές του στη Γερμανία στο Πανεπιστήμιο Johannes Gutenberg του Mainz στην τάξη του D. Zsigmondy και R. Gwasalia απ’ όπου αποφοίτησε το 2002. Παρακολούθησε σεμινάρια των N. Chumachenko, A. Csifra, H. Hegel. Τελειοποίησε τις σπουδές του στην Ελβετία με τον P. Amoyal.
 
Από το 2003 έως το 2012 δίδαξε βιολί και μουσική δωματίου στο ωδείο «Εν Οργάνοις». Από το 2008 είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο Παλλήνης και υπεύθυνος του τμήματος εγχόρδων στα ωδεία Παλλήνης «Π. Κοντοέ» και Ραφήνας «Δημιουργία». Από το 2012 είναι καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στα δημοτικά ωδεία της Ν. Ιωνίας και Καλλιθέας, και από το 2015 στο Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά.
 
Έχει συνεργαστεί με ορχήστρες όπως την Ε.Λ.Σ., Κ.Σ.Ο., Sinfonietta (Xανίων) και ως εξάρχων/σολίστ της ορχήστρας δωματίου του Δήμου Αγίου Στεφάνου, όπως και της ορχήστρας εγχόρδων NuovArte την οποία ίδρυσε το 2006. Έχει εμφανιστεί ως σολίστ ορχήστρας και έχει πραγματοποιήσει ατομικά ρεσιτάλ σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Αθηναϊκό Δημοτικό Θέατρο, Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς, Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, Αμφιθέατρο Δήμου Χολαργού, Αίθουσα Παρνασσός, Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Ανοιχτό Θέατρο Αγίου Στεφάνου ΤΥΠΕΤ, Αίθουσα εκδηλώσεων Δήμου Νέας Χαλκηδόνας, Αίθουσα Τελετών Δημαρχείου Χαλκίδας, Αίθουσα Θεάτρου Δημαρχείου Ηλιούπολης αποσπώντας υψηλές κριτικές. Το 2010 παρουσίασε σε μια βραδιά συναυλίας τις 6 μνημειώδεις σονάτες για βιολί σόλο του Eugene Ysaye. Έχει συνεργαστεί με Έλληνες συνθέτες όπως ο Π. Κούκος, Α. Παρασκευάς, Ν. Χαριζάνος και Μ. Αδάμη ερμηνεύοντας έργα για σόλο βιολί και μουσική δωματίου, κάποια από τα οποία σε α’ εκτέλεση.
 
Ο Πέτρο Τσέλα παίζει βιολί του Denis Cormier 2002 και γαλλικό δοξάρι LeCanu.
 
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες