= Παύλος Παυλίδης και B-Movies LiVE @ Principal
Συναυλίες

loogoo

Παύλος Παυλίδης και B-Movies LiVE @ Principal

 
   Τον Παύλο Παυλίδη με τους B-Movies είχαμε τη χαρά να ακούσουμε στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 18 Ιανουαρίου, στο μουσικό χώρο του Principal Club Theatre, σχεδόν ένα χρόνο μετά την τελευταία τους εμφάνιση. Το Noizy.gr ήταν εκεί, «έπιασε» κάγκελο και έζησε μία μοναδική συναυλιακή εμπειρία.
 
pavilidis2082
 
   Για τον Παύλο Παυλίδη δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Οι περισσότεροι τον γνωρίζουμε από την πορεία του στα Ξύλινα Σπαθιά, μπάντα ορόσημο για το ελληνικό ροκ, όχι μόνο της δεκαετίας του ‘90 αλλά και ολόκληρης της ιστορίας του είδους. Ακόμη λιγότεροι, οι παλιότεροι κυρίως, θα το θυμάστε από τη συμμετοχή του στα Μωρά Στη Φωτιά, όταν ηχογράφησαν τον πρώτο τους δίσκο. Ο Παύλος Παυλίδης όμως δεν κλειδώθηκε μέσα στα παραπάνω ονόματα. Έχει διαγράψει τα τελευταία δεκαέξι χρόνια μία εξαιρετική δισκογραφική πορεία, πιστός στο ύφος που τον ανέδειξε. Πολυγραφότατος και ασυμβίβαστος, λυρικός σαν αστικός ποιητής, άλλες φορές μελαγχολικός και άλλες αισιόδοξα ρομαντικός, ντύνει με ατμοσφαιρικές ροκ μουσικές τους ταξιδιάρικους στίχους του, προσφέροντας τραγούδια-παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

   Με πέντε studio άλμπουμ αυθεντικού ελληνικού ροκ γεμάτα πειραματισμούς και έναν δίσκο ολόκληρης της συναυλίας του στη Σύρο το 2008, αποδεικνύει πως παραμένει πιστός στο κοινό του, χωρίς ωστόσο να φοβάται να δοκιμάσει νέα μονοπάτια. Σημείο αναφοράς από τις τελευταίες του δουλείες ήταν η κυκλοφορία του κομματιού «Ένα αλλιώτικο παιδάκι», κομμάτι που γράφτηκε με αφορμή τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου στην Αθήνα το 2018, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση σε σοβαρά ζητήματα που ταλανίζουν την κοινωνία μας. Η σχέση του με τους B-Movies, όπως έχει δηλώσει κατά καιρούς, δεν εξυπηρετεί απλώς τη λειτουργία της ενορχήστρωσης, αλλά λειτουργεί καταλυτικά στη δημιουργία νέου ήχου, καθώς όλοι μαζί έχουν κουμπώσει ως μια μουσική ομάδα, κάθε μέλος της οποίας συντελεί εξίσου στην παραγωγική διαδικασία.
 
pavlidis2078
   Στη σκηνή του Principal ανέβηκε λοιπόν για να μας μεταφέρει τους καρπούς όλων αυτών των χρόνων, μέσα από μία ατμόσφαιρα γεμάτη ενθουσιασμό για την επιστροφή του στην πόλη που το μεγάλωσε. Οι πόρτες για την εκδήλωση άνοιγαν επισήμως στις εννέα. Πήραμε τις μπύρες μας και περιμέναμε πλάι σε δεκάδες νέα παιδιά. Μέσα σε σαράντα λεπτά η αίθουσα είχε γεμίσει, όπως και ο εξώστης με τις θέσεις καθήμενων. Αξίζει να αναφερθεί πως ο πάντα φιλόξενος και προσβάσιμος για όλους χώρος του Principal τήρησε την οδηγία να παραμείνει άκαπνος καθόλη τη διάρκεια της συναυλίας. Κοινό όλων των ηλικιών βρισκόταν εκεί, καθώς η μουσική του δεν παύει να ελκύει τους παλιούς σταθερούς fans, όσο και νεότερες γενιές. Στις 10:15 μ.μ. εμφανίστηκε στη σκηνή μαζί με τους B-Movies, τη μπάντα που έχει επιλέξει αι όχι άδικα, καθώς αποτελείται από τέσσερεις ταλαντούχους μουσικούς με ιδιαίτερη χημεία on stage. Με ένα συνεσταλμένο χαιρετισμό ξεκίνησε να ζεστάνει το πλήθος, επιλέγοντας ως άνοιγμα της συναυλίας το «Η μικρή μας πολιτεία» από το δίσκο «Άλλη μια μέρα». Σειρά είχε η γνωστή «Μαίρη», από τις πιο καινούριες του κυκλοφορίες, που σιγοτραγουδήθηκε και αγαπήθηκε ιδιαίτερα.

