= Οι γάμοι του Φίγκαρο revisited
Συναυλίες

loogoo

Οι γάμοι του Φίγκαρο revisited

 
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ
ΟΙ ΓΑΜΟΙ ΤΟΥ ΦΙΓΚΑΡΟ REVISITED
Φουαγιέ της Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
 
   Ο μόνος τρόπος για να ξεφύγουμε από τα κοινωνικά, αθλητικά ή πολιτικά δίπολα και την τεχνητή από κάποιους έχθρα, είναι μόνο η μόρφωση. Ο δρόμος προς τη μόρφωση περνάει πάντα μέσα από την τέχνη. Ακόμα και η τέχνη της καταστροφής είναι καλύτερη από την καταστροφή της τέχνης ή το βούρκο της αμορφωσιάς και του μίσους. Τέχνη σε κάθε μορφή της που μπορεί να εξημερώσει, να γαληνέψει, να μας βάλει σε σκέψεις και να μας θέσει σε κίνηση. Είναι η μόνη μας ελπίδα θεωρώ… Να βάλουμε στην Παιδεία μας την τέχνη. Πέρασαν χρόνια που ήμουν κάθετος και κολλημένος απέναντι σε ορισμένες μορφές τέχνης και κυρίως μουσικής. Πέρασαν χρόνια για να καταλάβω το λάθος μου. Η τέχνη ομορφαίνει την ψυχή. Μας κάνει λίγο καλύτερους με το που την αντικρίζουμε. Όταν έμαθα λοιπόν για το εργαστήρι που διοργανώνουν οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έσπευσα να μάθω περί τίνος πρόκειται. Επειδή πήγαμε οικογενειακώς, πήρα τη σκούνα για να χωράμε.
 
lyriki1933

   Είδα λοιπόν δυο νέους καλλιτέχνες, το συνθέτη Άντη Σκορδή και τη μουσικό Αν-Κριστίν Σωφρονίου, να έχουν μαζέψει μια ομάδα από παιδιά ηλικίας από 13-18 ετών για τη μουσική και άλλη μια από 8-12 ετών για τα εικαστικά, με σκοπό τη δημιουργία μιας μίνι εκδοχής της όπερας του Μότσαρτ «Οι γάμοι του Φίγκαρο». Οι ανακοίνωση – πρόσκληση του εργαστηρίου είχε ως εξής. «Οι Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ προσκαλούν έφηβους ηλικίας από 13 έως 18 ετών που παίζουν ένα μουσικό όργανο (έγχορδα, πνευστά, ηλεκτρική κιθάρα, ηλεκτρικό μπάσο κ.α.) ή είναι σπουδαστές τραγουδιού από επίπεδο Μέσης τάξης και άνω, για να συμμετάσχουν στο νέο εργαστήριο Οι γάμοι του Φίγκαρο Revisited». Αυτό από μόνο του έδειχνε πως είχαν ένα μεγάλο στοίχημα να κερδίσουν, καθώς μιλάμε για παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα και πολύ λίγο χρόνο για προετοιμασία και πρόβες. Αποφάσισα λοιπόν να ρωτήσω τον ίδιο τον Άντη Σκορδή για το εγχείρημα.

Θέλετε να μας περιγράψετε τί ακριβώς συμβαίνει εδώ;
Μαζευτήκαμε μια ομάδα από δέκα παιδιά, μαζί με εμένα και την Αν-Κριστίν Σωφρονίου και φτιάχνουμε μια μικρή όπερα με βάση τους «Γάμους του Φίγκαρο», της όπερας του Μότσαρτ. Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε εμείς κάθε φορά είναι να δημιουργήσουμε μια νέα σύνθεση με τη νεοσύστατη ομάδα, με βάση την αυθεντική όπερα, οπότε και παίρνουμε είτε άριες είτε κάποια χορωδιακά αποσπάσματα, είτε κάποιες - ας το πούμε - μελωδίες που ξεχωρίζουν μέσα στην όπερα και τις διασκευάζουμε ή δημιουργούμε νέα κομμάτια με βάση αυτά και φτιάχνουμε μια μίνι όπερα η οποία είναι βασισμένη στους «Γάμους του Φίγκαρο.

Αυτό ποιος ακριβώς το διοργανώνει; Υπό την αιγίδα ποιανού είναι το όλο εγχείρημα;
Είναι υπό την αιγίδα των εκπαιδευτικών δράσεων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και γίνεται μία φορά το χρόνο, αναλόγως με κάποιες όπερες που ανεβαίνουν παράλληλα στην κεντρική σκηνή. Όπως τώρα, που ανεβάζουν τους «Γάμους του Φίγκαρο» στην Εθνική Λυρική Σκηνή και παράλληλα κάνουμε εμείς αυτό εδώ το εργαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση που ανεβεί κάποια παράσταση στο μέλλον στη Λυρική, θα επακολουθήσει και ανάλογη δράση;
Ακριβώς. Για παράδειγμα πέρσι, όταν ανέβηκε η «Βασίλισσα των ξωτικών» στην εναλλακτική σκηνή, κάναμε το αντίστοιχο εργαστήρι.

Το οποίο απ΄ ό,τι παρατήρησα έχει συμμετοχές από όλη την Ελλάδα;
Ναι, από όλη την Ελλάδα.

Δηλαδή ανακοινώνεται στο site της Λυρικής και μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας;
Ακριβώς, αναλόγως με το ηλικιακό γκρουπ που έχουμε ως όριο. Πέρσι είχαμε πιο μικρά παιδιά. Φέτος έχουμε εφήβους, του χρόνου δεν ξέρουμε…

Δηλαδή παρακολουθούμε το site της Λυρικής ώστε να ενημερωνόμαστε; Ή και το δικό σας; Εσείς είστε συνεργάτης της Λυρικής;
Εγώ είμαι συνθέτης, αλλά και συνεργάτης σε αυτό το πρόγραμμα.
 
lyriki1934

   Είδα λοιπόν την παράσταση και έμεινα έκπληκτος! Το επίπεδο των παιδιών ήταν καταπληκτικό, τα κουστούμια και τα σκηνικά θύμιζαν όπερα αλλά όχι στο «σφιχτό κλοιό» της, αφού μιλάμε για παιδιά που δεν είχαν όλα κατ` ανάγκη επαφή με την όπερα, αλλά είχαν όλα τους έναν όμορφο «αέρα» μπροστά στον κόσμο που παρακολουθούσε και τους δύο «μαέστρους», τον Άντη Σκορδή και την Αν-Κριστίν Σωφρονίου, οι οποίοι και δικαιολογημένα απέσπασαν το χειροκρότημά μας στο τέλος. Και το μεγαλύτερο κέρδος ήταν το χαμόγελο των παιδιών που δεν έλεγε να σβήσει από τα χείλη τους

   Έφυγα με μια ελπίδα μέσα μου. Ότι τα νέα παιδιά θα καταφέρουν να ξεφύγουν απ’ τη μιζέρια μας. Ότι ο μόνος τσακωμός τους θα είναι «κλασσική ή ροκ», «Ελληνική ή ξένη μουσική», «έγχορδα ή πνευστά». Ξύπνησα από ένα χαστούκι που μου έριξε η γυναίκα μου. «Δεν σου έχω πει να μην ονειρεύεσαι όταν οδηγείς; Θα σκοτωθούμε»! Πειράζει όμως που εγώ θέλω να ονειρεύομαι; Αν το κάνετε κι εσείς, θα είμαστε αμέσως καλύτερα.

Νάσος Κονίτσας
 
lyriki1936
 
Joomla Social by OrdaSoft!