Συναυλίες

Πάμε σινεμά; Μαρία Φαραντούρη @ Ηρώδειο

 
   Η Μαρία Φαραντούρη αγαπά πολύ τον κινηματογράφο. Μας το είχε πει και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που μας παραχώρησε λίγες μέρες πριν την εν λόγω εμφάνισή της. Το να παρουσιάσει αγαπημένα τραγούδια από εξίσου αγαπημένες ταινίες ήταν κάτι που δεν έγινε για πρώτη φορά στο Ηρώδειο. Το “Cine Maria” έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, η σπουδαία καλλιτέχνις φιλοξενούσε τραγούδια που είχαν τιμηθεί με Όσκαρ. Στη συνέχεια η βεντάλια άνοιξε, μπήκαν διάφορα τραγούδια, από διάφορες εποχές, μπήκαν τραγούδια της χώρας μας και το θέαμα έγινε υπέρ-θέαμα. Ο κόσμος γέμισε τον εμβληματικό χώρο των Αθηνών και η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ παρατάχθηκε, ομοιόμορφα ντυμένη, σε δύο επίπεδα.
 
pamecinema1978

   Η Μαρία Φαραντούρη εμφανίστηκε στη σκηνή παρέα με τον ηθοποιό Γιάννη Στάνκογλου, ο οποίος προλόγισε με μοναδικό τρόπο κάθε τραγούδι της βραδιάς, ενώ τραγούδησε και ο ίδιος. Μαζί με τη Φαραντούρη εμφανίστηκαν οι Θοδωρής Βουτσικάκης και Κορίνα Λεγάκη. Τα θέματα που ακούστηκαν… πολλά! Από Simon & Garfunkel, από Adele, από Freddie Mercury, μέχρι Μίκη και Μάνο και ένα σωρό ακόμα. Η νυχτιά ήταν μεγάλη για όλους τους φίλους της μουσικής. Όταν το “Sound Of Silence” έσκισε τον αέρα, όλα τα στόματα ευθυγραμμίστηκαν. Είτε το έχεις ακούσει από τότε, είτε το έμαθες τώρα στη διασκευάρα των Disturbed, η ανατριχίλα ήταν ακριβώς η ίδια.

   Η ορχήστρα της ΕΡΤ έπαιξε σαν συμφωνική! Άψογα δομημένη και τέλεια κουμπωμένη, απέδωσε τα κομμάτια με γνώμονα την τελειότητα και οδηγό το συναίσθημα. Τα instrumental θέματα ακούστηκαν λες και ήταν από το δίσκο και κάθε όργανο ακουγόταν με θαυμαστό τρόπο. Θα εστιάσω μόνο στα κρουστά και δη τα τυμπάνια, τα οποία μας ξέκαναν, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Δεν χόρταινα να τα ακούω! Και όταν εκείνα δονούσαν την ατμόσφαιρα, ένιωθα σαν να έπαιζα εγώ, λες και ήμουν κι εγώ μέρος αυτής της θαυματουργής παρέας.
 
pamecinema1979

   Η Μαρία Φαραντούρη έχει το δικό της στυλ. Αυτό την έκανε να ξεχωρίσει, αυτό την έκανε να παίξει στις μεγάλες σκηνές του κόσμου, αυτό την έφερε μπροστά μας απόψε. Απέδωσε με το δικό της τρόπο, έτσι όπως μόνο εκείνη ξέρει. Και συγκίνησε. Και έκανε τα στόματα να σκεφθούν την ευθυγράμμιση, για την οποία γράψαμε προηγουμένως, πολλές φορές. Και ευχαρίστησε πολλές φορές. Και το έκανε με την ψυχή της. Οι δυο φωνές που ενώθηκαν μαζί της ήταν θαυμάσιες, μας μετέδωσαν τόνους συναισθημάτων και γλυκύτατες εντάσεις και με βάση ένα υλικό που είναι έτσι κι αλλιώς ερωτεύσιμο. Ο Στάνκογλου… Όταν ακούστηκαν από τα ηχεία οι λέξεις “My name is Bond… James Bond”… Μεγάλος ηθοποιός το γνωρίζαμε ότι είναι. Τρομερή χροιά το ξέραμε ότι έχει. Από κει και πέρα ήταν θέμα χρόνου να μας γοητεύσει. Και πρέπει να του πήρε πάνω από δέκα δευτερόλεπτα…

   Είναι ήδη θεσμός αυτό που ζήσαμε και οφείλει να επιστρέψει. Με άλλα τραγούδια, με διάφορες ακόμα προσθήκες και καινούργιες εκπλήξεις. Ο κινηματογράφος μας έχει καλομάθει και τα τραγούδια, οι μελωδίες και οι στίχοι από διάφορες ταινίες, μας έχουν σημαδέψει εδώ και δεκαετίες. Τι πιο ωραίο λοιπόν από το να ξαναζούμε εκείνες τις μαγικές στιγμές; Εφόσον μάλιστα η Φαραντούρη βάζει στο τραπέζι ένα σωρό ιδέες, ανεξαρτήτως μοτίβου, τότε μπορούμε να είμαστε βέβαιοι (ή να ελπίζουμε) ότι θα ακούσουμε πολλά ακόμα αξιαγάπητα κομμάτια, που έβαλαν τις δικές τους σφραγίδες στο σελιλόιντ και τις καρδιές μας. Είναι κοντά το επόμενο, Μαρία μας;

Κώστας Κούλης
Associated producer: Νάσος Κονίτσας
 
Joomla Social by OrdaSoft!