   Ακολούθησε το «Τόσο κοντά» από τον ίδιο δίσκο κι έπειτα μας γύρισε χρόνια πίσω με το «Μόνο Αυτό» από την εποχή των Ξύλινων Σπαθιών. Συνέχισε με τη γνωστή και μη εξαιρετέα «Ρίτα», εκεί που πλέον όλη η αίθουσα χόρευε μαζί του. «Κάντε λίγο πιο εκεί, δεσποινίς, καίγεται το κέντρο της πόλης» τραγούδησε το κοινό μαζί του, δείχνοντας την αγάπη του στο κομμάτι που κυκλοφόρησε πριν δύο σχεδόν χρόνια με τίτλο «Δεσποινίς». Όπως ήταν αναμενόμενο, απολαύσαμε το «Αλλιώτικο παιδάκι» του 2018, στο οποίο ο εκρηκτικός ήχος ανέβασε τη θερμοκρασία της αίθουσας, καθώς και το κομμάτι «Βαρβαρότητα», το οποίο κυκλοφόρησε επίσης το 2018 σε συνεργασία με το Γιάννη Αγγελάκα. «Κοραλλένιος βυθός», «Άσε με εδώ», «Σαν εσένα», «Ατλαντίς» και «Τελευταία φορά» ήταν μεταξύ άλλων τα τραγούδια που συνέθεσαν την ταξιδιάρικη ατμόσφαιρα που μόνο ο Παύλος Παυλίδης ξέρει να δημιουργεί στις εμφανίσεις του.
 
pavlidis2080

   Μαζική συγκίνηση στο άκουσμα της μελωδίας όταν, έχοντας περάσει πια στο δεύτερο μισό του προγράμματος, ξεκίνησε το «Φωτιά στο λιμάνι», στο οποίο το κοινό συμμετείχε εξίσου στην ερμηνεία. Είχαμε μπει πλέον σε τροχιά «Ξύλινα Σπαθιά» και απολαύσαμε παλαιότερα διαμάντια όπως «Πάρε με μαζί σου», «Ό,τι θες εσύ», «Στο βράχο», «Λιωμένο παγωτό», «Ρόδες» και φυσικά το «Ο Βασιλιάς της σκόνης», μεταξύ άλλων. Με δύο διαλείμματα να μεσολαβούν ανάμεσα στα τελευταία κομμάτια, δεν αποχωρούσαμε έτσι απλά από έναν χώρο που μετατράπηκε σε «Χώρα που χορεύουν όλοι όλη μέρα». Ακούραστος επέστρεψε και μας τραγούδησε «Ένα παράξενο τραγούδι» με μία ηλεκτρική έξαρση δέκα λεπτών, δημιουργώντας ένα σκηνικό πλήρους ψυχεδέλειας. Για το σβήσιμο γύρισαν στη σκηνή και μας έδωσαν ένα ατμοσφαιρικό φινάλε, ερμηνεύοντας τα αγαπημένα «Μόχα», «Λευκή καταιγίδα» και «Αερικό», οπότε και έπεσε η αυλαία, αφήνοντας τη γεύση ενός μουσικού ταξιδιού που θα θέλαμε να μην τελειώσει.
 
pavlidis2081
   Η εμφάνιση αυτή ήταν, πέρα από ένα μουσικό ταξίδι, ένα ταξίδι στο χρόνο. Μας θύμισε πως όσα αγαπήσαμε και βιώσαμε στα χρόνια της εφηβείας μας είναι ακόμη εδώ και δεν παύουν να παραμένουν υπέροχα. Παράλληλα έδωσε το στίγμα της εποχής, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως τόσο οι παλαιότερες δουλείες του όσο και οι πρόσφατοι μουσικοί του πειραματισμοί αγκαλιάζονται από το νεότερο κοινό του. Μια εκρηκτική παράσταση με αριστοτεχνική ενορχήστρωση από μία ομάδα δημιουργών που δεν επαναπαύονται, ένας Παύλος πάντα συνεσταλμένος μα τόσο κοντινός, σαν ποιητής που δεν τον αγγίζει ο χρόνος. Δεν μπορούμε πάρα να τον ευχαριστήσουμε για τα τραγούδια του και να περιμένουμε με ανυπομονησία το επόμενο ραντεβού μας! Στο μπάσο ήταν ο Τόλης Δεληγιάννης, στα τύμπανα απολαύσαμε το Δημήτρη Οικονόμου, ο Αλέκος Βουλγαράκης ήταν στην ηλεκτρική κιθάρα και σε synths/ηλεκτρική κιθάρα/vocals ο Χρήστος Λαϊνάς. Στην ηχοληψία ήταν ο Παναγιώτης Ριζόπουλος.

Σουζάνα Τουτζιάρη
Φωτογραφίες: Γιάννης Νικολαΐδης
 
pavilidis2079
Joomla Social by OrdaSoft!

Συναυλίες