= Parov Stelar
Συναυλίες

loogoo

Parov Stelar

 pano apo  keimeno

28-04-2102 Parov Stelar Band @ Thessaloniki, Fix Club

   mesa Sto keimenoΥπάρχει ένα πολύ γνωστό τσιτάτο στην Αγγλία που λέει ότι ένας άνθρωπος που είναι κουρασμένος από το Λονδίνο, είναι κουρασμένος από τη ζωή (a man who is tired of London is tired of life). Παραφράζοντάς το, θα μπορούσα να πω ότι ένας άνθρωπος που δεν αισθάνεται την ανάγκη να χορέψει ακούγοντας Parov Stelar είναι κουρασμένος από τη μουσική.

   Κάθε συναυλία του Parov Stelar στην χώρα μας είναι ένα από τα μουσικά γεγονότα της χρονιάς. Η τελευταία εμφάνισή τους στη Θεσσαλονίκη δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ο Αυστριακός καλλιτέχνης και οι εκλεκτοί μουσικοί του συνοδοιπόροι ξεσήκωσαν το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της συναυλίας, το βράδυ του Σαββάτου προσφέροντας μία παράσταση του υψηλότερου επιπέδου. Ερχόμενοι με νέο δίσκο στις αποσκευές τους, το διπλό “The Princess”, απέδειξαν για άλλη μία φορά γιατί είναι ένα από τις καλύτερα μουσικά σχήματα του καιρού μας. Η ιδιοφυής μίξη σαξοφώνου, τρομπέτας, μπάσου και ντραμς με τις ηλεκτρονικές λούπες που «εκτοξεύει» ο Parov σε συνδυασμό φυσικά με τα ιδιαίτερα, απολύτως ταιριαστά φωνητικά της τραγουδίστριας Cleo Panther, έχουν φτιάξει ένα μουσικό χαρμάνι, που όμοιό του δεν υπάρχει. Ο ήχος τους είναι τόσο χαρακτηριστικός και η μουσική ταυτότητα που έχουν αποκτήσει τόσο μοναδική που δεν χρειάζεται παρά να ακούσεις λίγα δευτερόλεπτα από τα τραγούδια τους για να τους αναγνωρίσεις. Οι βασιλιάδες του electro swing σκόρπισαν τις μελωδικές και άκρως χορευτικές νότες τους σε ένα πλήθος που δεν σταμάτησε ούτε λεπτό να χορεύει, σε όσο χώρο υπήρχε τουλάχιστον διαθέσιμος. Τα παλιά και αγαπημένα “Chambermaid Swing”, “Homesick”, “Libella Swing”, “Mojo radio gang”, “Charleston Butterfly”, “Matilda”, “Catgroove”, “Love”, “Shine”, “The Phantom” αλλά και τραγούδια από τη νέα τους δουλειά ξεσήκωσαν τον κόσμο.

   Η σχέση τους με την Ελλάδα άλλωστε είναι μία σχέση μακροχρόνια και παθιασμένη. Ο Parov Stelar και η μπάντα του λατρεύουν τη χώρα μας και δεν χάνουν ευκαιρία να το εκφράζουν σε κάθε τους εμφάνιση. Η τραγουδίστρια Cleo Panther επανέλαβε τους όρκους αιώνιας αγάπης, στη διάρκεια του encore όταν και εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε τον κόσμο για την διαχρονική συμπαράστασή του και θυμήθηκε ότι η πρώτη συναυλία τους όταν ξεκίνησαν την καριέρα τους, ήταν στην χώρα μας. Είπαμε, η σχέση Parov Stelar και Ελλάδας είναι σχέση πάθους, έχει παρελθόν και μέλλον.

