Συναυλίες

Ο πόνος του κόσμου αδελφός @ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


   Παγκόσμια μέρα της ποίησης η Δευτέρα 21 Μαρτίου και κάτι συμβαίνει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Κόσμος κρατάει σακούλες με τρόφιμα και σπεύδει να απολαύσει μια συναυλία ιδιαίτερη.
 
oponos02
   Γιατί είναι ιδιαίτερη; Επειδή τα έχει όλα! Έχει μουσική, έχει ποίηση, έχει προσφορά στους πρόσφυγες. Ενότητα και αλληλεγγύη σε πείσμα των καιρών, η τέχνη και οι άνθρωποι μπορούν.

   Η συναυλία αποτελούταν από τρία μέρη. Στα δυο πρώτα ερμηνεύτηκαν και απαγγέλθηκαν ποιήματα των Γιώργου Σεφέρη, Νικηφόρου Βρεττάκου, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη, Κικής Δημουλά, Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Γκάτσου, Μυρτιώτισσας, Νίκου Καββαδία και Κωστή Παλαμά, σε μελωδίες πολλών μεγάλων συνθετών. Μίκης Θεοδωράκης, Μάνος Χατζιδάκις, Παναγιώτης Κωνσταντακόπουλος, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Γεώργιος Λερούσης και Θοδωρής Οικονόμου.

   Στο τρίτο και σημαντικότερο μέρος της εκδήλωσης απολαύσαμε την ποίηση του πολύ σημαντικού Έλληνα ποιητή από τη Σύρο, του στιχουργού και πεζογράφου Μάνου Ελευθερίου, ο οποίος παρευρισκόταν στη συναυλία. Στίχοι του που εμπλουτίστηκαν με μελωδίες από Μίκη Θεοδωράκη, Θάνο Μικρούτσικο, Γιάννη Μαρκόπουλο, Θοδωρή Οικονόμου, Άρη Βλάχο και Σταμάτη Κραουνάκη.
 
oponos01
   Οι δύο τελευταίοι τίμησαν με την παρουσία τους τη βραδιά με τον κ. Άρη Βλάχο να συνοδεύεται από την αισθησιακή φωνή της κας Αναστασίας Έδεν και τον κ. Κραουνάκη να γεμίζει την αίθουσα με την παρουσία του. «Δεν πιστεύω στις Παγκόσμιες Ημέρες, ανεξαρτήτου θέματος. Είναι κατασκευάσματα του συστήματος για να μας ευαισθητοποιεί, γιατί μας θεωρεί αναίσθητους» μας πληροφόρησε. «Πιστεύω όμως στους ποιητές. Και αν μια τέτοια μέρα διοργανώνεται αφιέρωμα για έναν τέτοιο ποιητή και για το σκοπό αυτό το σημερινό, κάτι μπορεί στα αλήθεια να συμβαίνει» είπε ο Σταμάτης Κραουνάκης και πλημμύρισε την αίθουσα με μουσική.

   Όλοι οι συμμετέχοντες ήταν σοβαροί, εκφραστικοί, με φωνές και απαγγελίες που σε ταξίδευαν σε εποχές παλαιότερες. Τότε που η Ελλάδα ήταν προσφυγόπουλο η ίδια και προσπαθούσε να επιβιώσει και να βρει το δικό της δρόμο, τότε που οι γειτονιές γέμιζαν με Σμύρνη ή εσύ αναγκαζόσουν να μπαρκάρεις χωρίς προορισμό. Μια συναυλία ενότητας και αγάπης, όπως η ζωή που όλοι ονειρευόμαστε.

   Τα τρόφιμα και τα φάρμακα που μαζεύτηκαν δόθηκαν στους γιατρούς του κόσμου και θα μοιραστούν στους πρόσφυγες.
 
oponos03
   Συμμετείχαν (αλφαβητικά) οι: Στέλλα Αντύπα, Αντώνης Βαρθαλίτης, Σπύρος Βέργης, Άρης Βλάχος, Γιώργος Βλάχος, Κατερίνα Γεωργάκη, Βερόνικα Δαβάκη, Νικόλ Δημητρακοπούλου, Αναστασία Έδεν, Χριστίνα Κουλουμπή, Σταμάτης Κραουνάκης, Γιώργος Λεούσης, Έλενα Μιχαλάκη, Θοδωρής Οικονόμου, Αντώνης Παπαδάκης, Στέλλα Παπαδημητρίου, Κάρμεν Ρουγγέρη, Μαριέττα Σαββανή, Παναγιώτα Τσίτσου, Άγγελος Χονδρογιάννης και φοιτητές από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου.
 
Σκηνοθετική επιμέλεια: Πέτρος Γάλλιας

Χάρις Μολυβιάτη
 
Joomla Social by OrdaSoft!