= Paul Roland, 12-12-2012, Live@ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη
Συναυλίες

loogoo

Paul Roland, 12-12-2012, Live@ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη

 
Paul Roland, 12-12-2012, Live@ Ζωντανή Μαύρη Τρύπα, Θεσσαλονίκη
 
IMG 7778
   Το όνομά του αποτελούσε αντικείμενο συζητήσεων για πολλούς φίλους της μουσικής στην Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα και χθες ήταν η μέρα του... ή μάλλον η νύχτα του. Ο λόγος για τον Paul Roland, μια εμβληματική μορφή της βρετανικής σκηνής ο οποίος έπαιξε πολύ πρόσφατα σε μια κατάμεστη σκηνή, στη “Ζωντανή Μαύρη Τρύπα” στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ο Roland δεν είναι μόνο ένας τεράστιος μουσικός, με ατελείωτη δισκογραφία (πάνω από ενενήντα δουλειές!), είναι κι ένας καταξιωμένος συγγραφέας, με «προίκα» πάνω από τριάντα βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε – τουλάχιστον – γλώσσες.

   Οι πόρτες άνοιξαν στις 9 το βράδυ και μετά από λίγη ώρα ξεκίνησε το opening act της βραδιάς με τον Γιάννη Κυρατσό, έναν νέο καλλιτέχνη με φρέσκο ήχο και αδιαμφισβήτητα πολλή ενέργεια. Η ώρα πέρασε ευχάριστα μέχρι τις 10 και μισή, όπου και άρχισε να "σερβίρεται" το "κυρίως μουσικό πιάτο". Ο Άγγλος από το Kent - επιβεβαιώνοντας τη φήμη των Βρετανών και της συνέπειάς τους - προετοιμάζει τη σκηνή και διευθετεί όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες, ώστε όλα να γίνουν στην ώρα τους. Στις 22.45 πλέον, τα πάντα είναι έτοιμα!

   IMG 7790Στη σκηνή μαζί του η πολύ καλή, επίσης Βρετανίδα, βιολίστρια Jenny Benwell και ο δεκατετράχρονος (!) γιος του, Joshua Roland στο μπάσο. Οι τρεις τους μας ταξίδεψαν για κάτι λιγότερο από δύο ώρες σε μέρη που μόνο θα φανταζόμασταν, με τον Roland να βρίσκεται σε ιδιαίτερα καλή διάθεση, να επικοινωνεί με το κοινό καθ’ όλη την παράσταση και να διηγείται ιστορίες για το πώς γράφτηκε το κάθε τραγούδι.

   Όσον αφορά το κοινό, αυτό σίγουρα απήλαυσε την εμφάνιση του Edgar Allan Poe της psycho pop (όπως τον αποκαλούν εξαιτίας της εμμονικής ενασχόλησης του με την αφήγηση goth θρύλων και της αγάπης του για το μεσαιωνικό γκροτέσκ), χειροκροτώντας δυνατά μετά το τέλος του προγράμματος για το καθιερωμένο encore, το οποίο ακριβώς λόγω αυτού του ενθουσιασμού έλαβε χώρα δυο φορές. Ο ίδιος μετά το πέρας της συναυλίας, ευδιάθετος, μιλούσε με τον κόσμο έχοντας δίπλα του τον γιο του – τον οποίο συμπάθησα ιδιαίτερα, όχι μόνο για τη μουσική του παιδεία, που ήταν εμφανής, αλλά και για το hoodie των Cannibal Corpse που φορούσε - παρά την όλη κούραση.
 
   IMG 7802Ο απολογισμός της βραδιάς είναι σίγουρα θετικός. Μια γεμάτη “Ζωντανή Μαύρη Τρύπα”, ένας καλλιτέχνης σε κέφια και ιστορίες που σε ταξιδεύουν πολλά χρόνια, μέχρι και αιώνες πίσω σε εποχές σκοτεινές και ταυτόχρονα ρομαντικές. Ακούστηκαν, μεταξύ άλλων, τα “Re-animator”, “Nemo”, “Bates Motel”, “Cairo”, “Arkham”, “Fairies”…
Και έτσι ακριβώς είναι ο Paul Roland. Αποτελεί τον ορισμό του βάρδου, εξιστορώντας θρύλους και παραμύθια, βάζοντας όποιον τον ακούει μέσα σε αυτά.
 
Κείμενο-Φωτογραφίες: Άγγελος Εμμανουηλίδης
IMG 7808
Joomla Social by OrdaSoft!