   mesa sto keimeno Εξαιρετική και η σκηνική τους παρουσία με τους δύο «πνευστούς», τον τρομπετίστα Jerry Di Monza και τον σαξοφωνίστα Max the Sax (κατά κόσμον Markus Ecklmayr) να αλωνίζουν τη σκηνή, την ίδια στιγμή που ο ντράμερ Willie Larsson Jr. και ο μπασίστας Michael Wittner πρόσθεταν βάθος και ρυθμό στη μουσική. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στη γνωστή και μη εξαιρετέα Cleo, μία ιδιόμορφη καλλιτεχνική περσόνα με τρομερές φωνητικές δυνατότητες. Καταπληκτική σε επίπεδο απόδοσης και κίνησης στη σκηνή, έδειξε για άλλη μία φορά τι σημαίνει να είσαι frontwoman. Κάποιες φορές δίνεται η αίσθηση ότι η Cleo Panther γεννήθηκε για να τραγουδήσει τα κομμάτια του Parov Stelar, τόσο ταιριαστή είναι η φωνή της με τη μουσική της μπάντας. Και φυσικά ο εγκέφαλος πίσω από το εγχείρημα, ο ιδιοφυής μουσικά Parov σαν άλλος μαέστρος εκτόξευε τις μουσικές του, έχοντας ως μπαγκέτα το pc του και βάζοντας τις μουσικές βάσεις, πάνω στις οποίες κατόπιν «έκτιζαν» οι υπόλοιποι.

   Για 1 ώρα και 40 λεπτά περισσότεροι από 1000 άνθρωποι έγιναν κοινωνοί της μουσικής έκστασης του Parov και της μπάντας του. Έχω πολύ καιρό να πάω σε συναυλία που υπήρχε τόσος πολύ κόσμος σε σημείο που να μην έχεις χώρο να κουνηθείς, δείγμα της στενής σχέσης μεταξύ Parov Stelar και ελληνικού κοινού.

   Υπήρχαν πάντως και κάποια μελανά σημεία σε αυτή την κατά τα άλλα σπουδαία βραδιά. Καταρχάς ο πολύ κακός, ή πρέπει να πω ανύπαρκτος εξαερισμός, έκανε την αίθουσα να μοιάζει με την Σαχάρα και τον παστωμένο κόσμο να σκουπίζει συνεχώς τον ιδρώτα που έτρεχε ποτάμι, μετατρέποντας την στενή σχέση που λέγαμε πριν σε… καψούρα.

   mesa sto keimeno 2Επίσης, ακούστηκαν πολλά παράπονα για την στάση των σεκιουριτάδων, τόσο στην υποδοχή με τον υπερβολικό έλεγχο στις τσάντες, αλλά και στη διάρκεια της συναυλίας με κάποια δείγματα απαράδεκτης συμπεριφοράς. Καλό είναι να είναι περισσότερο προσεκτικοί και επαγγελματίες, να σέβονται τα χρήματα που πληρώνει ο κόσμος, και από τα οποία πληρώνονται και αυτοί, και να ξεφύγουν από παρωχημένες συμπεριφορές. Πολύ περισσότερο σε μία συναυλία όπως η συγκεκριμένη, όπου οι πιθανότητες πρόκλησης επεισοδίων είναι μικρότερες και από αυτές του να βγει ο ήλιος από την Δύση και στην οποία ο κόσμος έρχεται προετοιμασμένος να χορέψει και να περάσει καλά.

   Τέλος, είναι επιτέλους καιρός κάποιοι να έχουν επαγγελματική αντιμετώπιση στη δουλειά που κάνουν. Εξαιτίας της απολύτως αντιεπαγγελματικής συμπεριφοράς ενός και μόνο  ατόμου, που ήταν επιφορτισμένος με καθήκοντα επαφής με ανθρώπους του Τύπου στον χώρο της συναυλίας δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τους Speakeasies Swing Band, μια νέας swing μπάντας της Θεσσαλονίκης που άνοιξαν τη συναυλία.  Καλό είναι σε αυτή τη χώρα να μάθουμε κάποια στιγμή να συνεργαζόμαστε αρμονικά και να μην αφήνουμε τους ανόητους μικροεγωισμούς μας να υπερισχύουν. Από όσα μου μετέφεραν πάντως, φίλοι που ήταν μέσα, προετοίμασαν ιδανικά τον κόσμο για την εμφάνιση του Parov Stelar και της μπάντας του.

   Να είμαστε καλά, να είναι καλά και οι Αυστριακοί μουσικοί και μοιάζει βέβαιο ότι η επαφή μας θα συνεχίσει να ανανεώνεται. Εις το επανιδείν!

Νίκος Κασκαράς
Φωτογραφίες : Στεφανία Διακάκη

kato apo keimeno
Joomla Social by OrdaSoft!